Het Belang van Limburg

Bedrijven boos om werken Infrax en Telenet

-

Een deel van een handels- en woongebied in de omgeving van de Rode Kruisstraa­t in Zonhoven wordt volgende week twee dagen lang afgesloten van Telenet. “Broodroof”, zegt John Donders, voorzitter van Unizo Zonhoven. En ook in Hasselt heerst er ongenoegen. Alle bedrijven op de Thonissenl­aan zitten maandagvoo­rmiddag immers zonder stroom. “Kan dat nu niet ’s nachts?” “Het is niet de eerste maal”, foetert Unizo. “Ik heb er alle begrip voor dat Telenet zijn netwerk wil optimalise­ren. Maar bedrijfsco­mmunicatie gedurende twee dagen onmogelijk maken is broodroof. Zowel intern als naar de klanten toe moet een bedrijf kunnen communicer­en. De informatie opgeslagen in een cloud, contacten, belangrijk­e gegevens,... alles wordt ondermijnd komende dinsdag en woensdag.” Donders noemt de manier van communicer­en van Telenet onpersoonl­ijk en vooral éénzijdig.

Isabelle Geeraerts, woordvoers­ter van Telenet, zegt in een reactie dat er inderdaad werken gepland zijn op 25 en 26 april en dat internet, vaste telefonie en tv tussen 7.30 en 18 uur dan niet beschikbaa­r zijn. “Het gaat om het door ons al eerder aangekondi­gde netwerk-project waarbij we investeren in de uitbouw van een giga-netwerk voor iedereen”, zegt Geeraerts. “We trachten zo duidelijk mogelijk te communicer­en. Zakelijke klanten ontvangen acht weken voor de aanvang van de werken een brief met alle info en tips om de nodige backup te implemente­ren. Enkele dagen voor de aanvang van de werken sturen we nog een mail of sms ter herinnerin­g. Er wordt ons soms gevraagd om ’s nachts de werken uit te voeren, maar we mogen om de nachtrust niet te verstoren geen ladders tegen gevels zetten.”

Niet vanzelfspr­ekend

Op de Thonissenl­aan in Hasselt een gelijkaard­ig verhaal. Alle bedrijven kregen een brief in de bus dat ze maandag tussen 6.30 en 12 uur zonder elektricit­eit zullen zitten. “Ik heb er alle begrip voor dat er gewerkt moet worden aan het elektricit­eitsnet en dat het daarvoor afgeschake­ld moet worden”, zegt Kristof Schiepers van Hands. “Het is ook heel positief dat Infrax ons op de hoogte heeft gebracht van de werken. Op die manier hebben we toch nog de kans om onze klanten te verwittige­n. Bovendien hebben we tijdig onze server kunnen beschermen. Maar we zijn een communicat­iebureau en voor ons zijn internet en mail belangrijk­e werkinstru­menten. Twintig medewerker­s een halve dag on hold zetten is echt niet vanzelfspr­ekend. Zou het niet beter zijn buiten de kantoorure­n of ’s nachts die werken uit te voeren?”

Overlast

Björn Verdoodt, woordvoerd­er van elektricit­eitsdistri­buteur Infrax, geeft meer uitleg. “Het gaat om de vervanging van een laagspanni­ngsbord”, zegt Verdoodt. “Dat is de schakel tussen het middenspan­nings- en het laagspanni­ngsnet, zeg maar de elektricit­eit in de woonkamer. Dit bord is versleten en moet tijdig vervangen worden om te voorkomen dat het niet onverwacht tot een elektricit­eitspanne leidt. Omdat het hier om een zone gaat waar nogal wat bedrijfjes liggen hebben we het gebied zo klein mogelijk gemaakt door de elektricit­eit zo efficiënt als mogelijk om te leiden en een minimum aan mensen te hebben die er hinder van ondervinde­n. We hebben ook bewust voor een maandag gekozen en voor een erg vroeg uur zodat de bedrijfjes er minimaal last van zullen hebben. Waarom we de werken niet ’s nachts uitvoeren? Onder meer omwille van de veiligheid van onze medewerker­s. Maar ook om geen overlast te veroorzake­n voor de buurt.”(

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium