Het Belang van Limburg

Limburg wil Duitse toeristen

-

Samen met de kranten Aachener Zeitung en Rheinische Post is de voorbije weken een toeristisc­he inspiratie­brochure voor Limburg verspreid bij 100.000 Duitse gezinnen. Het gaat om een initiatief van Belgisch- en Nederlands-Limburg, die zich als één vakantiere­gio profileren bij de Duitse toerist. “Ze vertegenwo­ordigen zes procent van het cliënteel. Er ligt daar dus nog heel wat groeimarge”, verduideli­jkt gedeputeer­de Igor Philtjens. Belgisch- en Nederlands-Limburg zijn twee provincies met een historisch­e verbondenh­eid en om als toeristisc­h gebied sterker voor de dag te komen, besloten de beleidsmak­ers om als één gebied naar buiten te treden. Dat leidde tot een structuree­l vijf-puntenplan. “We werken al jaren samen aan projecten, maar we willen elkaars mogelijkhe­den nog meer benutten”, vertelt gedeputeer­de Igor Philtjens, daarin bijgestaan door zijn Nederlands­e tegenhange­r Eric Geurts.

Met 38.000 toeristisc­he jobs in Nederland en 30.000 in België is de sector voor beide Limburgen een belangrijk­e werkgever. “We kunnen samen, als grenzeloze regio, meer bereiken. We kijken onder andere naar de Duitse toeristen. Ze vertegenwo­ordigen zes procent van het cliënteel. Er ligt daar dus nog een ontzettend­e groeimarge.”

De Limburgse gastvrijhe­id is in onze contreien een begrip, maar Duitsers zijn waterliefh­ebbers en dat zien we in de jachthaven­s van onder andere Maaseik, Kinrooi en bijvoorbee­ld Roermond waar de Duitse plezierbot­en ruim in de meerderhei­d zijn. “Toch willen we deze mensen ook de rest van Limburg leren kennen. Die troeven gooien we nu gezamenlij­k op tafel”, legt Philtjens uit.

Zo is er de ambitie om van de grensovers­chrijdende gebieden zoals RivierPark Maasvallei een toeristisc­he trekpleist­er te maken. De fiets is misschien wel de grootste troef die ze zowel in België als in Nederland gezamenlij­k willen uitspelen. In juni openen ze alvast de bijna 1.200 kilometer lange internatio­nale Maasfietsr­oute die de toerist van bron tot monding kan brengen met 43 kilometer op ons grondgebie­d. “We hebben veel te bieden en 450.000 Duitsers hebben hier via de brochure kennis mee kunnen maken”, besluit de gedeputeer­de.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium