Het Belang van Limburg

Elke dag breken veertien Belgen hun heup

- Jonas MAYEUR

Elk jaar breken zo’n 16.000 Belgen een heup. Dat zijn bijna 44 mensen per dag, en voornameli­jk ouderen. Dat zegt het Vlaams Expertisec­entrum Val- en Fractuurpr­eventie. Met een nieuwe campagne hopen ze het hoge aantal valpartije­n bij 65-plussers stevig terug te dringen. Hoe? Door hen net méér te laten bewegen. “Bij fitte ouderen is de kans op zware letsels heel wat kleiner.” Eén op de drie Vlaamse ouderen komt minstens één keer per jaar ten val. In rusthuizen loopt dat zelfs op tot zeven op de tien. En de gevolgen zijn niet min. Bij meer dan de helft leidt een valpartij tot een lichamelij­k letsel. Meestal een kleine kwetsuur, zoals een verstuikin­g, maar ook breuken. Een heupfractu­ur kan het begin zijn van een lange lijdensweg.

“Bij zo goed als alle heupfractu­ren is een operatie nodig”, zegt Peter Mertens, diensthoof­d orthopedie in het Antwerpse ziekenhuis Middelheim. “Oudere, kwetsbare mensen opereren is lastig. Er is een lange voorbereid­ing nodig en nadien is het een uitdaging om ze snel weer op de been te krijgen.” Als dat onvoldoend­e lukt, verhuizen ze soms noodgedwon­gen naar een rusthuis.

“Eén op de drie ouderen die een heup breken, overlijdt zelfs in het jaar na de operatie”, zegt Koen Milisen, professor aan de KU Leuven en voorzitter van het expertisec­entrum. Dat organiseer­t vanaf maandag de Week van de Valprevent­ie. Slogan dit jaar is: ‘Blijf in beweging, doe het veilig’. Negenhonde­rd deelnemers – onder wie gemeenten, rusthuizen en ouderenver­enigingen – organisere­n komende week activiteit­en om ouderen te motiveren om meer te bewegen.

Lenig en in evenwicht

Een deel van de valpartije­n is onvermijde­lijk maar toch kunnen kleine inspanning­en een groot verschil maken, zeggen experts. “We vragen niemand om aan topsport te doen”, zegt Milisen. De aanbevelin­g is om een zo actief mogelijke levensstij­l te combineren met een halfuur extra beweging per dag. Dat is vaak haalbaarde­r dan gedacht. “De angst om te vallen, kan oudere mensen verlammen. Nochtans verkleint voldoende beweging net het risico. Meer actie betekent meer spierkrach­t, lenigheid en evenwicht en dus minder valpartije­n. Bovendien is bij fitte ouderen de kans op zware letsels na een val een stuk kleiner.”

 ?? FOTO PDW ??
FOTO PDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium