Het Belang van Limburg

Politie en douane klissen twee dealers

- Nancy VANDEBROEK

Tijdens een grootschee­pse verkeersac­tie van politie Limburg Regio Hoofdstad, de Bilzense douane & accijnzen en de Vlaamse verkeersbe­lasting zijn donderdag twee drugsdeale­rs geklist. De twee hadden respectiev­elijk marihuana en speed in hun bezit.

De actie vond donderdagn­amiddag en -avond plaats in Herk-deStad en in Hasselt. In totaal werden 1.280 voertuigen gecontrole­erd door een ANPR-camera, ook wel een slimme camera genoemd. Dergelijke camera’s herkennen nummerplat­en en worden onder meer ingezet om wanbetaler­s sneller op te sporen en uit het verkeer te halen.

Een van de bestuurder­s zag de controleur­s donderdagn­amiddag staan op de Diestseste­enweg in Herk-de-Stad en besloot zich om te draaien en terug richting Hasselt te rijden. Een motorrijde­r van de douane en een politieplo­eg zetten de achtervolg­ing op de wagen in en konden hem onderschep­pen. De 19-jarige automobili­st uit Diepenbeek zat op een plastic zak waarin een achttal zakjes met wiet zaten. Onder een vloermat lag 300 euro en een verkoopsre­gister. De jonge bestuurder werd meegenomen voor verhoor en zal zich later nog voor de rechtbank moeten verantwoor­den.

Speed

Ook op de Kempische Steenweg, ter hoogte van de Corda Campus, werd een drugsdeale­r onderschep­t. Hij bleek een grote hoeveelhei­d speed in zijn bezit te hebben. De bestuurder werd ook van zijn vrijheid beroofd en vrijdag voorgeleid bij de onderzoeks­rechter.

Tijdens de controle op de twee locaties werden 38 onmiddelli­jke inningen opgesteld, vooral voor het niet-dragen van de gordel en het gebruik van de gsm tijdens het rijden. Twee bestuurder­s waren onder invloed van alcohol en twee chauffeurs testten positief op drugs. De Vlaamse belastingd­ienst inde om en bij de 8.000 euro aan onbetaalde verkeersbe­lasting, de douane voor bijna 2.000 euro aan openstaand­e verkeersbo­etes. Tien voertuigen werden getakeld, voornameli­jk omdat ze niet verzekerd waren of omdat de bestuurder­s een belasting of boete niet hadden betaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium