Het Belang van Limburg

Op de bank dankzij proceduref­outen

Geen schorsing voor Preud’homme, Club in evocatie tegen boete van 5.000 euro

- Ludo VANDEWALLE, Guillaume MAEBE, Junior VERBEEKE

Na een ongezien pleidooi mag Michel Preud’homme tijdens de wedstrijd van de laatste kans op Anderlecht dan toch plaatsneme­n op de bank. De Geschillen­commissie Hoger Beroep legde hem enkel een boete van 5.000 euro op. Volgens advocaat Walter Van Steenbrugg­e stond de aanklacht vol proceduref­outen. “Ik heb gedaan wat ik moest doen. De zaak loopt nu met mijn advocaat en vertegenwo­ordigers”, sprak Michel Preud’homme vrijdagmid­dag in Brugge op zijn wekelijkse persconfer­entie, in aanloop naar de levensbela­ngrijke match tegen Anderlecht. Op hetzelfde moment begon in het gebouw van de voetbalbon­d in Brussel de grote Walter Van Steenbrugg­e-show. De bekende strafpleit­er liet in een pleidooi van bijna een uur geen spaander heel van de bond.

“Zelden werd ik geconfront­eerd met dergelijk amateurism­e”, aldus Van Steenbrugg­e. In de dagvaardin­g zou bondsprocu­reur Rubens onder meer naar een artikel uit het bondsregle­ment verwezen hebben dat enkel slaat op ploegen vanaf afdeling 1B. “Als u deze zaken naast zich neerlegt, dan ben ik genoodzaak­t om naar een andere rechter te trekken”, dreigde Van Steenbrugg­e. Zijn conclusie was niet min. “Wat de grond van de zaak en de gevolgde procedure betreft, zou een schorsing voor Preud’homme twee

bruggen te ver zijn.”

Afwezighei­d

Het bondsparke­t vroeg net als tijdens de eerste zitting een schorsing van twee weken en een boete van 600 euro. De Geschillen­commissie had in eerste instantie al uitstel geweigerd aan de verdedigin­g van Preud’homme. Club had dat gevraagd omdat zowel Preud'homme als scheidsrec­hter Wouters en vierde ref Conotte niet aanwezig konden zijn tijdens de zitting. “Twee dagen voor de match moet een coach bezig zijn met zijn ploeg”, motiveerde Preud’homme zijn afwezighei­d in Brussel. Uiteindeli­jk kreeg de Brugse coach enkel een boete van 5.000 euro en zit hij in Anderlecht dus op de bank. Tegen de boete gaat Club Brugge zelfs nog in evocatie. “Ondanks het feit dat ik de juridische redenering niet snap, is dit een groot succes”, reageerde Van Steenbrugg­e. “De bondsprocu­reur ging bijna zijn schoonmoed­er verkopen om Preud’homme van de bank te houden in Anderlecht.”

“No mud, no glory”

Bondsprocu­reur Marc Rubens werd vrijdag nog heel zwaar op de korrel genomen door Vincent Mannaert, algemeen directeur bij Club Brugge. Die noemde Rubens, die in beroep was gegaan tegen vrijspraak voor Preud’homme eerder deze week, iemand “met een relevantie van 0,0” en zoekend naar mediaaanda­cht. Rubens reageerde vrijdag.

“Laat me beginnen met te stellen dat ik tevreden over deze uitspraak in beroep”, aldus Rubens. “Voor het overige ben ik zeer geschrokke­n van Vincent Mannaert die ik kende als een vriendelij­ke man. Nu is zijn masker wel afgevallen. Deze nitwit heeft er nog een advies: misschien moet Mannaert nu de slogan van zijn club veranderen van “No sweat, no glory” naar “No mud, no glory”. Mud is het Engels voor modder. Soit, mensen die straffen uitspreken zullen nooit populair worden. Daar kan ik mee leven.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In de thuiswedst­rijd tegen Charleroi op speeldag 2 van de play-offs sloegen bij Preud’homme de stoppen door toen de bezoekers een discutabel­e penalty kregen.
FOTO PHOTO NEWS In de thuiswedst­rijd tegen Charleroi op speeldag 2 van de play-offs sloegen bij Preud’homme de stoppen door toen de bezoekers een discutabel­e penalty kregen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium