Het Belang van Limburg

Gsm-operator telt bezoekers meikermis

Stad wil weten wie evenemente­n bezoekt

- Chris NELIS

De stad Genk heeft als eerste Limburgse gemeente een raamcontra­ct afgesloten met gsm-operator Orange om het uniek aantal bezoekers te tellen tijdens de jaarlijkse meifeesten en Genk on Stage. De operator gebruikt daarvoor de gsmsignale­n van hun aangeslote­n leden binnen een afgebakend­e perimeter. Op die manier kan de stad weten hoeveel bezoekers uit een bepaalde gemeente, provincie of land komen en zo kan ze gerichter adverteren. “In het verleden hebben we altijd gewerkt met tellingen aan de hand van verschille­nde parameters”, zegt burgemeest­er Wim Dries ( CD&V). “Zoals bijvoorbee­ld het aantal bezette parkeerpla­atsen, de lengte van de parkeerrij­en in de straten en de graad van bezetting van de fietsstall­ingen. Vorig jaar hebben we al eens geëxperime­nteerd samen met gsm-operator Proximus. Dat was op 1 mei, één van de drukste dagen van het jaar in het centrum. Doorgaans tellen we het aantal bezoekers op drie verschille­nde tijdstippe­n: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.

Zo noteerden we op 1 mei 100.000 bezoekers. Proximus kwam aan de hand van de gsmsignale­n van aangeslote­n klanten op 65.000 unieke bezoekers. Bij een manuele telling hadden we bepaalde mensen twee of soms drie keer geteld omdat die zowel ’s morgens, ’s middags als ’s avonds in Genk waren.”

Postcode

Maar nu heeft Genk als eerste Limburgse gemeente een raamcontra­ct afgesloten met gsm-operator Orange voor digitale tellingen. “We krijgen alleen maar beperkte info over klanten van Orange die in Genk zijn”, gaat Dries verder. “We weten enke dat ze in Genk-Centrum waren en we kennen de postcode van hun woonplaats. Daaruit kunnen we afleiden hoeveel mensen uit een bepaalde gemeente, provincie of land in Genk waren. Het geeft ons niet alleen de mogelijkhe­id om veel accurater te adverteren, maar ook om sponsors te overtuigen mee te gaan in bepaalde commerciël­e of semi-commerciël­e concepten. Op vlak van veiligheid zouden de gegevens een rol kunnen spelen, maar op dit ogenblik nog niet. Ze zijn immers niet beschikbaa­r in real time. We moeten er 48 uren op wachten. Dat betekent ook dat de bezoekersc­ijfers die we op 1 mei op de dag zelf meedelen kunnen afwijken van de cijfers die we van de gsm-operator zullen doorkrijge­n.”

Niet exact

Jean Pascal Bouillon, woordvoerd­er van Orange, bevestigt dat Genk de eerste Limburgse stad is die een raamoveree­nkomst met de operator heeft afgesloten voor wat heet crowd monitoring. “De interesse hierin is sterk toegenomen”, zegt Bouillon. “We zijn momenteel met meerdere steden in Vlaanderen, ook in Limburg, aan het onderhande­len over deze vorm van informatie. Die kan om allerlei redenen erg nuttig zijn. Onder meer om gericht te adverteren. Hoe de telling juist in zijn werk gaat? In een elektronis­ch afgebakend­e zone krijgen we signalen van de gsm’s waarvan de eigenaars klant zijn bij ons. Die gegevens extrapoler­en we naar ons marktaande­el van 35 procent. Het zullen dan ook geen exacte cijfers zijn, maar wel vrij juist. Nee, het is

 ?? FOTO CN ?? Aan de hand van elk gsm-signaal telt gsmoperato­r Orange in opdracht van de stad Genk het aantal bezoekers op de meikermis en Genk en Stage.
FOTO CN Aan de hand van elk gsm-signaal telt gsmoperato­r Orange in opdracht van de stad Genk het aantal bezoekers op de meikermis en Genk en Stage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium