Het Belang van Limburg

“Wist dat het zwaar zou zijn”

Sporting-coach Johan Houben maakt van behoud een erezaak

- Frederik BAETEN

Sporting Hasselt is het aan zichzelf en de achterban verplicht om vanavond tegen Oosterzone­n te reageren na de belabberde één op achttien uit de voorbije zes wedstrijde­n. Dat beseft ook coach Johan Houben. “De redding van Hasselt is een erezaak voor mij”, benadrukt de Kuringenaa­r. Johan Houben (55) is vermagerd sinds hij trainer is bij Sporting Hasselt, maar de stress die de huidige sportieve malaise met zich meebrengt is er blijkbaar niet de oorzaak van. “Ik ben wat meer op mijn voeding aan het letten en probeer wat gezonder te leven. Dat lukt beter sinds ik hier coach ben, omdat we in de vooravond trainen”, verklaart hij. Houben beleefde glorietijd­en met Rupel-Boom, maar maakt dit seizoen kennis met de keerzijde van de medaille. In Hades gaf hij er dit seizoen al na drie wedstrijde­n de brui aan. “Er was geen klik tussen mij en de club. Als je voelt dat het niets wordt, heeft het geen zin om het nodeloos te rekken”, vertelt de Kuringenaa­r, die bij Sporting wel een klik voelt.

De resultaten blijven voorlopig echter achterwege­n. Houben: “Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Ik wist dat het door de omstandigh­eden voor mij niet makkelijk zou worden. Als we dit seizoen het behoud kunnen realiseren, is de opdracht geslaagd. Dan kunnen we verder bouwen en staan er mooie dingen in het verschiet.” De realiteit is echter dat Hasselt vandaag nog steeds tegen de degradatie vecht. Houben kon met Hasselt amper één op achttien pakken sinds zijn komst. “Te weinig”, geeft hij toe. “In Brussels en Patro hadden we nooit mogen verliezen. En de nederlagen tegen de toppers waren geen verrassing voor mij. Zij staan meerdere stappen verder in hun ontwikkeli­ng dan ons. Toch is niet alles slecht. We creëren meer en meer kansen, maar we zijn onmondig in de zone van de waarheid. Over het feit dat ik gezegd heb dat er geen groep op het veld staat? Als ik zie dat onze wil om te winnen niet groter is dan de tegenstand­er, dan stoor ik mij daar aan en zeg ik wat er op mijn lever ligt.”

Houben wil Sporting ook vanuit de defensie zien voetballen? “Ik heb echter nooit gezegd dat we bij elke bal voor de voetballen­de oplossing moeten kiezen. Het enige wat ik wil bereiken, is het middenveld te ontlasten, zodat ze bij balbezit aan de opbouw kunnen denken.”

Toekomst

De onderbreki­ng van twee weken was voor Sporting een welgekomen pauze.

“We hebben rustig de tijd geno- men om de kleine blessures te laten genezen. Er wordt bovendien weer gevloekt én gelachen op training. Spelers zijn weer ontgoochel­d als ze een partijtje verliezen op training. Een goed signaal. We hebben bewust ook niet te veel op tactiek gewerkt. Tegen Patro hebben we kansen genoeg versierd. Als we ze er tegen Oosterzone­n nu eens binnen trappen, ziet het er goed uit”, besluit Houben.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Sporting Hasselt pakte onder coach Johan Houben amper 1 op 18.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Sporting Hasselt pakte onder coach Johan Houben amper 1 op 18.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium