Het Belang van Limburg

“We vechten al drie jaar voor dit vonnis”

Zes maanden cel voor eigenaars hond die achtjarig meisje beet

- Shauni DEFERM

De uitbaters van de Lanakense manege waar drie jaar geleden een achtjarig meisje het slachtoffe­r werd van een brutale aanval van een bordeauxdo­g, krijgen elk een celstraf van zes maanden en een geldboete van 600 euro. Het kind zal levenslang verminkt blijven: door de diepe bijtwonden in haar flank zal ze nooit een linkerbors­t ontwikkele­n. “We zijn enorm blij met deze uitspraak”, klinkt het bij moeder Elonka.

Op zaterdag 22 maart 2014 zakte het Nederlands­e meisje Kyana samen met haar vader af naar Lanaken, waar ze toen al anderhalf jaar wekelijks een uurtje paardrijle­s volgde in een manege. Het meisje trok zoals elke keer voor aanvang van haar lesuur de stallen in, op zoek naar haar paard. Het dier verzorgen, borstelen en zadelen was wekelijkse routine. Tot het misging op de dag van de feiten. De bordeauxdo­g van de manegeeige­naars liep vrij rond op het domein en viel het kind zonder aanleiding aan. De linkerzij en -borst werden tot op het bot opengerete­n. Drie weken lang lag Kyana in het ziekenhuis, vijf operaties volgden.

Tot voor kort moest het kind zich in een drukpak hijsen om de littekens te laten genezen. Volgens de artsen zal de jonge tiener nooit een linkerbors­t ontwikkele­n door de ernstige verminking­en.

mama Elonka

Pas op haar achttiende zal het meisje een reconstruc­tie kunnen ondergaan. Dan kan er bekeken worden welke letsels blijvend zijn. Voorlopig krijgt ze een provisione­le schadeverg­oeding van 14.689 euro. De ouders krijgen voor onder andere het morele leed en de verplaatsi­ngskosten een bedrag van 6.141 euro. De manege-uitbaters waren overigens niet verzekerd voor zulke incidenten. Het openbaar ministerie stelde zich vragen bij de houding van de tegenparti­j. “Tijdens het onderzoek hebben ze op geen enkel moment laten blijken dat ze in zaten met die kinderen.” Kinderen, meervoud. Want een half jaar na de gruwel die Kyana overkwam, was er nog een tweede incident op de manege. Toen kreeg een driejarig jongetje een beet in het aangezicht van een weimaraner, een middelgrot­e jachthond. Hiervoor moeten de manege-eigenaars een schadeverg­oeding van 3.126 euro betalen.

Gerechtigh­eid

De beklaagden probeerden de schuld van zich af te schuiven. “De manege was pas toegankeli­jk om tien uur, wanneer de honden in hun hok zitten. De kinderen zijn zelf langs een zijpoort de stallen ingelopen”, klonk het tijdens het pleidooi van hun advocaat. “Misschien hebben de ouders onvoldoend­e toezicht gehouden?” De rechter maakt in zijn vonnis echter komaf met deze insinuatie­s. Het feit dat er geen huisreglem­ent aanwezig was, bewijst dat er geen concrete openingsur­en waren. Verder stelt de rechter dat men niet kan verwachten dat de ouders hun kind bij de hand houden. Het is de verantwoor­delijkheid van de uitbaters om een veilige omgeving te creëren als ze kinderen toelaten tot het domein. Dat staat in het vonnis te lezen. “Wij zijn ontzettend blij dat er eindelijk gerechtigh­eid is geschied, daar hebben we heel die tijd voor gevochten”, vertelt mama Elonka. “Ze hebben geprobeerd om met leugens hun verantwoor­delijkheid van zich af te schuiven. Gelukkig is dat niet gelukt. Hier hebben we drie jaar op moeten wachten”, klinkt het opgelucht. De schadeverg­oeding is voor het gezin bijzaak. “Geen geld op de wereld maakt dit goed voor Kyana maar het feit dat ze schuldig zijn bevonden is voor ons een enorme opluchting.”

Geen geld op de wereld maakt dit goed voor Kyana, maar het feit dat ze schuldig zijn bevonden is voor ons een enorme opluchting

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium