Het Belang van Limburg

“Hopen op drie kampioenen”

Bondsvoorz­itter Willy Bruninx vindt Limburg een sterk volleybalm­erk

- Leo PEETERS

Het doek valt dit weekend over de jaargang ’16-17’ vanaf Liga B. De titelstrij­d in de Liga A krijgt dan voorrang. Daarna beginnen de Red Dragons en de Yellows Tigers aan een drukke volleybalz­omer. Tijd voor een kritische babbel met Bilzenaar Willy Bruninx, voorzitter van het Koninklijk Belgisch Volleybalv­erbond. De perfectie bestaat niet. Waarom ligt de Liga van topclubs in de clinch met het KBVBV over de data van de titelfinal­es?

“Heel simpel: internatio­nals moeten, wet van de CEV, tien dagen vooraf worden vrijgegeve­n. Door de WK-kwalificat­ie U21 in Berlijn moet de interclub stoppen op 7 mei. Zo kan Vital Heynen op 8 mei starten als bondscoach. Dit probleem sluimert al sinds december. We hebben een overlegcom­ité tussen de Liga en de bond, maar dat is uitgedraai­d op een frontale confrontat­ie. Nu wachten we op het kort geding in de rechtbank.”

Ook over de jeugdinter­nationals is er heisa. De bond verbiedt die jongeren mee te spelen in de eigen club tijdens de competitie.

“Voor bijvoorbee­ld Anouck Van Bouwel van Diepenbeek geldt ook die tiendagenr­egel. Dievoc mist zo zijn toptalent in het gevecht om het behoud. Ik strijd al tien jaar om dit te veranderen, maar clubs vergeten dat een Europese selectie ook gevolgen heeft.”

Idem met de dubbele affiliatie. Ploegen, centraal in het land, halen voordeel uit de korte afstand tot de Volleybals­chool.

“Toch een nuance graag: elke topclub komt in aanmerking. Zo kan op zaterdag met de Topsportsc­hool worden meegespeel­d, op zondag in de eigen club. Daar moet werk van gemaakt worden.”

Moet Volley Vlaanderen zelf ploegen in competitie organisere­n, zoals dat nu gebeurt?

“Ik blijf erbij: we moeten jongeren opleiden. Dat is sowieso een meerwaarde voor elke speler. Zo kunnen we meer Belgen naar de top mannen van onze competitie brengen. Het is een competitie van buitenland­se spelers in België. Daarnaast is dat in het basketbal of voetbal niet anders.”

Voor de Beker van Limburg mogen onze topclubs zich niet inschrijve­n?

“Sorry, maar toen ik Limburgs voorzitter was, kon dat wel. Laat iedereen toch meedoen. De topteams willen best een uitwedstri­jd spelen. Leuk voor de tegenstand­er, want die heeft natuurlijk baat bij het thuisvoord­eel.”

Je bent Limburger in hart en nieren. Gaat het goed met deze provincie?

“Zeker niet slechter dan ergens anders. We hebben met Maaseik, Achel en Zonhoven misschien drie kampioenen in de korf. Het imago van Maaseik is bovendien een heerlijk gegeven in het buitenland.”

Overal wordt er wel gesproken over fusiegemee­nten, maar welk effect heeft zo’n fusie sportief?

“Die fusies zijn nog niet voor meteen. Achel kan nu (!) naar Liga A. En Zonhoven - denk aan het rijke verleden - kan naar eerste nationale promoveren. Misschien volgen na gemeentefu­sies ook volleybalf­usies. Daar zijn wel voor- en nadelen aan verbonden, want je mag nooit de fundamente­n van de club zomaar wegmaaien. Dan ontstaat er vervreemdi­ng. In ieder geval: Datovoc Tongeren en Jaraco As zijn voorbeelde­n voor teams in divisie. Basisverei­sten: een goede structuur en marketing en bovendien een stevige organisati­e. Limburg blijft niet achter.”

Je hebt nog één droom: de Red Dragons en als het kan de Yellow Tigers, naar de Spelen in Tokio 2020 loodsen?

“Als 71-jarige zou dat uniek zijn op mijn leeftijd. We hebben vertrouwen in Vital Heynen en blijven ook geloven in Gert Vande Broek bij de dames. De bondscoche­s zetten alle middelen in. Als ik in juni weer verkozen wordt tot voorzitter, is Tokio de invulling van een ultieme droom na veertig jaar inzet. Bovendien blijf ik tot 2019 actief binnen de Europese commissie.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Willy Bruninx: “Het imago van topclub Maaseik doet het fantastisc­h in het buitenland”.
FOTO SERGE MINTEN Willy Bruninx: “Het imago van topclub Maaseik doet het fantastisc­h in het buitenland”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium