Het Belang van Limburg

Moeten leven”

-

minuut voorsprong op het peloton, maar die zijn me in één keer voorbij gereden. Naesen reed als laatste en gaf me een tik op mijn gat: ‘Kom Pluske, aanpikken’. Het ging niet meer. In finales ben nog te veel bezig met de tactiek en te weinig met eten en drinken.”

Over eten en drinken: hoe extreem ben je in je dieet?

“Nog te weinig extreem.”

En dat wil zeggen?

“Ik moet strenger worden voor mezelf. Als ik zie hoe iemand als Daniel Martin toeleeft naar een koers... Als ze hem vragen plat of bruis, kiest hij bij manier van spreken voor plat water omdat het beter is voor zijn maag. Hij eet áltijd vis of kip. Ik eet al graag eens een steak. Ik weeg nu 67. Dat zou 66 moeten zijn. Zo nauw steekt het. Een topklimmer heeft een extreme levensstij­l. Er zijn niet veel mensen die dat aankunnen.”

Jij kan het wel?

“Ik ben nu pas 21, maar ik weet dat ik zo extreem zal moeten leven. Dat zit stevig in mijn hoofd. Zoals ik ook naar het buitenland zal moeten verhuizen als ik het echt wil maken. Mijn vriendin studeert hier nog twee jaar, dus nu is het nog moeilijk. En in ‘Hotel Mama’ heb ik het verre van slecht. Maar op termijn is het buitenland onvermijde­lijk.”

Klim je eigenlijk graag? Of is het zelfs met jouw talent vororal afzien?

tuurlijk is dat pure ‘pocket’-klimmen altijd het mooiste. Die excentriek­e stijl van Pantani, bijvoorbee­ld. Maar ik vrees dat het voor mij meer ‘vermogensk­limmen’ zoals Froome zal zijn. Tegelijk moet je ook wat intuïtie blijven hebben: in de Brabantse Pijl viel ik aan, omdat mijn buikgevoel mij dat ingaf. En die groep is toch ook voorop gebleven.”

Moeilijke vraag: moet een klimmer voor zichzelf ook bepalen hoeveel ‘grijze zone’ hij wil toelaten in zijn medische voorbereid­ing?

“Dat denk ik niet. Daar weet ik in ieder geval niks vanaf. Wat kan je nog doen vandaag? Medisch is er geen marge meer. Als je ziet dat David Gaudu op zijn twintigste al negende wordt in de Waalse Pijl, dan zegt dat veel voor mij. Je kan zuiver resultaten halen. Hoogtestag­es en dieet, dat zijn ‘de middelen’ van vandaag. Ik heb bij dokter Yvan Vanmol wel eens geïnformee­rd naar ketonen en ik hoor dat het ook gebruikt wordt. Maar blijkbaar is dat veel ‘blabla’ en werkt het vooral tussen de oren.” Laurens DE PLUS Quick Step Floors “Ik doe het supergraag. Als ik bovenkom op een berg kan ik echt rond mij kijken en denken: Wauw, waar ben ik? Ik rijd zo vaak ik kan naar de Vogezen. Boven op de Grand Ballon is het zo mooi en groen. En dan die wolken daar bij. Dat is het liefste wat ik doe. Ik heb maar één punt van kritiek bij klimtraini­ng: ik train graag lang, aan hetzelfde tempo. Maar om beter te worden, moet je toch vooral interval trainen.”

Alberto Contador is je idool als klimmer. Hij heeft twee levens gehad: eerst ‘El Contador’ – de boekhouder die de inspanning­en zuinig afwoog. Nu is hij ‘El Pistolero’, die lustig aanvalt. Welke stijl past best bij jou?

“Voor mij is hij altijd ‘El Pistolero’ geweest. Zijn eerste Tourzege in 2007, die tijdrit tegen Levi Leipheimer, dat is één van mijn eerste herinnerin­gen aan de koers. Naik

Daniel Martin eet altijd kip of vis. Ik eet al eens graag een steak. Ik weeg nu 67. Dat zou 66 moeten zijn. Zo nauw steekt het

Tot slot: je rijdt straks de Giro. Je eerste grote ronde.

“Een grote test. Ik ben benieuwd hoe ik presteer in de derde week. Normaal ben ik iemand die goed recupereer­t. Tom Steels heeft zo’n statistisc­h programma waarin hij alle data van renners dag voor dag bijhoudt. Hij zegt dat hij nog nooit iemand heeft gezien die zijn niveau zo goed kan vasthouden. Ooit wil ik natuurlijk naar de Tour, in mijn best mogelijk vorm. Maar wat ik daar ooit kan halen? Daar is nu nog niks zinnig over te zeggen. De mensen verwachten veel van mij, maar ik heb ook maar twee goede benen en een goed hart. (lacht) Ik ga het advies volgen van Tom Boonen: ‘Gewoon altijd naar jezelf kijken’.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium