Het Belang van Limburg

“Volgend seizoen zijn Kanaries sneller”

PlayStatio­n-date met Brandon Mechele en revalidere­nde Yohan Boli

- Gunter SCHOOFS

Vraag voetbalpro­fs naar de favoriete bezigheid in hun vrije tijd en je krijgt vaak als antwoord: een spelletje FIFA op de PlayStatio­n. Dé kampioen bij STVV in de voetbalgam­e is Yohan Boli. Wij regelden - op de vooravond van het play-off 2-duel tegen Union - in de Skybar van Stayen een clash tussen hem en een andere Kanarie, die het spel onder de knie heeft: Brandon Mechele. Uiteraard spraken we tussendoor over hun toekomst in Sint-Truiden en over de belangrijk­e duels die eraan zitten te komen voor STVV. Over één ding was het duo het eens: “STVV kan de groepswins­t pakken in play-off 2.” Interviews werken ze al eens liefst snel af en doen ze simpelweg, omdat het moét en bij de job hoort. Maar zet er een PlayStatio­n-console bij en de STVV-spelers maken de hele namiddag voor je vrij. Brandon Mechele en Yohan Boli zijn keien in de game FIFA 17. Boli blijkt na enige navraag de kampioen der STVV’ers.

“We wonen met verscheide­ne spelers op de appartemen­ten hier naast Stayen. Ik game regelmatig tegen Dussaut, Bolingoli, Cuevas. Ach, ik klop ze allemaal”, lacht de spits.

Als we voorstelle­n om een potje STVV tegen Union te spelen, komt er meteen opstand. Mechele noch Boli gaat akkoord.

“Op de PlayStatio­n ben ik te traag en te snel moe”, lacht Boli. “Ik heb al geprobeerd met mezelf te winnen, hoor. Maar je weet, Boli est

fou, hij is gek, moeilijk te controlere­n.”

Kenner Mechele geeft toe dat hij zichzelf in het spel ooit transferee­rde naar het grote Borussia Dortmund, de ploeg waarvan hij fan is. Hij wil tegen Boli graag met de Duitse grootmacht aan de slag.

“Met Union spelen zal trouwens niet kunnen, de Belgische tweedeklas­seploegen zitten niet in dit spel”, weet Mechele. “Wat niet wil zeggen dat ik Union onderschat voor onze ontmoeting in real life. We hebben al gezien tot wat die gasten in staat zijn. Voorin hebben ze kwaliteit. Aoulad ken ik, een ge- vaarlijke. Zo hebben ze er wel meer.”

Mechele met Dortmund dus, Boli twijfelt welk wereldteam hij zal aanklikken op het scherm. “Ik ben eigenlijk fan van Barcelona, maar ik vind Real Madrid sterker in dit spel. Ronaldo is moeilijk af te stoppen.”

Boli heeft gelijk, het is Ronaldo die de score opent in de twaalfde minuut dankzij de razendsnel­le vingers van de STVV-spits. Boli springt uit zijn zetel om het zegegebaar van Ronaldo na te bootsen: de 1-0 wordt gevierd.

Op een hoekschop lijkt Mechele gelijk te maken via zijn chouchou Aubameyang, maar het is toch Real dat baas blijft. Bijna is het opnieuw raak na een splijtende pass door het hart van de defensie. Boli verklapt liever niet met welke drukknop hij dat flikte. Gelijkaard­ige fase trouwens waarmee Lierse vorige zaterdag Mechele ringeloord­e.

“Correctie: waarmee Lierse ons als ploeg verschalkt­e. Niet mij alleen”, is Mechele snel.

Het was inderdaad niet zijn fout dat de Pallieters vorig weekend 0-1 voorkwamen, wel was hij de centrale organisato­r van de defensie. “Door afwezighei­d van Kotysch was ik dat al op Standard en opnieuw tegen Lierse. Voordien speelde ik rechts van Kotysch. Een verschil, want in die centrale positie moet je het spel verleggen en je anders positioner­en. Voor mij is dat vijfmanssy­steem nieuw. Bij Club Brugge heb ik altijd met vier verdediger­s gevoetbald.” In minuut 21 slaat Boli opnieuw toe. Eén forse duimdruk en Benzema maakt er 2-0 van. Twee ballen binnen het kader, twee goals. Zo trefzeker was Boli zelf niet eerder dit seizoen met STVV in de reguliere competitie.

“Ach, ik speelde een slecht seizoen”, klinkt het plots ernstig. “Ik heb de fans weinig waar voor hun geld gegeven. Ik heb de mensen die volop in mij geloven te weinig laten zien. Een reden ook waarom ik in januari niet naar Fulham vertrok. Eén: dat ging allemaal veel te snel. Twee: ik ben hier niet klaar.” Zoals geweten komt Boli dit seizoen niet meer in actie. Hij revalideer­t van een schouderop­eratie. Terwijl Mechele zich luidop afvraagt met welke knoppencom­bi-

STVV bleek de goeie keuze. Of ik hier dus volgend seizoen nog ben? Hangt veel van Brugge af.

Brandon MECHELE Op de PlayStatio­n ben ik te traag en te snel moe

Yohan BOLI

Voor mij is dat vijfmanssy­steem nieuw. Bij Club speelde ik altijd met vier verdediger­s

Brandon MECHELE

natie hij in het spel een schouder kan chargeren, geeft Boli uitleg over zijn terugkeer.

“De dokters voorspelle­n dat ik er terug zal staan in juli. Maar ik mik op 15 juni, als de voorbereid­ing op het nieuwe seizoen start. Voorlopig mag ik niet veel doen. Alleen lichte oefeningen met de arm. Van lopen of fietsen is nog geen sprake, vanwege de schokken.”

Boli en Real gaan met 2-0 de rust in. Na de kampwissel dringt Dortmund aan voor de aansluitin­gstreffer. “Tu ne marques jamais! Je scoort nooit!”, zweert Boli. Later zal blijken dat hij niet bluft, de 2-0 blijft op het bord, ondanks een druk zwoegende Brandon Mechele. De mannetjes van Dortmund lopen zich de pleuris, maar helaas.

“Op de belangrijk­e momenten heb ik altijd pech met dit spel”, foetert de Bredenaar. “In het verleden hebben we met een aantal Bruggeling­en samen ook een keer ClubAnderl­echt gespeeld op de PlayStatio­n, een dag voor de échte match. Bracht alleen maar ongeluk.”

Ook drie minuten extra tijd veranderen niets meer aan de stand, Boli zegeviert en steekt de controller trots in de lucht. Mechele stelt meteen een revanche voor. “En nu ik met STVV! Maar dan haal ik wel Tchenkoua - je beste maat - vanonder het stof”, jent Mechele volop. Boli kan er gelukkig om lachen…

Geen Union in het spel, dus kiest Boli voor de tegenstand­er van volgende woensdag: KV Mechelen. Misschien een club die ook écht bij hem past voor de toekomst? “Bijlange niet”, klinkt het. “Al vind ik trainer Yannick Ferrera echt wel top. Ik hoor hem nog dagelijks.”

Dit keer komt Mechele op voorsprong, met STVV. Bezus trapt na een steal de Kanaries al in minuut vier op 0-1. Bezus is ook de STVV’er die in het spel de grootste waarde toegekend kreeg van de makers. Terecht, zo willen we weten?

“Hij is toch een hele goeie sjotter”, blijft Mechele op de vlakte. Boli start dan weer met het nabootsen van coach Leko, die op de dagelijkse training Bezus blijkbaar regelmatig op z’n donder geeft omdat hij te veel circusarti­est is, een verwijzing naar het feit dat hij té veel dribbelt. Bezus, cirkoes!, blijft Boli met een Leko-accent herhalen als het mannetje met blonde haardos aan de bal komt. Hilariteit alom.

KV Mechelen-STVV wordt 1-1. Croizet maakt gelijk met een knappe solo.

“Hou hem maar in de gaten volgende woensdag”, waarschuwt Boli. “Zelf zal ik de volgende matchen weer vanuit de tribune toekijken. Het doet pijn om daar te zitten, maar ik geniet ook wel mee, STVV speelt goed voetbal.” “Waarom zouden we de poule niet kunnen winnen?”, mijmert Brandon Mechele. “We maken kans.”

Boli wijst naar de 1-1 op het scherm. “Woensdag moeten jullie daar gewoon gaan de volle buit pakken, Mechelen is niet sterker.” “Laat ons eerst Union maar kloppen”, besluit Mechele. “Weet je, kom volgend jaar nog eens terug. Ik denk dat de waardes van alle STVV’ers op de PlayStatio­n dan gestegen zijn. De makers van FIFA zullen ons aanpassen aan de realiteit en sneller maken. Wij hebben dan ook een jonge ploeg die nog kan groeien.” Mechele weet als geen ander dat STVV hem graag langer op Stayen zou houden. “Momenteel probeer ik daar niet aan te denken. Ik focus me op die wedstrijde­n in play-off 2. Voor hetzelfde geld was ik nu elke week een topper aan het spelen in playoff 1, toch zie ik mijn overgang naar STVV niet als een stap achteruit. Ik was bij Club het vertrouwen wat kwijt en wilde weer elke week in de ploeg staan. Ik twijfelde, maar STVV bleek de goeie keuze. Of ik hier dus volgend seizoen nog ben? Hangt veel van Brugge af. Gezien niet geweten is wie volgend seizoen trainer is daar, zal een beslissing nog wel even op zich laten wachten.”

 ?? FOTO O KAREL HEMERIJCKX ?? Brandon Mechele en Yohan Boli op de PlayStatio­n:tation: “Ik denk dat de waardes van alle STVV’ersSTV opp de e PlayStatio­ny volgend seizoen gestegen zijn.”
FOTO O KAREL HEMERIJCKX Brandon Mechele en Yohan Boli op de PlayStatio­n:tation: “Ik denk dat de waardes van alle STVV’ersSTV opp de e PlayStatio­ny volgend seizoen gestegen zijn.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium