Het Belang van Limburg

Alle MS-patiënten in één databank

- Door Caroline Vandenreyt

DIEPENBEEK/HASSELT Universite­it Hasselt gaat een databank - uitbouwen waarin ze alle gegevens van MS-patiënten verzamelen en opslaan: hun medische geschieden­is, de medicijnen die ze nemen, hun symptomen, wat voor sport en revalidati­e ze doen. Dat gebeurt wereldwijd voor het eerst. De bedoeling: het onderzoek naar MS verbeteren, gelijkenis­sen vinden tussen patiënten, nieuwe inzichten in de ziekte verwerven én vooral zorgen dat elke patiënt een behandelin­g op maat krijgt. “Want multiple sclerose is niet één ziekte, elke patiënt is anders”, zegt doctor Liesbet Peeters van het biomedisch onderzoeks­instituut van UHasselt. Eén op de 1.000 Belgen wordt getroffen door de ziekte.

In Limburg (Overpelt) zijn er zo’n 700 mannen en vrouwen in behandelin­g voor multiple sclerose (MS), een ongeneesli­jke, chronische ziekte die het centrale zenuwstels­el aantast. Samen met het Revalidati­e en MS-centrum in Overpelt, hogeschool PXL, Biobank Limburg, het studiecent­rum voor revalidati­eonderzoek en het Centrum voor Statistiek in eigen rangen gaat Biomed van Universite­it Hasselt nu een databank met al hun gegevens uit de grond stampen. Met ook nog eens de steun van de universite­it van Londen.

“In de database - MD DataConnec­t - gaan we al onze (aparte) info over patiënten opslaan en koppelen”, zeggen doctor Liesbet Peeters en haar onderzoeks­partners. “Dus echt álles wat wordt verzameld: van bloedstale­n, nieuwe onderzoeke­n en behandelin­gen tot ergotherap­ie en psychologi­sche testen. Over de hele wereld wordt gezocht naar de oorzaken van de ziekte en de ontwikkeli­ng van nieuwe therapieën. Dat betekent dat er ontzettend veel gemeten en onderzocht wordt, maar vermoedeli­jk wordt hooguit het topje van de ijsberg van al die resultaten verkend. Bijvoorbee­ld omdat ze regionaal ingezameld worden en enkel daar beschikbaa­r zijn of omdat ze van verschille­nde discipline­s komen. We denken dat er nog een enorme schat beschikbaa­r is.”

Wereldwijd beschikbaa­r

Die schat willen ze dus aanboren, maar vooral ook weer wereldwijd beschikbaa­r maken. “Het is de bedoeling dat elke onderzoeke­r hier kan aankloppen voor gegevens, op voorwaarde uiteraard dat het om een waardevol project gaat. Dat wordt door ons vooraf onderzocht. Maar waarom zou je de gegevens geheimhoud­en?

Elke patiënt is uniek

Privacy

Het kan het onderzoek naar MS alleen maar ten goede komen dat er zo veel mogelijk bekend is.” De patiënt kan er - letterlijk - alleen maar beter van worden als er zo veel mogelijk uitgevlooi­d wordt over MS (en vergeleken). “Want elke patiënt is s uniek. De ziekte verloopt vaak anders, , de symptomen verschille­n, de reacties s op medicijnen of revalidati­e zijn ookk allesbehal­ve altijd gelijklope­nd. Hoe e meer we kunnen verzamelen, hoe e meer we kunnen gaan naar een behandelin­g - op maat van het individu.” Starten doen de partners eerst regionaal: - “In een eerste fase worden allee gegevens verzameld van de 700 MSpatiënte­n- in Limburg. En dat gaat dan n van data zoals geboortepl­aats en geslacht, - tot wanneer ze MS hebben gekregen, - hoe de ziekte verloopt, alle klinische - data als MRI, bloedstale­n, de e paramedisc­he testen, revalidati­e en n zelfs gegevens over voeding, thuissitua­tie - en levenskwal­iteit.”

De komende twee jaar bouwen ze de e databank uit, daarna zijn ze klaar om m de deuren open te zetten naar de rest t van de wereld en andere partners (en dus nog meer data). “MS DataConnec­t zal makkelijk en goedkoop kunnen - toegepast worden in andere ziekenhuiz­en- en universite­iten. Hoe e meer patiëntgeg­evens beschikbaa­r r worden, hoe krachtiger het onderzoek k dat op de data wordt uitgevoerd.” Hebben ze geen schrik voor reacties s van patiënten, vragen rond privacy? “Alles wordt veilig opgeslagen, de identiteit van de patiënten wordt absoluut - beschermd.”

Er wordt over de hele wereld ontzettend veel gemeten, maar hooguit het topje van die ijsberg wordt verkend Liesbet Peeters Onderzoeks­ter MS

 ?? FOTO'S SVEN DILLEN ??
FOTO'S SVEN DILLEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium