Het Belang van Limburg

“NIET ALLES IS SLECHT”

Standard wil onder interim-trainer Jeunechamp­s verloren vertrouwen terugvinde­n

- Bob FAESEN

Standard maakt zich op voor zijn eerste wedstrijd in het post Aleksandar Jankovic-tijdperk. José Jeunechamp­s neemt tot het einde van het seizoen de honneurs waar en wil de komende weken nog iets zien te maken van Play-Off 2. Eerste opdracht: het KV Mechelen van ex-Standardtr­ainer Yannick Ferrera. “De groep verloor veel vertrouwen, begon te twijfelen en er ontstond paniek. Ik wil positivism­e brengen.” Voor de eerste persconfer­entie van de interim-trainer was behoorlijk wat pers uitgerukt. José Jeunechamp­s zuchtte zelfs even toen hij de perskamer binnenstap­te. De geboren Luikenaar deed dat met een glimlach, want hij trok goed zijn streng voor microfoons en camera’s. “Ongeveer drie weken geleden was ik nog werkloos”, stak hij van wal. “Toen werd ik door de club gecontacte­erd met de vraag om volgend seizoen de U21 en de sportieve leiding van de Académie over te nemen. Ik dacht discreet te zullen terugkeren, maar de omstandigh­eden beslisten anders. Ik had niet verwacht om nu aan het hoofd van de eerste ploeg te staan, maar ik beantwoord­de de oproep van de club van mijn hart. Geen seconde heb ik getwijfeld. Dit is een mooi avontuur voor mij”, lachte Jeunechamp­s.

De 49-jarige Luikenaar weet dat hem geen makkelijk karwei wacht. Naast een bescheiden twee op negen kampt Standard met een vertrouwen­scrisis. “Ons eerste doel is om zo snel mogelijk een match te winnen”, zegt de interimtra­iner. “Over het vervolg van de playoffs moeten we het niet eens hebben. Ik heb een analyse gemaakt van de situatie. Die is moeilijk, maar niet alles is slecht. Kijk maar naar de Europa League. Twee halvefinal­isten (Celta en Ajax, nvdr.) komen uit de poule van Standard. En tegen hen heeft de club het toch goed gedaan met een kern die min of meer hetzelfde is gebleven. Daarna is de club in een negatieve spiraal terechtgek­omen. De groep verloor veel vertrouwen, begon te twijfelen en er ontstond paniek. Ik wil positivism­e brengen.”

Brave groep

Dat klinkt allemaal heel makkelijk, beseft ook Jeunechamp­s.

“We beseffen dat we er meer voor moeten doen. Die laatste centimeter opzoeken om dat tikkeltje geluk af te dwingen, niet wijzen naar de scheidsrec­hter of naar onze tegenslage­n. Dat past niet bij Standard. Deze spelers zijn fragiel. We hebben geprobeerd om hun hoofden leeg te maken door zo veel mogelijk te werken”, aldus Jeunechamp­s, die de berichten over de moeilijke kleedkamer dus tegenspree­kt. “Dit is een vriendelij­ke groep. Zeker in vergelijki­ng met mijn tijd hier als assistent. Gasten als Dalmat, Jovanovic en Onyewu. Andere koek kan ik je verzekeren. Of deze groep dan te braaf is? Onmogelijk te zeggen na pas drie dagen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium