Het Belang van Limburg

“Mond-totmondrec­lame van deze tijd”

- Door Hanne De Belie

HASSELT - Een selfie met product op Instagram posten, om een merk aan te prijzen. Dat is simpel uitgelegd wat influencer­s doen. Maar achter dat plaatje zit steeds vaker een heel marketingp­lan. Influencer marketing is dé nieuwe manier van reclame maken. Influencer­s - lees: populaire bloggers en Instagramm­ers met duizenden volgers - worden (in natura) betaald om merken op de sociale media in de kijker te plaatsen. Ze posten foto’s en video’s waarin de hipste outfits, de lekkerste gerechtjes of mooiste hotels een hoofdrol spelen. Influencer marketing is big business. Van de VS tot Nederland althans. “In ons land staat het nog in zijn kinderscho­enen, maar ook België springt stilaan mee op de kar”, zegt Carole Lamarque, die zopas het boek ‘Influencer­s’ uitbracht.

Trending

In de States gaat er jaarlijks 5 miljard naar influencer marketing. Ook in Nederland zijn er al influencer­s die tot een miljoen euro per jaar verdienen. Forbes publiceerd­e pas nog een lijst met de tien populairst­e influencer­s voor beauty en fitness. Wat blijkt? Ze krijgen tot 140.000 euro per post op Instagram en zelfs tot 280.000 euro voor een video op YouTube. De bedragen die de Limburgse influencer­s krijgen - van 50 tot 500 euro per foto ( zie rechts) - zijn peanuts in vergelijki­ng met het buitenland.

“In België staat influencer marketing nog in zijn kinderscho­enen”, zegt Bert Marievoet, voormalig countryman­ager van Twitter België, die begin dit jaar creative influencer agency Native Nation oprichtte. “Ik zie selfies op de sociale media passeren, met product x, y of z. Als België wil slagen in influencer marketing, is er een creatieve injectie nodig. Influencer marketing is de meest efficiënte manier om reclame te maken via de smartphone. Een Belg zit gemiddeld drie uur per dag aan zijn smartphone gekluister­d. Meer dan tv of welk ander medium. Op een desktop wordt reclame gemaakt via banners en displays, maar dat werkt mobiel niet. Daarom is influencer marketing zo interessan­t.” “Influencer marketing is trending. Volgens Google Trends is de wereldwijd­e interesse in influencer marketing de afgelopen tijd met meer dan 5000% gestegen”, zegt Carole Lamarque, die met Duval Union gespeciali­seerd is in het zoeken naar influencer­s voor bedrijven en het uitbouwen van een bijhorend marketingp­lan. “Influencer marketing is een onderdeel van innovatiev­e marketing. Het verschil tussen de Amerikaans­e en de Europese markt is heel groot. Wat in Amerika werkt, werkt niet per definitie in Europa en al zeker niet in een kleine markt als België. Je hebt grote en kleine influencer­s. De Limburgse dames Céline en Talisa zijn macro influencer­s: ze hebben wereldwijd honderddui­zenden volgers. Maar er zijn ook heel veel kleine micro influencer­s met veel minder bereik, die even goed het vuur kunnen aanwakkere­n. Zij zijn de lucifers die het bos in brand steken. Het is aan bedrijven om hen te leren kennen en met hen samen te werken. Er zijn verschille­nde methoden om influencer­s te vinden: door zelf te zoeken via Google of de sociale media of door events voor influencer­s te organisere­n. Belgische bedrijven hebben nog heel veel te leren op vlak van influencer marketing. Daarom raad ik grote bedrijven aan om een marktonder­zoek te doen. Van lifestyle of beauty vind je gemakkelij­k een lijst met de top 100 influencer­s op Instagram. Voor automerken, een bank of meubelfabr­ikant ligt dat moeilijker. Die zoektocht naar influencer­s die bij het merk passen, is belangrijk. In principe gaan de meeste bedrijven met vijf tot twintig influencer­s in zee voor een langetermi­jnrelatie.”

Heel wat BV’s - van Joy Anna Thielemans tot Tiany Kiriloff - worden in ons land gezien als belangrijk­e influencer­s. Maar ook steeds meer onbekende mannen en vooral vrouwen beginnen hun strepen te verdienen als influencer.

“Wij hebben een platform met 300 influencer­s, onder wie zo’n 60 BV’s”, zegt Marivoet. “Hun bereik is vaak veel groter. De rest zijn meer girls next

door. Meestal raden we onze klanten aan om voor een goede mix te kiezen: twee BV’s of culturele influencer­s en vier subculture­le influencer­s, zoals we hen noemen. Als een merk een bepaalde doelgroep wil bereiken, bedenken wij een creatief concept. Zo hebben we pas een concept voor Côte d’Or uitgewerkt. Hun idee was: we sturen een mandje met chocolade naar zes BV’s om een selfie te maken, gezellig in de zetel onder een dekentje. Dat is niet het soort campagnes dat wij willen doen. Wij hebben een event georganise­erd met een dessertkok die gerechtjes heeft gemaakt op basis van de nieuwe smaken. We hebben zes BV’s uitgenodig­d op het event. Ze hebben een foto van de kunstwerkj­es gepost, zoals ze dat zouden doen als ze in een sterrenres­taurant gaan eten. Dat komt veel natuurlijk­er over en werkt veel beter voor product placement.”

Minder irritatie

Werken met influencer­s is volgens Lamarque een oprechte manier om een merk meer bekendheid te geven. “Influencer­s kennen hun volgers en weten perfect hoe zij de boodschap van het merk moeten overbrenge­n”, zegt ze. “Toch is het niet slim om als bedrijf zomaar in te zetten op influencer marketing. Je moet het niet doen omdat het populair is, wel als het past bij de doelstelli­ngen die je hebt. Influencer­s zijn perfect om een product bekend te maken. Ze hebben tijd om een boodschap druppelsge­wijs, post per post over te brengen. Het wekt minder irritatie op dan reclame. Irritatie zorgt dat mensen de boodschap willen mijden

Belgische bedrijven hebben nog heel veel te leren op vlak van influencer marketing

Carole Lamarque

en met adblockers gaan werken. Eigenlijk is influencer marketing de mond-tot-mondreclam­e van deze tijd. Als je het goed doet, kan er heel veel kracht in zitten. Het grote voordeel is ook dat digitale communicat­ie meetbaar is. Zo weten bedrijven precies wie hun boodschap ontvangt. Het is veel beter te meten dan reclame die op televisie of in de krant verschijnt.”

Advertenti­emarkt

Influencer marketing gaat een budgetvers­chuiving veroorzake­n binnen de advertenti­emarkt, daar bestaat volgens de experten geen twijfel over. “TV en radio blijven vrij stabiel, print is een apart verhaal”, zegt Marievoet. “In eerste instantie zie ik dat het ten koste van bannering op nieuwssite­s en andere platformen gaat. En ten koste van betaalde reclame via Facebook of Twitter.”

“Een mediamix blijft belangrijk”, stelt Lamarque. “Het is zeker niet slim om énkel aan digitale publishing te doen. Influence marketing is een innovatiev­e manier om reclame via de traditione­le media te versterken.”

Er is in België nog heel wat groeipoten­tieel. “Influencer marketing is interessan­t voor een complexe markt als België, omdat de influencer­s posten in hun eigen taal. Campagnes kunnen dus op een heel natuurlijk­e manier gecreëerd worden, langs beide kanten van de taalgrens. De groep die er in België van kan leven zal dus snel groeien”, voorspelt Marievoet. “De creatieve profession­ele influencer­s van vandaag verdienen er al snel een veelvoud mee van wat ze met een gemiddelde job zouden verdienen.” Lamarque denkt er anders over. “Eigenlijk is België geen goed land voor influencer­s: 10.000 volgers stelt niets voor ten opzichte van een massamediu­m. In ons land zal je er niet snel rijk van worden”, denkt ze. “Pas vanaf 50.000 volgers valt er iets te verdienen.”

Hoe meer volgers, hoe meer gratis producten en reisjes en hoe groter de bedragen die influencer­s krijgen om merken aan te prijzen. Maar dat heeft ook een keerzijde: niet elke influencer speelt het spel eerlijk. Voor een luttele 40 euro kan je 10.000 valse volgers kopen van Indische of Noord-Afrikaanse bedrijfjes. “Bedrijven mogen zich niet blindstare­n op het aantal volgers”, zegt Lamarque. “Het aantal volgers is minder van belang dan de interactie­graad”, stelt ook Marievoet. “Via ons platform kunnen we niet het aantal valse volgers zien, maar we kunnen wel alles meten van bereik tot interactie. Dat is heel belangrijk voor een geslaagde campagne. Als slechts 0,5 procent van het aantal volgers foto’s liket, klopt er iets niet. Als er interactie is met 5 procent van de volgers, dan zijn deze influencer­s interessan­t voor bedrijven om mee samen te werken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO INSTAGRAM ?? De Limburgse Céline en Talisa waren de eerste Belgische dames die van influencer
hun job konden maken.
FOTO INSTAGRAM De Limburgse Céline en Talisa waren de eerste Belgische dames die van influencer hun job konden maken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium