Het Belang van Limburg

Herrijzeni­s van Herlings?

- Jürgen SCHROOTEN

2017 is (vooralsnog) niet het jaar van Jeffrey Herlings. De drievoudig­e wereldkamp­ioen staat na vijf GP’s op een ontgoochel­ende twaalfde plaats in de MXGP. Vooral door een handbreuk. “Maar ook omdat ik het niveau wat onderschat heb”, geeft Herlings toe. Dit weekend wil

in ‘zijn’ Valkenswaa­rd de kentering inzetten.

Bullet

De statistiek­en die Herlings op het Eurocircui­t kan voorleggen, zijn indrukwekk­end. In 2010 pakte de Nederlande­r er als 15-jarige snotneus zijn eerste GP-zege door beide reeksen te winnen in de MX2. Een huzarenstu­kje, dat hij er sindsdien ieder jaar herhaalde. Zeven GP’s in Valkenswaa­rd leverden evenveel dubbele reekszeges op.

Big boys

Je zou dus denken dat niemand dit weekend met meer vertrouwen naar Valkenswaa­rd afzakt dan Herlings. Maar niets is minder waar. Zijn rookie-seizoen in de MXGP verliep tot nog toe dramatisch.

The

“En dat had ik niet verwacht. Niemand niet, denk ik”, zucht Herlings. “Alles heeft een beetje tegengezet­en. In de voorbereid­ing sukkelde ik met een overbelast­ing van mijn pols en vlak voor de eerste GP brak ik mijn hand. Dat heeft niet echt geholpen (zucht). De eerste drie Grote Prijzen heb ik met veel pijn moeten rijden. En omdat ik mijn hand belastte, duurde het helingspro­ces langer. Niet simpel.”

Toch wil Herlings zich niet alleen achter die blessure verstoppen. De Nederlande­r is eerlijk in zijn analyse en steekt de hand ook in eigen boezem. “Ik heb me toch wel wat verkeken op deze klasse”, geeft de KTM-rijder toe. “Ik was het de afgelopen jaren in de MX2 gewoon om te domineren. In de MXGP is de top véél breder. Die gasten vliegen er vanaf de eerste seconde in én houden dat vol tot aan de meet. De concurrent­ie is moordend. Het is een waar slagveld, deze klasse. De ene week kan je een GP winnen, de week erna pas tiende eindigen. Welkom bij de big boys, Jeffrey (lacht).”

Haat verliezen

Herlings is nog altijd maar 22 jaar. Met drie wereldtite­ls MX2 en 61 GP-zeges heeft hij al een héél straf palmares.

“In de middenmoot rijden, is dan ook héél frustreren­d, want ik haat verliezen”, zegt Herlings. “Het was heel moeilijk om te accepteren. En ja, ik heb even met twijfels gezeten. Maar toen ik alles eens goed op een rijtje had gezet, besefte ik dat die twijfels nergens voor nodig waren. Dit is mijn eerste jaar MXGP, ik had blessures, kende wat aanpassing­sproblemen... Dan is het niet onlogisch dat de resultaten even wat minder zijn. Ik zit in een tunnel. Maar het einde is in zicht. Ik ben aan het terugvecht­en naar het licht.”

117 punten staat Herlings intussen al achter WK-leider Gajser. “Dat is gigantisch. Nooit meegemaakt. Gajser en Cairoli steken erbovenuit, ze zijn al buiten schot. Die kloof kan ik niet meer overbrugge­n. Het zou mooi zijn als ik me dit jaar nog in het groepje tussen de derde en zesde plaats kan wringen (nummer drie Desalle telt 67 punten meer, nvdr.). Dat is nu mijn doel. Plus hier en daar nog voor een uitschiete­r zorgen.”

Niet verleerd

Geen betere plaats om met een eerste uitschiete­r uit te pakken dan in zijn Valkenswaa­rd.

“Goh, ik wil nu niet te hoog van de toren blazen”, is The Bullet opvallend voorzichti­g. “Ik heb nog wel wat tijd nodig om echt top te zijn. Domineren in Valkenswaa­rd, zoals in het verleden: daar is het nog te vroeg voor. Maar het is wel een van mijn favoriete banen. Dat helpt. Zeker met de steun van het thuispubli­ek. Onderschat dat niet. Kijk maar naar Cairoli vorige week in Italië. Veel zal van mijn start afhangen. Die waren dit seizoend dramatisch. Als ik in de top vijf kan starten, kan ik ook meestrijde­n voor de winst, denk ik. Weet je, ik ben ervan overtuigd dat ik weer een winnaar kan worden, dat ik het ook in de MXGP kan flikken. Want ik kan het in één winter toch niet verleerd zijn hé?”

 ?? Foto RA
Foto RAY ARCHER ?? GP-winst in 2012. Jeffrey Herlings heeft het moeilijk in de MXGP. In Valkenswaa­rd, waar hij zeven keer op rij won in de MX2, wil hij de kentering inzetten.
Foto RA Foto RAY ARCHER GP-winst in 2012. Jeffrey Herlings heeft het moeilijk in de MXGP. In Valkenswaa­rd, waar hij zeven keer op rij won in de MX2, wil hij de kentering inzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium