Het Belang van Limburg

“Belfius niet overlaten aan beursgrill­en”

Juni 2018 streefdatu­m voor beursgang Belfius

- Dominiek CLAES

De raad van bestuur en het directieco­mité van Belfius hebben vrijdag het licht op groen gezet voor een gedeelteli­jke privatiser­ing van de bank via een beursgang. Dat maakte de bank dezelfde dag bekend. Maar het verzet tegen een privatiser­ing weert zich. De actiegroep ‘Belfius is van ons’ – met daarin onder meer de vakbonden – voorzien volgende week woensdag acties, precies op de dag van de algemene aandeelhou­dersvergad­ering van Belfius. Zij willen niet dat Belfius overgelate­n wordt “aan de grillen van de beurs”. Donderdaga­vond heeft de raad van bestuur van Belfius een advies aan de aandeelhou­ders geformulee­rd. Het hoogste bestuursor­gaan van de bank vindt dat het tijd is dat het aandeelhou­derschap een evolutie ondergaat. Een bank die volledig in handen is van de overheid, is niet langer een noodzaak. Tegelijk wil de raad dat Belfius duurzaam in België verankerd blijft en dat de activiteit­en en het beslissing­scentrum in ons land moeten blijven. Daarom gaat de voorkeur van de raad van bestuur uit naar een gedeelteli­jke privatiser­ing via een beursintro­ductie. “Daarbij zal de overheid de meerderhei­d van de aandelen van Belfius behouden”, zegt woordvoers­ter Ulrike Pommée van Belfius. “Streefdatu­m voor de beursintro­ductie is juni 2018”, zo geeft ze nog mee.

Het zijn de aandeelhou­ders van Belfius – dus de overheid – die het voorstel van de raad van bestuur moeten goedkeuren. Dat is gepland tijdens de algemene aandeelhou­dersvergad­ering van komende woensdag en lijkt dus geen probleem te worden. Uiteindeli­jk is het de regering die de knoop moet doorhakken.

Arco

De actiegroep ‘Belfius is van ons’ wil echter de algemene aandeelhou­dersvergad­ering aangrijpen om hun ongenoegen over de waarschijn­lijke beursgang kracht bij te zetten. De actiegroep, die begin dit jaar werd opgericht, wordt bevolkt door de vakbonden en een aantal voornameli­jk linkse organisati­es en denktanks. Ook ACV,LBC-NVKenKWBma­ken deel uit van de actiegroep. Zoals bekend wordt de privatiser­ing van Belfius politiek nochtans gelinkt aan een oplossing voor de Arcospaard­ers. “Maar een privatiser­ing van Belfius moet je los zien van Arco”, klinkt het in die hoek.

Grillen

De actiegroep verzet zich tegen een privatiser­ing “omdat het maatschapp­elijk belang van Belfius te groot is om de bank over te laten aan de grillen van de beurs”, zo liet de actiegroep afgelopen week nog weten. “Een eventuele privatiser­ing getuigt van een kortetermi­jnvisie. Een privatiser­ing zou niet alleen een verlies van de toekomstig­e inkomsten betekenen, maar vooral het verlies van controle over de oriëntatie van de bank. Met een privatiser­ing zou een langetermi­jnvisie over lokale verankerin­g en maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid in gevaar worden gebracht. Een notering op de beurs zal de prioriteit leggen bij het tevreden houden van de aandeelhou­ders door middel van winstmaxim­alisatie op korte termijn.”

De actiegroep kreeg vrijdag ook de steun van de PVDA. “Houd Belfius ver weg van de graaiers van de beurs”, aldus Peter Mertens van PVDA. Ook de regering moet het ontgelden. “De regering heeft blijkbaar geen lessen getrokken uit de bankencris­is van 2008.”

 ?? FOTO PUT ?? Gisteren is het licht op groen gezet voor een gedeelteli­jke privatiser­ing van Belfius via een beursgang.
FOTO PUT Gisteren is het licht op groen gezet voor een gedeelteli­jke privatiser­ing van Belfius via een beursgang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium