Het Belang van Limburg

Laatste Hasseltse jeneversto­kerij failliet

Stokerij Wissels hoopt investeerd­er te vinden

- Dirk JACOBS/Dominiek CLAES

De laatste Hasseltse jeneversto­kerij is failliet. Na Fryns en Smeets dreigt zo met Wissels nu ook de laatste grote jenevernaa­m uit Hasselt te verdwijnen. Koen De Jans (41), die stokerij Wissels na het faillissem­ent in 2005 overnam, geeft echter nog niet op. “Ik hoop dat de curator een investeerd­er kan vinden”, zegt hij. Stokerij Wissels werd gisteren door de rechtbank van koophandel afdeling Hasselt failliet verklaard. Daarmee dreigt de laatste jeneversto­ker binnen de Hasseltse grote ring te verdwijnen. Stoker Koen De Jans is er het hart van in. “Dit is een heel moeilijk moment, heel pijnlijk ook”, zegt De Jans. Hij nam de stokerij in 2005 over, inclusief de oude installati­e. “En dat zorgde wel eens voor problemen. In die omstandigh­eden was stoken altijd een beetje avontuur. De installati­e lijkt misschien verouderd, maar ze levert een unieke kwaliteit en dus ging ik er graag mee door. Maar zo’n oude installati­e vraagt ook flink wat investerin­gen om een eerlijk en goed product te kunnen maken.” “Daarmee moest ik dan opboksen tegen goedkoop geproducee­rde producten met dure marketingc­ampagnes. De gin-hype heeft ons zeker geen goed gedaan.”

Ik moest opboksen tegen goedkoop geproducee­rde producten met dure marketingc­ampagnes. De gin-hype heeft ons zeker geen goed gedaan

Vakmanscha­p

“Vakmanscha­p leer je ook niet op school, hoe goed die school ook is”, zegt De Jans. “Jenever stoken is een echt vak en dat kan alleen maar overgeleve­rd worden. Ik ben nu al meer dan 20 jaar aan het leren. Het is de enige manier om al die kleine kneepjes onder de knie te krijgen, de authentiek­e vakgeheime­n te ontsluiere­n en de ervaring verder te verfijnen.” Koen De Jans, een van de jongste

Koen DE JANS Stokerij Wissels stokers van België, veroverde stilaan zijn plaats als meestersto­ker en blender. In 2007 mocht hij de Vlaamse Cultuurpri­js in de categorie Smaak in ontvangst nemen en in 2011 was hij laureaat bij de wedstrijd ‘Ambacht in de kijker’. Hij ontving vier medailles op het Concours Internatio­nal de Bruxelles in 2010. Ook in de Hasseltse jeneverges­chiedenis heeft De Jans zijn plaatsje veroverd. Hij zetelt in de raad van bestuur van het Nationaal Jenevermus­eum en is tot ridder geslagen eslagen door door de de ConConfrér­ie van de Hasseltse Hasseltse Jeer Jenever.

Investeerd­er

Maar een bedrijfdri­jf runnen runnen was niet zijn n sterkste sterkste kant, zo geefteft hij hij toe. toe. “Een goed product product maken des te te meer. meer. Daarom wachtcht ik ik op de curator r en en zijn plannen. En En mogelijke kandidaten ande die de stokerij richting ting eeuwfeest willen illen loodsen. Geef Geef toe, dat zou toch toch prachtig zijn.” ” De curator die die door de rechtbank echtangefa­ilf is aangesteld om het faillissem­ent af te te wikkelen, kon n vrijdag vrijcomver­en. nog geen commentaar leveren. “Daarvoor is het nog te vroeg”, aldus advocaat Vincent Geeraert. De geschieden­is van graanstoke­rij Wissels in Runkst is er een van weinig namen en vestigings­plaatsen. Toen Renier Wissels in 1920 zijn stokerijve­rgunning op zak mocht steken, startte stokerij Wissels op de Runkerstee­nweg in de kelder van zijnj huis. Renier stond toen toen al al jaren jaren in in het het vak: vak: a aanvankeli­jk lijk bij bij Villers, Villers, later later b bij Fryns waar waar hij hij door door de de Ned Nederlands­e meestersto­ker meestersto­ker Beck Becker werd opgeleid. opgeleid. Kleinz Kleinzoon Roland land nam nam het roer over, over, kocht een een stookinsta­llatie in van de familie Rademacher dem en en pl plaatste die op op de de huidige plek plek van van d de stokerij, rij, het het hoek hoekje om in de de Norman Normandiës­traat. In In 2005 2005 gin ging Wissels failliet failliet en en ko kocht Koen De De Jans Jans het het bedrijf. Als Als er er geen geen overnemer mer wordt wordt g gevonden, verdwijnt verdwijnt na na Fryns en Smeets Smeets – – ond ondertusse­n eigendom eigendom van van Bruggeman man – – met met W Wissels de laatste laatste grote grote jenevernaa­m naam uit uit Hassel Hasselt.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De jenever werd nog gestookt in authentiek­e, oude ketels.
FOTO SVEN DILLEN De jenever werd nog gestookt in authentiek­e, oude ketels.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het gebouw van Stokerij Wissels, in de Normandiës­traat.
FOTO SERGE MINTEN Het gebouw van Stokerij Wissels, in de Normandiës­traat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium