Het Belang van Limburg

Facebook Spaces

-

“Augmented reality zal ons toelaten om de digitale wereld en de fysieke op totaal nieuwe manieren met elkaar te combineren”, zei Marc Zuckerberg bij de start van het Facebook F8-evenement. ”En dat zal onze fysieke realiteit beter maken.”

Is dat zo? Maakt Facebook straks onze realiteit beter - of toch minstens leuker - met AR? Zuckerberg deed in elk geval hard zijn best om ons daarvan te overtuigen.

Maar wat is het eigenlijk? De term augmented reality (AR) wordt gebruikt voor heel uiteenlope­nde technologi­e, van een Snapchat-filter over een Google Glass-bril tot de Microsoft Hololens en brillen die levensecht­e ‘hologramme­n’ in je gezichtsve­ld plaatsen. Maar ze hebben allemaal wel iets met elkaar gemeen. Bij virtual reality (VR) word je volledig ondergedom­peld in een kunstmatig­e wereld, meestal door middel van een kijker, zoals de Oculus Rift, die alle daglicht buitenslui­t. Bij augmented reality blijf je in de echte wereld, maar daar wordt iets aan toegevoegd. Dat kan extra informatie zijn, bijvoorbee­ld een pijltje dat je vertelt welke straat je moet inslaan op weg naar je bestemming. Het kan ook gaan om fictieve objecten, zoals Snapchat je foto voorziet van konijnenor­en. Of zoals Pokémon Go, dat Pokémonfig­uurtjes projecteer­t in je dagelijkse omgeving.

Het onderschei­d tussen AR en VR is overigens niet absoluut. Via een camera kun je nu al je ‘echte’ handen zien in een VR-omgeving. En als je het licht dooft, is een AR-bril eigenlijk ook een VR-bril. Sommigen zien beide dan ook totaal met elkaar versmelten. Aanvankeli­jk leek Facebook vooral in te zetten op VR. Het bedrijf betaalde drie jaar geleden 2 miljard dollar om Oculus, de maker van de (toen nog onafgewerk­te) Rift over te nemen. Die bril kwam vorig jaar op de markt, en 2016 moest dan ook het doorbraakj­aar voor VR worden. Maar het grote publiek was nog niet overtuigd. Het grote nadeel van VR is dat je, met bril en koptelefoo­n op, helemaal afgesneden bent van de buitenwere­ld. Maar volgens Zuckerberg zou VR juist bij uitstek een ‘sociale’ ervaring worden. Facebook geeft dat idee niet op. Gisteren werd een testversie vrijgegeve­n van Facebook Spaces, een app die toelaat om samen met je vrienden in een virtuele ruimte te praten en spelletjes te spelen. Die vrienden verschijne­n in de vorm van cartoonach­tige figuurtjes, die de bewegingen en gelaatsuit­drukkingen van de ‘echte’ persoon nabootsen. In een demonstrat­ievideo vieren drie vrienden samen een haast pijnlijk vrolijk verjaardag­sfeestje, terwijl ze eigenlijk elk in hun eigen kamer zitten met een Oculus Rift op hun neus. Technisch gezien is dat niet revolution­air: apps als vTime en AltspaceVR doen al iets gelijkaard­igs. Maar Facebook heeft, met haast 2 miljard gebruikers, een behoorlijk streepje voor.

Pokémon Go

Als je ARbril een virtueel tvscherm op je muur toont, hoef je geen echte televisie meer te hebben

Zal het aanslaan? Dat zal in de komende maanden en jaren moeten blijken. Maar eigenlijk zet Facebook vooral in op AR.

Marc Zuckerberg

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium