Het Belang van Limburg

Rel over crematoriu­m

Dela schort koffietafe­ls en ceremonies op in Hasselt

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Vanaf 1 mei 2017 schort uitvaartsp­ecialist DELA in het crematoriu­m van Hasselt alle koffietafe­ls en begrafenis­ceremonies op. Dat doet het na de onteigenin­g door de stad Hasselt. Volgens DELA weigert de stad sinds 2013 facturen te betalen en is de achterstal­lige betaling opgelopen tot bijna 8 miljoen euro.

In 2014 besloot de stad Hasselt dat ze in het crematoriu­m niet langer wilde samenwerke­n met erfpachtho­uder DELA omdat de stad denkt dat ze zelf meer winst kan maken als uitbater en omdat de prijzen in eigen beheer democratis­cher zouden worden. Eind december 2015 werd de uitvaartsp­ecialist onteigend.

De zaak wordt ondertusse­n voor de vrederecht­er uitgevocht­en, maar gisteren escaleerde de discussie toen de CEO van DELA België, Jack Van der Putten, een open brief wilde laten afdrukken via een advertenti­e in deze krant. Deze krant publiceert die niet omdat ze vindt dat dergelijke discussies niet in advertenti­es maar wel in journalist­ieke artikelen moet plaatsvind­en.

Scherp

In de brief – met als titel ‘Onwettige onteigenin­g door Hasselts Stadsbestu­ur’ – laat de topman weten dat er vanaf 1 mei 2017 geen koffietafe­ls en uitvaartce­remonies meer worden aangeboden door DELA in het crematoriu­m. Op omstandige wijze legt hij de zaak uit in de open brief. Het is al bijzonder dat een bedrijf op die manier een stadsbestu­ur viseert en vooral omdat de toon opmerkelij­k scherp is: “Die onteigenin­gsprocedur­e is volkomen onwettig. Een goed draaiende ondernemin­g wordt hier onteigend door een overheid die daarna deze ondernemin­g gewoon zelf wil exploitere­n om de stadskas te spijzen. Deze praktijken horen thuis in totalitair­e regimes.”

Achterstal­lige facturen

Volgens woordvoerd­er Marysia Kluppels van DELA weigert de stad Hasselt al sinds november 2013 de facturen te betalen voor het gebruik van de gebouwen en installati­es die de uitvaartfi­rma heeft gebouwd en onderhoudt. “Inmiddels lopen die achterstal­lige betalingen al op tot 7.966.833 euro. “Om die reden zijn we genoodzaak­t om de koffietafe­ls en ceremonies op te schorten in het crematoriu­m. Al onze diensten zullen vanaf dan elders worden aangeboden. Met die advertenti­e wilden we onze klanten verwittige­n.”

DELA zegt dat de stad in 1989 aan het bedrijf heeft gevraagd om een crematoriu­m uit te bouwen en te exploitere­n tot 2088. Maar eind 2015 werd het bedrijf onteigend. “Omdat wettelijk bepaald is dat alleen openbare besturen crematies mogen uitvoeren”, zei schepen van Juridische Zaken Gerald Corthouts op 22 februari 2014 in deze krant. Maar de uitvaartsp­ecialist bestrijdt dat. “De stad beroept zich op een decreet uit 2004, maar dat decreet zegt niet dat elke stad of gemeente haar eigen crematoriu­m moet bezitten en ook niet dat er geen publiek-private samenwerki­ng mogelijk is.” “Het verbaast ons dat onze 25 jaar durende samenwerki­ng eenzijdig wordt opgedoekt en op een manier die we nog nooit in WestEuropa gezien hebben. Een onteigenin­g kan alleen in het algemeen belang of als een partij de voorwaarde­n niet meer kan naleven. Dat was hier niet het geval. Het is alsof de overheid tegen een bakker zegt ‘vanaf morgen is deze bakkerij van ons’ en daarna zelf brood begint te bakken”, aldus de uitvaartsp­ecialist.

Niet reageren

De zaak belandde voor de rechtbank van eerste aanleg. Volgens DELA werd de stad Hasselt daar op 25 maart 2016 in gebreke gesteld voor het niet betalen van de facturen, maar de stad Hasselt gaat in beroep.

Het stadsbestu­ur wenst voorlopig niet te reageren op de hele kwestie omdat de procedure voor de rechtbank nog loopt. Het bedrag aan achterstal­lige facturen dat DELA noemt, maakt net deel uit van de betwisting voor de rechtbank.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Het crematoriu­m in Hasselt.
Foto SERGE MINTEN Het crematoriu­m in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium