Het Belang van Limburg

100.000 euro

Hoe word je influencer?

-

648.000 volgers voor @célineschh. 359.000 volgers voor @talisalo. Samen hebben ze meer dan een miljoen volgers op Instagram. Reden genoeg voor bedrijven om de twee Limburgse dames veel geld te betalen om hun producten aan te prijzen op de sociale media. 200 tot 500 euro per post krijgen ze. Met ‘Hoe word ik Instafamou­s?’ brengen Céline Schraepen (26) en Talisa Loup (26) uit Beringen een boek uit met tips, om in hun voetsporen te treden. Instafamou­s - oftewel wereldbero­emd worden dankzij Instagram: volgens Céline Schraepen en Talisa Loup kan iedereen het. Zij zijn één van de eerste ‘onbekende’ Belgen die van influencer hun beroep konden maken. “Toen wij begonnen zijn, kende niemand ons”, vertellen ze. “Wij waren heel gewone meisjes uit Beringen. Het is voor iedereen mogelijk om veel volgers te krijgen. Maar niet iedereen kan er natuurlijk zoveel tijd als ons in steken. Wij moeten er keihard voor werken. Wij zijn er fulltime mee bezig.”

“Het is niet zomaar snel een foto trekken”, zegt Talisa. “We moeten ons opmaken, een mooie locatie zoeken… We sturen meestal zo’n vijf foto’s naar de klant en zij beslissen welke we posten. Soms werken we samen met een fotograaf, soms doen we het met een statief, maar meestal maken we foto’s van elkaar. Céline en ik weten perfect wat we willen. Of is één van de vriendjes fotograaf: dan moeten we wel bijsturen. Wij hebben echte Instagram hubbies ( lacht). Het is niet hun favoriete bezigheid. Maar ze weten dat het ons werk is.”

Gratis gsm-hoesje

Ook Céline en Talisa zijn klein begonnen. “Voor ons was het echt een hobby”, vertelt Talisa. “We maakten vroeger ook al heel veel foto’s samen. Toen Instagram pas gelanceerd was, zijn wij er meteen mee begonnen. Onze foto’s werden mooier, we kregen meer likes en volgers. En dan kwamen de eerste gratis producten toegestuur­d. Het eerste wat we gratis kregen, was een gsm-hoesje. Daar waren we toen enorm blij mee ( lacht).” Maar het bleef niet bij gratis producten. “Toen we de kaap van de 100.000 volgers bereikt hadden, zijn we voor de eerste keer betaald om iets te posten”, zegt Céline. “We werden kregen een job van een theemerk. Intussen zijn er influencer­s met 50.000 volgers die ook al betaald worden. Wij zaten echt nog in de beginfase. Wij zijn er als eerste in België mee begonnen.” In september 2015 besliste zowel Céline, die leerkracht lager onderwijs was, als verkoopste­r Talisa om hun job op te geven en fulltime aan de slag te gaan als influencer. Céline verdient nu vier tot vijf keer meer dan toen ze juf was, Talisa zelfs acht tot negen keer meer dan vroeger. “We hebben het statuut van zelfstandi­ge, hebben een eigen bedrijfje en sturen facturen naar onze klanten”, legt Céline uit. “Meestal, zeker als het internatio­nale klanten zijn, regelen we alles via mail. Soms gaat het ook telefonisc­h of via een meeting. Er komt heel wat bij kijken. Ook een hele boekhoudin­g. Als we gecontacte­erd worden door een bedrijf, posten we niet zomaar een foto met een pro-

Wij waren heel gewone meisjes uit Beringen. Het is voor iedereen mogelijk om veel volgers te krijgen

Céline Schraepen en

Talisa Loup

Geloofwaar­digheid

Onbekende meisjes die plots gigantisch veel volgers hebben: er worden ook heel wat valse volgers gekocht. “Wij hebben dat niet gedaan en dat is ook absoluut niet aan te raden”, maken de twee zich sterk. “Je verliest je geloofwaar­digheid, die net zo belangrijk is. Als je in één dag van 10.000 naar 20.000 volgers gaat, valt dat op. Of je echte volgers hebt, spiegelt zich ook in het aantal likes. Als je 300.000 volgers hebt moet je ongeveer 3.000 likes per foto krijgen. Anders klopt er iets niet.” “Er is niet één grote succesform­ule die je plots heel veel volgers gaat bezorgen, maar een hele reeks van do’s en dont’s die je continu moet toepassen”, zegt Céline. De vijf belangrijk­ste tips volgens de Limburgse dames:

1) Authentici­teit

“Blijf jezelf, anders val je sowieso door de mand. De volgers appreciëre­n het als je laat zien wie je echt bent.”

2) Kwaliteit boven kwantiteit

“Wij posten twee of maximaal drie foto’s per dag. Je laat er er best een viertal uur tussen, anders haal je niet voldoende likes. Je post beter één goede foto, dan drie of vier slechte.”

3) Heel interactie­f zijn

“Veel liken en comments geven op andere profielen. Reageren als iemand een comment geeft op jouw post of een vraag stelt.”

4) Taggen in foto’s

“Door te taggen verhoog je je visibilite­it. Tag de locatie in je foto’s. Als je een leuke outfit draagt, tag dan het merk. Wie weet reposten zij je foto wel.”

5) Stijl van je profiel

“Zorg voor samenhang, werk met een thema. Zo gaan het bij ons vooral over lifestyle en gezond leven. Kies ook een kleurthema: zwart-wit of zoals ons happy kleuren.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium