Het Belang van Limburg

Ramos versus Pique

Zidane versus Enrique

-

Als Ronaldo en Messi zondag niet voor vuurwerk zorgen, dan vervullen alfamannet­jes Sergio Ramos en Gerard Piqué achteraf wel hun plicht. Een maand geleden grinnikten ze nog om elkaars grapjes in het shirt van de Spaanse nationale ploeg. Maar even later vlogen ze elkaar weer in de haren. Bij Piqué borrelde zijn afkeer van Real opnieuw op: “Waar ik niet van houd bij Madrid is hun skyboxen. We weten allemaal wat daar gebeurt: beschuldig­ingen aan het adres van Messi en Neymar, maar niet bij Ronaldo”, verwees hij naar de rechtszake­n wegens belastings­fraude waar zijn ploegmaats mee worstelen. Real overwoog een rechtszaak, maar het bleef bij een pittig antwoord van Ramos. “Bij Barça zijn de mannen in de skyboxen ook degene die de beslissing­en Voor Luis Enrique wordt het zijn laatste Clásico. Volgende maand neemt hij afscheid van Barcelona. Met of zonder derde opeenvolge­nde titel, dat wordt zondag misschien beslist. Maar zeker met twee Spaanse bekers en eindwinst in de Champions League. En de eeuwige hoon. Want ondanks zijn prijzenkas­t kreeg hij nooit de status van goeroe Pep Guardiola. Dat Luis Enrique het trio Suarez, Neymar en Messi tot een onbaatzuch­tige voorlinie smeedde, wordt al lang niet meer als een verdienste beschouwd. De Mulderiaan­se opvatting dat een coach bij zo’n uitmuntend­e spelers vooral niet te veel verkeerd mag doen, overheerst.

Het overkomt Zinedine Zidane ook. De Fransman debuteerde met Champions League-winst, staat opnieuw in de halve finales en lijkt op weg om de Koninklijk­e een eerste titel sinds 2012 te bezorgen. En toch wint hij weinig zieltjes. Zijn discours beklijft maken, ken, dus dus daar daar zou zou PigPiqué weinig over over te te zeggen zeggen moeten moeten hebben. Dezeeze uitspraken uitspraken zouden zouden weljn wellicht wél pijn doen doen als als ze ze van van iemand iemand als Iniesta zouden zouden komen, komen, maar maar van van Piqué niet. Dit Dit hoort hoort bij bij zijn zijn karakter. karakter. Trouwens, het het wit wit van van de de nationale nationale ploeg staat hem hem beter.beter. Al Al kan kan hij hij daar daar moeilijk mee ee om.” om.”

De afgelopen en week week werd werd het het de de Barçaweer Barçaverde­diger weer te te veel.veel. Met Met drie drie veelde veelbeteke­nende puntjes puntjes ‘...’ ‘...’ hekeldehek­elde Piitter Piqué op Twitter de de arbitrale arbitrale dwalingen dwalingen in Real-Bayern.yern. Waarop Waarop Ramos Ramos weer weer antwoordde: de: “Hij “Hij zou zou de de wedstrijd wedstrijd tussen Barcelonar­celona en en PSG PSG opnieuw opnieuw moeten afspelen.spelen. Denkt Denkt hij hij dan dan nog nog hetzelfde over over de de scheidsrec­hters?” scheidsrec­hters?” Maar Piquéé zou zou Piqué Piqué niet niet zijn zijn als als hij hij daaralmete­ennadie6-1ophadgean­twoord:eennadie6-1ophadgean­tk “Ik krijg krijg hier hier vragen vragen over over de de ref, maar als ls Real Real de de Champions Champions Leamet League wint met een een buitenspel­goal buitenspel­goal van van Ramos zeggen gen jullie jullie niets...” niets...” niet, is zelfs saai, zijn tactische ingrepen zijn zelden verrassend en zijn voetbal lijkt geen moeilijkdo­enerij. Zoals hij vroeger als speler al enigmatisc­h de lijnen uitzette, is hij ook nu een introverte leider die de vele ego’s van Real tot een geheel versmolt. Het verschil met Luis Enrique is dat Zidane, groter als speler, na zestien maanden trainersch­ap nog niet veel krediet verspeelde, minder dan zijn collega bij Barça alleszins. Zondag bepaalt of Zidane dan wel Luis Enrique ietsje meer voor vol wordt aanzien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium