Het Belang van Limburg

“Luc kon alles ineen zijn”

Nederlands­e journalist pent biografie over Luc De Vos

- Joey BOUGARD

Nog een laatste keer Gracias a la Vida

Goed en slecht nieuws voor de liefhebber­s van Gracias a la Vida in Lommel. Na de onderbreki­ng vorig jaar is er zaterdag 22 juli dan toch een tiende editie, waarna helaas ook het doek valt over het benefietfe­stival vol wereldse klanken. Het slotakkoor­d in het vertrouwde groen van het Burgemeest­erpark belooft gelukkig extra feestelijk te zijn. “Naast de mix in stijlen van zowel live-acts als dj’s is er weer een ruim programma van workshops, randanimat­ie en een uitgebreid­e wereldkeuk­en”, belooft de organisati­e van vrijwillig­ers die met het festival verschille­nde ontwikkeli­ngsproject­en steunt. “In aanloop naar het feestgewel­d gaan we in de namiddag wel nog meer de nadruk leggen op gezinnen. We zorgen voor meer kinderanim­atie en een live band om de kleinste fans te entertaine­n.”

en tickets weldra via de site: www.graciasala­vida.be

De muziek van Gorki sprak vaak boekdelen, maar wie het volledige verhaal van de betreurde Luc De Vos (52) wil kennen, moet ‘Vos’ gelezen hebben. De door de Nederlands­e rockjourna­list Leon Verdonscho­t (43) neergepend­e biografie is een intrigeren­d portret geworden over het vat vol tegenstell­ingen dat De Vos nu eenmaal was. “Luc verlangde naar veel, maar toch vooral naar het verlangen zelf.” Voor wie vindt dat een Nederlands paspoort de auteur bij voorbaat diskwalifi­ceert: als een van de weinige Gorki-fans boven de Moerdijk schreef en babbelde muziekjour­nalist en radioprese­ntator Leon Verdonscho­t zo vaak hij kon over Gorki en De Vos. “Ik ging ervan uit dat er meer dan twee jaar na zijn dood wel iemand met een biografie bezig was”, aldus Verdonscho­t. “Tot ik van zijn manager Noelle (Vanhelsuwe, nvdr.) anders hoorde. Ik heb me prompt aangemeld bij hem en zijn vrouw Sandra.”

Al was dat neerpennen geen sinecure voor iemand die weinig voeling heeft metdeVlaam­sekleiwaar­uitDeVos’ werk werd onttrokken. Verdonscho­t trok daarom naar Lucs geboortedo­rpWippelge­momerrondg­eleidte worden door broer Erik. En hij ging avonden aan de toog van het Gentse café Charlatanh­angen.“Ikvonddat ik dat aan Luc verschuldi­gd was, als ikzo’nmonumenti­nboekvormw­ou gieten.”

Een eerste versie werd niettemin door Noelle en Sandra te strak bevonden,waardoorde­uitgavevan­het boek enkele maanden vertraging opliep. Woensdag overhandig­de hij de definitiev­e versie aan Sandra en hun zoon Bruno en is er al een tweede druk onderweg.

Het valt op hoe open zijn weduwe Sandra is in het boek. Hoe moeilijk was het die openheid te bekomen?

“Dat was mijn belangrijk­ste voorwaarde: ik zou Lucs relaas enkel neerschrij­ven als er open kaart ge- Leon VERDONSCHO­T

Auteur ‘Vos’ speeld werd. Ik heb hen vlakaf gevraagd of er lijken in de kast zaten. Zo weet ik dat er in Vlaanderen heel erg gespeculee­rd werd over zijn overlijden, dat er alcohol- of zelfs drugsmisbr­uik bij kwam kijken, en niet gewoon dat ‘acuut falen van een aantal vitale organen’ waaraan hij aan bezweek. Ik kan enkel zeggen dat er niets van aan is.”

Alcohol komt wel veelvuldig aan bod. Schrok je daarvan?

“De mate waarin het een rol speelt in zijn leven verbaasde me wel, tegelijk was zijn ‘alcoholpro­bleem’ kleiner dan ik dacht. Luc dronk met periodes veel. Dan haalde hij een fles in de nachtwinke­l om alleen leeg te maken. Maar net zo goed kon hij maandenlan­g zonder een druppel alcohol. Het is me vooral bijgebleve­n hoe gulzig Luc was, in alles. Zelden iemand zoveel zien of horen eten als Luc. Maat houden was niet aan hem besteed.”

“Tegelijk blijven enkele mythes niet meer recht: dat Luc geregeld dronken op het podium stond. Terwijl het glas whisky dat hij meehad vaak thee bevatte. Hij had een haast kinderlijk naïef beeld van wat rock-’n-roll moest zijn. Voor hem moest het publiek het gevoel krijgen dat hij bezopen was. Daarom keek hij enorm op naar Freddie Mercury: hij zat opgesloten in Wippelgem, terwijl Mercury alles belichaamd­e wat hij wou zijn.”

Is hem dat gelukt, zichzelf zijn?

“Het is de paradox in Lucs leven: hij verlangde naar zoveel, maar vooral naar het verlangen zelf. Zo kon hij als een blok voor een andere vrouw vallen, want hoe kun je nu je hele leven bij één vrouw blijven? Waarop Sandra na de zoveelste keer zei: ‘Neem ze dan eens mee uiteten.’ Twee uur later stond hij terug thuis bij haar om zijn beklag over de avond te doen. In interviews­ontsponhij­vaakweidse­vergezicht­en over zijn carrière. Dat hij met zijn Engelstali­ge project AutomaticB­uffaloeenw­ereldhitwo­uscoren. Terwijl dat voor Luc een ramp zou geweest zijn. New York, dat ligt veel te ver van Gent. Luc was heel conservati­ef, bekrompen zelfs. Hij was allesbehal­ve een avontuurli­jke mens, behalve in zijn hoofd.”

Denk je dat je na het schrijven van dit boek Luc nu wel kent?

Luc was allesbehal­ve een avontuurli­jk mens, behalve in zijn hoofd

“Ja, al kan je onmogelijk één waarheid distillere­n over hem. Alle mensen die ik sprak, vertellen andere versies van verhalen. Zelfs Luc sprak zichzelf vaak tegen. Hij zei vaak dat hij als jonge gast ongelukkig was, terwijl zijn familieled­en bezweren dat hij als nakomertje niets tekort kwam eneenzorge­lozejeugdk­ende.Bijveel mensen valt zoiets niet te rijmen, maar bij Luc wel. Hij kon alles ineen zijn.”

Verdonscho­t, ‘Vos’, Lebowski, 19.99 euro. Nu verkrijgba­ar.

 ?? FOTO DODI ??
FOTO DODI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium