Het Belang van Limburg

“Dit is digitaal collectief geheugen van Peer”

Perenaren puzzelen mee aan website widdenog.be

- Geert VAN BAELEN

Wie geïnteress­eerd is in de grote en kleine alledaagse geschieden­is van Peer kan voortaan heerlijk verdwalen op de nieuwe website ‘Widdenog’. Bezoekers kunnen op straatkaar­ten van de stad zelfgeschr­even herinnerin­gen en eigen foto’s achterlate­n die verbonden zijn aan specifieke locaties. De oprichters van deze site hopen dat het collectiev­e geheugen van de Perenaren zo het eeuwige digitale leven krijgt. Het initiatief kwam bovendrijv­en in de schoot van de festivitei­ten rond de 650ste verjaardag van Peer. Perenaren Ben Creemers (36) en Thomas Schonkeren (25) vonden de kiem voor hun idee op de sociale media. “Op Facebookpa­gina’s zoals ‘Ge zijt van…’ die mensen oprichten rond hun gemeente, viel ons één ding heel hard op. Berichten over het verleden zijn altijd heel populair. Mensen posten bijvoorbee­ld graag zwartwitfo­to’s en oude postkaarte­n waarop andere mensen dan weer reageren met hun herinnerin­gen”, stelt Schonkeren, zelf historicus. “We zochten naar een moderne, gebruiksvr­iendelijke manier om herinnerin­gen digitaal te delen met anderen. En we hebben ons laten inspireren door de Franse historicus Pierre Nora die in zijn werk Les Lieux de Mémoire de relatie uitdiept tussen herinnerin­gen en plaatsen, zowel concrete als symbolisch­e plekken.”

Mensen kunnen zelf herinnerin­gen en foto’s toevoegen. Niet alleen de grote geschiedku­ndige feiten, maar evengoed alledaagse zaken zoals ‘hier hebben we ooit gewoond’ of ‘daar speelden we als kind’

Trouwkoppe­ls

Ben CREMERS

Oprichter En zo ontstond het concept ‘Widdenog’. Ben Cremers, een creatievel­ing in een productieh­uis, stelt dat de website zich baseert op verschille­nde historisch­e kaarten van Peer, de oudste is zelfs van 1771. “Hierop zijn bekende locaties aangegeven met wat uitleg, maar ook plekken die minder voor de hand liggen. Mensen kunnen op deze punten klikken en herinnerin­gen toevoegen volgens een tijdlijn. Niet alleen de grote geschiedku­ndige feiten kunnen een plaats krijgen, maar zeker ook de alledaagse zaken zoals ‘ hier hebben we ooit gewoond’, of ‘ daar speelden we vroeger als kind’. Zelfs de Chirofuif van gisteren sor is vandaag relevant voor de de site. Zo zal die kaart zich vullen met oude en jonge herinnerin­gen, en puzzelen de inwoners mee aan het collectiev­e geheugen van Peer.”

Schonkeren benadrukt het laagdrempe­lige van het systeem. “Als koppels die trouwen alle allemaal een trouwfoto toevoegen via de locatie van het stadhuis, dan krijg je na verloop van jaren wel een tijdsbeeld over huwelijksg­ebruiken in Peer.”

widdenog.be

 ?? FOTO GVB ?? De website werkt op basis van kaarten van Peer, waar iedereen locaties kan aanklikken en herinnerin­gen kan toevoegen.
FOTO GVB De website werkt op basis van kaarten van Peer, waar iedereen locaties kan aanklikken en herinnerin­gen kan toevoegen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium