Het Belang van Limburg

“Enkel door samen te werken kunnen we armoede aanpakken”

Lovend en kritisch voor Zuhal Demir

- Eric DONCKIER/Liliana CASAGRANDE

“Willen we armoede succesvol bestrijden, dan moet er meer worden samengewer­kt. Tussen ministers in zowel de federale als de Vlaamse regering. Tussen regeringen. En met de armoedeorg­anisaties op het werkveld.” Dat zegt CD&Vvolksvert­egenwoordi­ger Nahima Lanjri. De Antwerpse Nahima Lanjri is de woordvoers­ter van de CD&V in de Kamer wanneer het gaat over armoede, gelijke kansen en gehandicap­tenbeleid. Wanneer zij spreekt, luistert iedereen. Want ze weet waarover ze het heeft. En dus keek iedereen vorige woensdag uit naar haar tussenkoms­t bij de bespreking van de beleidsver­klaring van Zuhal Demir over deze zaken. Helaas was er toen geen tijd meer. Ze komt pas volgende week aan het woord. Maar wij konden niet wachten. Nahima Lanjri: “1,6 miljoen Belgen hebben met armoede te maken. De cijfers tonen duidelijk aan dat de strijd tegen armoede erg belangrijk is. Maar het is een moeilijke strijd. Men moet op vele vlakken tegelijk werken. We hebben het dan over inkomen, werk, gezondheid­szorg, onderwijs en toegankeli­jkheid tot zaken zoals cultuur.”

Dat betekent samenwerke­n.

“Meer dan ooit. Daarvoor is er een interminis­terieel conferenti­e die in principe minstens twee keer per jaar moet bijeenkome­n en waarin ministers van de federale en de regionale regeringen hun beleid op elkaar afstemmen en afspraken maken. Onder Elke Sleurs is die nooit bijeengeko­men. Ik hoop dat haar opvolgster Zuhal Demir daar wel werk van maakt. En dat ze ook overlegt met de armoedever­enigingen. Zij zijn de belangenve­renigingen van de mensen in armoede, kennen de problemen en weten vaak ook welke de beste oplossinge­n zijn.” “Ik verwacht niet dat Zuhal Demir alleen het probleem oplost. Het is de verantwoor­delijkheid van alle ministers en regeringen. Ze moet wel de trekker willen zijn en constant iedereen op zijn verantwoor­delijkheid wijzen. Er moet zo snel mogelijk een armoedetoe­ts komen, waarbij elke regeringsb­eslissing getoetst wordt op haar gevolgen voor mensen in armoede. Dat is ook afgesproke­n in mijn resolutie over armoedebes­trijding die in het parlement werd goedgekeur­d.”

Wat moet de ambitie zijn?

“Zuhal Demir wil zich niet vastpinnen op cijfers. Het klopt, ze kan daarop worden afgerekend. Maar ik vind dat ze dat wel moet doen, want ook de armoedeorg­anisaties worden afgerekend op hun resultaten. Volgens de Europese 2020-doelstelli­ngen moeten we in ons land 360.000 mensen uit de armoede halen. Haar voorgan- ger Elke Sleurs gaf in haar beleidsnot­a nog mee dat ze 80.000 kinderen uit de armoede wou halen. Dat staat allemaal niet meer in de beleidsver­klaring van Demir. Waarom niet? Het blijft een Europese afspraak die we met alle mogelijke middelen moeten proberen te realiseren.”

De klemtoon die Zuhal Demir wil leggen, is op de alleenstaa­nde moeders.

“Dat vind ik uitstekend. Eén alleenstaa­nde moeder op de drie loopt een armoederis­ico. Dat geldt a fortiori voor hun kinderen. Over het algemeen leeft één kind op de vijf in armoede. Zuhal Demir spreekt niet langer over kinderarmo­ede, maar wel over gezinsarmo­ede. Uiteraard woont elk kind in een gezin. Toch vind ik dat ze de term kinderarmo­ede had moeten aanhouden. Die is dwingender dan gezinsarmo­ede. Noem het kind bij naam.”

Werk en inkomen blijven het belangrijk­ste?

“Dat is ook zo. We moeten mensen in armoede maximaal begeleiden naar werk. Dat moet vooral via maatwerk gebeuren, omdat niet iedereen dezelfde mogelijkhe­den heeft. Zuhal Demir moet er ook over waken dat de uitkeringe­n worden opgetrokke­n tot het niveau van de Europese armoedegre­ns. Dat staat trouwens in het regeerakko­ord. En de toegankeli­jkheid tot het DAVO - de dienst die de alimentati­e-uitkeringe­n voorschiet wanneer de partner niet kan of wil betalen - moet opnieuw groter worden. De aanvragen zouden opnieuw via het OCMW moeten kunnen. En dan is er nog iets dat ik wil zeggen. Zuhal Demir wil komen tot een automatisc­he toekenning van alle rechten. Hier sta ik voor de honderd procent achter. Ook dat heb ik aangebrach­t in mijn resolutie armoedebes­trijding.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Nahima Lanjri: “We moeten mensen in armoede maximaal begeleiden naar werk.”
FOTO LUC DAELEMANS Nahima Lanjri: “We moeten mensen in armoede maximaal begeleiden naar werk.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium