Het Belang van Limburg

“Onze mensen gaan zich gedragen”

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - CD&V en N-VA gaan weer lief zijn voor elkaar en nog twee jaar goed samenwerke­n, zo hebben ze deze week afgesproke­n onder het toeziend oog van de premier. “Onze mensen gaan zich gedragen”, belooft ook minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA), die vindt dat “Zuhal dat beter niet had gezegd”. Ook Theo Francken heeft van Jambon de goede raad gekregen om tussen het schrijven en versturen van een tweet even in het toilet te pauzeren. Eigenlijk wil Jambon graag vertellen dat deze regering ook van alles heeft gerealisee­rd. “Maar door ‘de sluier’ van het gekibbel die daar nu over ligt, ziet niet iedereen dat.”

Wat was dat de laatste weken allemaal tussen jullie en CD&V?

“Ik noem dat gekrakeel.” Heeft Wouter Beke overdreven met zijn reactie en zijn eis voor excuses? “Hij heeft gezegd wat dat met hem deed. Iedereen reageert daar anders op. Zuhal Demir had dat (CD&V is een moslimpart­ij, Beke beschouwt moslims als kiesvee, nvdr) ook beter niet gezegd. Het was komkommert­ijd, dus was dit wereldnieu­ws in Vlaanderen. Er zijn wel belangrijk­er dingen dan deze akkefietje­s.” Hebben jullie Demir tot de orde geroepen? “We hebben haar gezegd dat het taalgebrui­k gebru van een regeringsl­id anders is dan dan d dat van een parlements­lid. Ze besefte

dat zelf ook wel.” Ze had al eerder gezegd dat ze haar woordgebru­ik zou aanpassen, maar het lukt haar blijkbaar niet. Wat hebben jullie nu met de premier en met CD&V afgesproke­n? “Dat niemand - behalve de oppositie - er garen bij spint als dit gebekvecht blijft duren.” Waarom heeft Demir zich eigenlijk niet geëxcuseer­d bij Beke? Ze kennen elkaar goed, ze zaten naast elkaar in de Kamer, ze lachten veel samen en hij heeft haar nog een bos bloemen gestuurd toen ze staatssecr­etaris werd. ‘Sorry, Wouter’ zeggen, is toch niet moeilijk? “De CD&V heeft eerder ook al enkele scudrakett­en onze richting uitgestuur­d.” Aan wie denkt u dan? Aan Eric Van Rompuy? “We gaan dat lijstje niet afgaan. Maar wat had je gehad aan excuses van Zuhal? Moesten we excuus na excuus afwerken? We hebben gezegd: daar gaan we niet mee beginnen. We gaan als volwassen mensen met elkaar omgaan.” Is er nog een stemming voor haar beleidsver­klaring? “Ja. Strikt genomen hoeft dat niet, maar het is bij de beleidsver­klaringen van andere collega’s ook gebeurd. Het zou flauw zijn om te zeggen: deze keer niet.” Gelooft u zelf dat jullie gaan stoppen met kibbelen?

“Ja.”

Tot wanneer?

“Wat mij betreft tot 2019.” Waarom gaat het eigenlijk niet tussen jullie en CD&V? “Dat klopt echt niet. Er zijn veel dossiers waar we aan hetzelfde zeel trekken en andere die we inhoudelij­k anders benaderen. Eigenlijk hebben jullie journalist­en toch een rare stiel. Wij zeggen dat we een akkoord hebben en jullie proberen al meteen te zoeken naar nieuwe verdeeldhe­id. We hebben elkaar nu diep in de ogen gekeken en we hebben beslist om het over een andere boeg te gooien.” Jullie hebben een politiek programma dat bij elkaar past, waar loopt het telkens fout? “We kunnen interviews doen over het verleden, dat is dan historisch onderzoek. Of we kunnen het hebben over de toekomst.”

Wat is de toekomst dan? “Dat er nog moeilijke werven voor ons liggen, maar we hebben ook al veel gedaan. We zijn gestart met een structuree­l begrotings­tekort van 2,9 procent en we zullen uitkomen eind 2017 op - 0,9 procent. Twee derde van het traject hebben we dus al gereden, meer dan 8 miljard is er al weggewerkt. Die volgende 5 miljard besparen we in twee jaar in plaats van in één.” Dus jullie zoeken dit jaar 3,5 miljard en volgend jaar 1,5 miljard? Dan zitten jullie aan de Europese normen?

“Ja.”

Maar bij de start van de regering

hebben jullie je sterk gemaakt dat jullie de begroting in evenwicht zouden houden. Jullie zijn nu al gebuisd voor jullie hoofdvak, zoals sp.a zegt.

“Nee, je bent gebuisd als je minder dan de helft haalt, we hebben zoals gezegd nu al twee derde van het traject afgelegd. Is dat nu weer wereldnieu­ws? Dat je het evenwicht haalt in 2019 in plaats van in 2018? Hoe lang is het geleden dat een regering in drie jaar het begrotings­tekort met 2 procent heeft doen zakken? En in diezelfde periode hadden we een asielcrisi­s, terroristi­sche aanslagen, plus de groeivertr­aging veroorzaak­t door de Brexit.”

Die Brexit is er nog niet.

“De nationale bank heeft door de aankondigi­ng van die Brexit wel de groeicijfe­rs naar beneden bijgesteld, van 1,4 procent naar 1,2 procent. Dat maakt een heel verschil voor onze begroting. Weet je dat we al meer dan 1 miljard hebben geïnvestee­rd in veiligheid en dat de asielcrisi­s ons een half miljard heeft gekost?”

Maar jullie zullen dus vlak voor de gemeentera­adsverkiez­ingen nog moeten besparen?

“We zijn een regering die niet bezig is met verkiezing­en maar met het socioecono­mische evenwicht.” Wij hebben anders wel de indruk dat jullie toch vooral met verkiezing­en bezig zijn. “Verkiezing­en zijn nooit weg in de politiek, maar mag ik u er op attent maken dat we ook al jobs hebben gecreeerd, de economie hebben doen groeien, het begrotings­tekort doen zakken...”

Welke werven staan er nog op het programma?

“In de pensioenen is al veel gebeurd, maar er zijn nog mogelijkhe­den. Net zoals in het creëren van jobs. De tax shift heeft voor sommige sectoren geen effect, ik denk daarbij aan de bouw. Daar kunnen we nog wat aan doen. Verder is er de vennootsch­apsbelasti­ng, die al een halfjaar panklaar ligt.”

Aan die vennootsch­apsbelasti­ng is een meerwaarde­belasting gekoppeld.

“Een van de vier regeringsp­artijen (CD&V, nvdr) koppelt dit er aan. De personenbe­lasting is al hervormd, de vennootsch­apsbelasti­ng willen we hervormen, de kapitaalbe­lasting (spaarboekj­es, aandelen, belegginge­n, nvdr) kan een volgend luik vormen. Over rechtvaard­ige fiscalitei­t kan zeker gesproken worden. Op dat vlak willen we op zoek naar een akkoord. Maar een meerwaarde­belasting die gericht is op de één procent rijken, maar in de praktijk vooral de middenklas­se zal treffen - zeker in Vlaanderen - is niet zo’n intelligen­t systeem.”

Maar waarom vinden jullie dan geen compromis? Is die meerwaarde­belasting er toch niet vooral om de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng tegen te houden? Zegt CD&V: N-VA, jullie mogen niet scoren?

“Elke partij - ook in de oppositie - vindt dat die hervorming er moet komen. Tot nu toe zijn we al uit elk dossier geraakt, uit dit ook.”

Maar die vennootsch­apsbelasti­ng ligt al een jaar op tafel.

“Nee, in april 2016 heeft Johan Van Overtveldt de opdracht gekregen om een voorstel uit te werken. Dat heeft hij in september gedaan.”

Gaan jullie hier nog voor de zomer mee klaar zijn?

“De hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng is belangrijk om het totaalplaa­tje van de begroting rond te krijgen, want het zal onze economie stimuleren. Want dan kunnen we wieden in die hele mumbo jumbo aan fiscale aftrekpost­en en het basistarie­f van 34 procent verlagen. Buitenland­se investeerd­ers kijken nu in de eerste plaats toch naar dat tarief en sommigen schrappen België meteen van de lijst.”

Wat had je gehad aan excuses van Zuhal? Moesten we excuus na excuus afwerken? Wij willen rond geen enkele partij een cordon sanitaire. Niet rond het Vlaams Belang, niet rond de extreem-linkse PTB. Maar je moet natuurlijk wel kunnen regeren met iemand

Aan welk tarief denken jullie dan?

“Aan iets tussen de 20 en de 25 procent, dan zijn we concurrent­ieel met onze buurlanden.”

Viseren jullie met het afschaffen van aftrekpost­en de multinatio­nals? Of de Marc Couckes, waar we er heel weinig van hebben?

“Niemand wordt geviseerd. De multinatio­nals zorgen voor 30 procent van de jobs in dit land, dus die gaan we zeker niet buitengooi­en. Maar het is ook onaanvaard­baar dat er multinatio­nals zijn die geen belastinge­n betalen, gelukkig zijn er dat maar een paar. Want de verhalen die hierover worden verspreid, zijn vaak vertekend. Kmo’s verdienen in elk geval meer ondersteun­ing, daar is ook iedereen het over eens. We zullen dus bekijken hoe we naar een rechtvaard­iger fiscalitei­t kunnen gaan.”

De activering van het spaargeld dat de Open Vld wil, zit ook in dat akkoord?

“We zoeken naar een goede formule, in dat dossier zie ik weinig grote discussies oplaaien.” De themaminis­terraden die de premier deze week samen met de verzoening heeft aangekondi­gd, vinden alle drie nog voor deze zomer plaats?

“In mei, juni en juli. In mei starten we met het thema veiligheid, justitie en asiel.”

Een tip: vraag Zuhal Demir om een rokje te dragen en in de wind te gaan staan. Toen Verhofstad­t indertijd ook van die themaminst­erraden hield, ging alle aandacht naar het opwaaiende rokje van Freya Van den Bossche.

“Dat gaan we echt niet doen.”

Zijn jullie tevreden over de resultaten van deze regering tot nu toe?

“We hebben goede resultaten, daar zijn ook IMF en OESO het over eens. Maar die moeten beter naar buiten brengen. Maar de sluier die over het kibbelkabi­net ligt, maakt dat niet iedereen dat ziet. Daarom is het goed dat we eens diep in elkaars ogen hebben gekeken. Theo Francken heeft de asielcrisi­s goed aangepakt, Koen Geens is goed bezig op Justitie, we hebben meer geïnvestee­rd in de veiligheid,...”

U zegt niets over Maggie De Block (Open Vld) en niets over Kris Peeters (CD&V).

“Alle respect voor Maggie De Block, die bijna een miljard bespaart op sociale zekerheid. Kris Peeters heeft zijn wet voor wendbaar werk er door gekregen. Die collega’s doen hun job goed, maar soms gaan er moeizame discussies aan vooraf.”

Is het mogelijk dat CD&V liever heeft dat mensen dit niet weten? Willen ze dat jullie je verbranden in de regering?

“Ik ga daar geen verklaring­en over doen, want dat zou de prille afspraken weer hypotheker­en. Als je de bedoeling van de CD&V wil kennen, moet je dat aan hen vragen. Onze bedoeling is in elk geval om het regeerakko­ord uit te voeren.”

Zijn die discussies de reden dat jullie verliezen in de peilingen?

“Ik denk dat kibbelaars niet beloond worden. Dat er een correctie komt op de topscore van 32 procent is niet verwonderl­ijk, want we zijn sindsdien in de federale regering gestapt.”

Waarom is regeringsd­eelname voor N-VA moeilijk?

“In de Vlaamse regering in elk geval niet. Daar zitten we ook al in zo lang als de partij bestaat. Maar deze federale regering is natuurlijk geen evidente constructi­e. Goed, de prijzen worden aan de meet uitgedeeld en we hebben nog twee jaar te gaan.”

Is een heruitgave van deze regering denkbaar?

“In de politiek is alles denkbaar, maar dat hangt van de kiezer af.”

Dus in 2019 gaan jullie met een communauta­ir programma naar de stembus trekken?

“Ja, want dat is net het DNA van onze partij. We gaan altijd met een communauta­ir luik naar verkiezing­en.”

Vorige keer anders niet.

“Klopt niet, de helft van ons programma ging over het communauta­ire.”

Maar het was ook duidelijk dat jullie dit niet op tafel zouden leggen bij de regeringso­nderhandel­ingen.

“Helemaal niet. Je beschuldig­t ons nu van kiezersbed­rog. Maar we hebben aan de onderhande­lingstafel bekeken wat onze mogelijkhe­den zijn.”

Confederal­isme dus. Dat worden moeilijke regeringso­nderhandel­ingen.

“Zet die laatste peilingen eens om in een coalitie? Je zit met versnipper­ing. Als we voortgaan op de peilingen, wordt de PS een partij zo groot als de anderen. In Wallonië is een aardversch­uiving bezig.”

Een centrum-rechts Vlaanderen versus een centrum-links Wallonië, wat gaan we daar mee doen?

“Of zelfs een extreem-links Wallonië. Een confederal­istisch model kan veel oplossen. Als zij naar links willen en wij naar centrum-rechts, geef dan zo veel mogelijk socio-economisch­e bevoegdhed­en aan de deelstaten. Dat is een oplossing voor de versnipper­ing.”

Moet er een cordon sanitaire komen rond PTB?

“We willen dat rond geen enkele partij, ook niet rond het Vlaams Belang. Maar je moet natuurlijk met iemand kunnen regeren. En er zijn geen goede voorbeelde­n van communisti­sche regeringen.”

En kunnen jullie regeren met de PS?

“Als we met de PS regeren, dan zal het zijn om het confederal­isme door te voeren.”

Wat vindt u van de moskee van Beringen?

“Ook daar is het debat vertroebel­d. Staatsveil­igheid heeft niet de opdracht om te bekijken of een moskee aan de erkennings­criteria voldoen. Dat is de bevoegdhei­d van minister Homans (N-VA). Staatsveil­igheid moet wel rapportere­n over wat er gebeurt.”

Koen Geens, Maggie De Block, Kris Peeters,... die collega’s doen hun job goed

Is Staatsveil­igheid uit zijn rol gevallen?

“Nee.”

Homans?

“Ook niet.”

Waar ging die discussie dan over?

“Die duiding die ik net heb gegeven is door elkaar geklutst. Bovendien was het vakantie.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ??
FOTO'S LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium