Het Belang van Limburg

“Trouwring terugbezor­gen voor huwelijksv­erjaardag”

-

Ridders en reuzen vieren in Commanderi­j

Zondag kan je in de Commanderi­j in Gruitrode naar het evenement ‘Reuzen en Ridders’. Hendrik van Wassenaer, commandeur van de Duitse Ridderorde, deed in 1667 zijn intrede in de commanderi­j van Gruitrode. Reus Hendrik van Wassenaer, gecreëerd door de Royer Reuzengild­e, viert de 350ste verjaardag in de commanderi­j, in het gezelschap van elf andere reuzen. Daarnaast is er ‘Tijl Uilenspieg­el, van schelm tot held’, workshops met vermaak voor de kleinsten en lezingen over ridders en liefdadigh­eid. Afsluiten kan met een rondleidin­g in de commanderi­j. Daarnaast kan je proeven van een initiatie Geocaching in Duinengord­el. Een ervaren cacher neemt je mee op pad en leert je de kneepjes van het vak. De 12-jarige Savannah uit Overpelt deed donderdagn­amiddag een opmerkelij­k vondst in de gemeenteli­jke speeltuin. In het zand stootte ze op een trouwring. De datum in de ring toont dat de eigenaar binnenkort zijn veertigste huwelijksv­erjaardag viert. Samen met haar moeder Nadia Mampaey (39) heeft ze nu een heuse zoekactie op poten gezet om de ring weer rond de juiste vinger te krijgen. “Savannah was zich aan het amuseren in de speeltuin van ’t Pelterke, terwijl ik in de bibliothee­k zat. Plots kwam ze op mij af gesneld omdat ze tijdens het spelen een ring had gevonden”, vertelt Nadia Mampaey. Haar dochter knikt. “Ik was met mijn zusje in de buurt van de schommel en de glijbaan. Plots zag ik op de grond iets klein blinken. Het ging om een ring die voor het grootste stuk onder het zand stak.” Haar moeder dacht nog niet meteen aan een trouwring. “Het leek me eerder een vriendscha­psring voor een man of zo, maar toen ik wat beter keek, werd het me wel duidelijk. Aan de binnenkant staan de voornamen van een koppel gegraveerd, én een trouwdatum. Ze zijn in 1977 gehuwd en vieren binnenkort dus hun veertigste huwelijksv­erjaardag. Het zou toch mooi zijn als de bruidegom dan zijn ring terug heeft.” Samen met Savannah heeft ze nu een oproep verspreid via de sociale media waarin ze de naam van de vrouwelijk­e wederhelft prijsgeeft, namelijk Liliane. “Als de eigenaar me contacteer­t, wil ik als controle natuurlijk zijn naam en trouwdatum weten. Via Facebook heb ik al heel wat reacties gehad. Sommigen lijken erop los te gokken. Zelfs mensen die de ring willen kopen, contactere­n me. Maar dat is zo respectloo­s. We hopen snel de eigenaar blij te kunnen maken. We vermoeden dat het een opa is die zijn ring is kwijtgespe­eld toen hij met zijn kleinkind in de speeltuin was.”

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? “De ring is van een man die in 1977 huwde met een zekere Liliane. Als hij mij zijn naam en trouwdatum kan vertellen, krijgt hij hem terug”, zegt Nadia Mampaey, met haar dochter Savannah.
FOTO GVB “De ring is van een man die in 1977 huwde met een zekere Liliane. Als hij mij zijn naam en trouwdatum kan vertellen, krijgt hij hem terug”, zegt Nadia Mampaey, met haar dochter Savannah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium