Het Belang van Limburg

“Europees smaakt zoet, we weten waarvoor we spelen”

-

Het was een tijd oorverdove­nd stil rond Sébastien Dewaest. Maar de voorbije week deed hij twee keer van zich spreken. In Kortrijk zagen we hem in zijn vertrouwde gedaante: als de robuuste verdediger. Donderdag werd hij door Albert Stuivenber­g als stormram in de strijd gegooid. “Maar die ervaren Spanjaarde­n gaven helaas geen krimp.” Nee, verrast was Dewaest niet door zijn invalbeurt als targetman. “Tijdens de opwarming wist ik al hoe laat het was. De klok tikte genadeloos verder en we hadden nog een doelpunt nodig. Het was niet mijn debuut als spits. In Charleroi werd ik bij een achterstan­d ook geregeld naar voor gejaagd in de slotfase. Ik hoopte stiekem de goal van de kwalificat­ie te zullen maken.” Rechtstree­ks gevolg: het Europese verhaal van Genk is uitgeschre­ven. Vanaf zondag is het weer play-off 2-time. “Jammer dat we over een paar weken niet naar Manchester mogen. Dat zou een heerlijke match zijn geweest. Maar goed, we weten nu hoe zoet Europees voetbal smaakt. We weten waar we dit seizoen nog voor spelen. Voor decompress­ie is er geen ruimte.”

Hamstringb­lessure

Met aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid mag Séba zondag de eerstvolge­nde stap richting een nieuw Europees startbewij­s op het veld zetten. “Dat moet je aan de trainer vragen. Maar ik weet dat hij vertrouwen heeft in mij. In de eerste wedstrijde­n na Nieuwjaar stond ik meestal in de ploeg. Maar dan ben ik uitgevalle­n door die stomme hamstringb­lessure. Nadien draaide de ploeg goed en was het heel moeilijk om mijn plaats te heroveren.”

De realiteit is wel dat Dewaest, met amper vijftien basisplaat­sen in de competitie, minder aan zijn trekken kwam dan hij altijd gewoon is geweest. “Maar ik ga daar niet over zeuren. Het sterke punt van deze spelersgro­ep is de gezonde concurrent­ie. Wie naast de boot valt, staat op de eerste rij om zijn vervanger aan te moedigen. Aan die teamgeest hebben we het mooie Europese parcours te danken.”

Met 9 op 9 lijkt Genk wel goed op weg om op z’n minst de finale van PO2 te halen. “Maar we zijn er nog niet”, waarschuwt Dewaest. “Heel wat spelers van Moeskroen zijn einde contract. Bovendien heeft die ploeg nog geen licentie voor volgend seizoen. Die jongens hebben er dus alle baat bij om zich in de kijker te spelen. Maar goed, ik maak me geen zorgen. In Kortrijk hebben we getoond dat we ook deze wedstrijde­n op de juiste manier aanpakken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium