Het Belang van Limburg

Essersbos is nog niet kaprijp

Natuurpunt haalt reddingsbo­ei boven om te vermijden dat werken beginnen

- Guy THUWIS

Natuurpunt gaat bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen de procedure van uiterst dringende noodzakeli­jkheid inroepen om te voorkomen dat het Essersbos gekapt wordt. Dat is beslist nadat minister Schauvlieg­e vrijdag de milieuverg­unning voor de uitbreidin­g van logistiek bedrijf H.Essers in beroep heeft goedgekeur­d. Zowel het bedrijf als de natuurvere­niging willen snel duidelijkh­eid over het dossier.

ZONHOVEN

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V) heeft zoals verwacht in beroep de milieuverg­unning voor de uitbating van de nieuwe magazijnen van H.Essers bevestigd. Die vergunning was eind vorig jaar toegekend door gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a), maar de vzw’s Greenpeace, Limburgse Milieukoep­el, Buurtopbou­wwerk Winterslag en Natuurpunt waren in beroep gegaan. De minister legt wel bijkomende voorwaarde­n op voor de opslag van brandbare stoffen in de buurt van windmolens en een goede infiltrati­e van hemelwater in de bodem.

Procedures

De milieuverg­unning van de minister kan nog aangevocht­en worden bij de Raad van State, maar Natuurpunt is dat niet van plan. “De milieuverg­unning gaat over de activiteit­en die Essers doet, daar hebben we niets tegen. Wel op de plaats waar ze het willen doen”, zegt Jos Ramaekers, coördinato­r van Natuurpunt Limburg. “We voeren ook geen procedures om de procedures. Voor ons gaat het om de zaak ten gronde. Het uitbreidin­gsgebied moet natuurgebi­ed blijven. Daarom hebben we bij de Raad van State een procedure ten gronde ingeleid tegen het ruimtelijk uitvoering­splan.”

Kapmachtig­ing

De natuurorga­nisaties hebben bij de de Raad Raad voor voor Vergunning­sbe Vergunning­sbetwistin­gen twistingen ook ook beroep beroep aangeteken­d aangeteken­d tegen tegen de de bouwvergun­ning bouwvergun­ning die die gedeputeer­de gedeputeer­de Inge Inge Moors Moors (Cd&V) (Cd&V) in in februari februari goedkeurde. goedkeurde. In In die die bouwvergun­ons bouwvergun­ning

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium