Het Belang van Limburg

Waardevol bos binnen groengebie­d’

-

Uitgereken­d op de dag dat minister Schauvlieg­e de milieuverg­unning voor de uitbreidin­g van H.Essers bevestigt, is de kaart met waardevoll­e zonevreemd­e bossen online gezet via geoloket. Het Essersbos staat op die kaart ingekleurd als ‘waardevol bos binnen groengebie­d’. Dat is merkwaardi­g want het bos ligt al langer in een logistiek gebied, na voor 70.000 m2 nieuwe magazijnen zit ook de kapmachtig­ing voor het 12 hectare grote bos. Nu alle vergunning­en afgeleverd zijn, kan H.Essers in principe vanaf september met de voorbereid­ende werken beginnen. “Om te verhindere­n dat er onherstelb­are dingen gebeuren, gaan we de uiterst dringende noodzaak inroepen”, zegt Ramaekers. Als er dan bomen zouden gerooid worden, kan de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen de werken stilleggen.

Slachtoffe­r

H.Essers laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. Het logistieke bedrijf, dat momenteel met de handrem op ontwikkelt, vraagt wel snel duidelijkh­eid. “We zullen ons h houden aan hetgeen we mogen gent en kunnen.mag, zullen Zodra we het starten”, wettelijk zegt CEO Gert Bervoets. v “Of dat vlak na de z zomer kan, zal deels afhangen van de natuurbewe­ging. We zijn allebei een beetje sl slachtoffe­r van het systeem. Vo Voor ons is het van het grootste ste belang dat er snel finale duidelijkh­eid del komt. Niemand is geb gebaat met het proceduree­l ver verhaal rond de vergunning­en. Da Dat kost een hoop energie en geld geld.”

OverheidO

OOpmerkeli­jk is dat ook Natuurpunt het bedrijf zelf Hengelhoef­str. een beslissing van de Vlaamse regering die aangevocht­en wordt bij de Raad van State.

Dat het bos op de kaart van de Vlaamse overheid toch nog in groengebie­d ligt, komt omdat er alleen rekening wordt gehouden met beslist beleid tot eind 2015. Het Essersbos is een paar maanden later definitief ingekleurd als logistiek bedrijvent­errein. niet viseert. “Essersbos is in feite een verkeerde naam”, zegt Ramaekers. “Niet het bedrijf, maar de overheid heeft boter op het hoofd. Als de overheid een gebied ordent als Europees waardevol natuurgebi­ed, moet ze consequent zijn en het tien jaar later niet anders indelen. Een bedrijf kan iets vragen, maar de overheid moet consequent zijn. Op een bepaalde manier bekeken, is Essers evengoed slachtoffe­r als de natuur. Zij zitten evenzeer vast als wij.”

 ??  ??
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Gert Bervoets, CEO van H.Essers
FOTO WIM KEMPENAERS Gert Bervoets, CEO van H.Essers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium