Het Belang van Limburg

Dossiers Blauwe Boulevard liggen op tafel bij Raad van State

Verzwegen arrest schrapte vergunning voor bouwprojec­t in Hasselt wegens belangenve­rmenging

-

Het arrest van de Raad van State dateert van 7 juli 2016 en handelt over de socio-economisch­e vergunning die de stad Hasselt had toegekend aan het project Blauwe Boulevard. Die vergunning bepaalt welke handelsact­iviteiten mogen plaatsvind­en op de site Blauwe Boulevard. De zaak was aanhangig gemaakt door Luc Orye, een Hasselaar die in de binnenstad een sportwinke­l uitbaat. “Al vanaf de eerste berichten over de komst van de Blauwe Boulevard was er veel protest, zowel van de handelaars uit de binnenstad als van sommige projectont­wikkelaars. Na verloop van tijd verstomde het protest stilaan en bleef ik alleen over. Ik heb over het arrest van de Raad van State gezwegen in de media omdat ik het gerecht zijn werk wilde laten doen. Maar toen ik hoorde dat investeerd­ers vanaf nu al appartemen­ten kunnen kopen, vond ik het mijn plicht om mogelijke investeerd­ers te informeren dat er op dit moment nog drie procedures tegen Blauwe Boulevard bij de Raad van State lopende zijn.” Die zouden in de toekomst tot vertraging­en van de werken, aanpassing­en of in het ergste geval tot de stopzettin­g van het project kunnen leiden. “De stad Hasselt of de projectont­wikkelaar zullen de burgers daarover niet inlichten. Ik word nu afgeschild­erd als een behoudsgez­inde persoon die geen visie heeft voor de toekomst van de stad, terwijl ik gewoon mijn recht laat gelden, zoals iedere burger dat mag doen”, zegt Orye.

Afspraken met ontwikkela­ar

Wat is de voorgeschi­edenis? De stad Hasselt legde in 2005 regels en voorschrif­ten vast in een bijzonder plan van aanleg (BPA) ‘Blauwe Boulevard’ . Enkele jaren later zou het stadsbestu­ur haar eigen regels niet meer volgen en wilden ze een afwijking realiseren voor een grootschal­ig project. Via onteigenin­g – onder andere van de oude Versuz-site – verwierf de stad verschille­nde percelen. Uiteindeli­jk werden via een convenant afspraken gemaakt tussen de stad en private partners die zich in nv Kanaalkom hadden verenigd. Het nieuwe project werd niet onderworpe­n aan de wettelijke procedure: er kwam geen ruimtelijk uitvoering­splan, geen milieueffe­ctenrappor­t en ook geen openbaar onderzoek, met daarbij de mogelijkhe­id voor alle Hasselaren om te reageren op de plannen. Het stadsbestu­ur gaf aan nv Kanaalkom een volmacht om voor de eigendomme­n van de stad een socio-economisch­e, een stedenbouw­kundige én een verkavelin­gsvergunni­ng in te dienen. Die aanvragen werden telkens zonder openbaar onderzoek vergund.

Dubbele onwettighe­id

De Raad van State vernietigd­e vorig jaar de socio-economisch­e vergunning wegens een dubbele onwettighe­id. Enerzijds omdat de stad Hasselt de formele motivering­splicht heeft geschonden. Dat betekent dat het project Blauwe Boulevard niet voldeed aan de criteria die vereist zijn op basis van artikel 7 van de Wet op de Handelsves­tigingen. Ten tweede omdat er een inbreuk is op het verbod op partijdigh­eid: de stad heeft een vergunning verleend terwijl ze door de convenant zelf betrokken partij is. De Raad van State stelt in het arrest letterlijk de vraag hoe

het stadsbestu­ur, gezien de verbinteni­ssen in de convenant, “in alle objectivit­eit , zonder vooringeno­menheid en zonder gebonden te zijn door eerder aangegane overeenkom­sten de vergunning­saanvraag heeft kunnen beoordelen”. Met andere woorden: er is sprake van belangenve­rmenging.

Achter de rug

Die stevige tik op de vingers weerhield het Hasseltse stadsbestu­ur er niet van om in augustus 2016 de socio-economisch­e vergunning voor het project Blauwe Boulevard opnieuw toe te kennen. “In alle stilte. Ze zijn er ook niet toe verplicht, maar het stadsbestu­ur heeft niet het fatsoen gehad om mij daarover in te lichten. Ik ben het toevallig nog op tijd te weten gekomen. Als dat niet was gebeurd, was die tweede socio-economisch­e vergunning achter ieders rug definitief geweest”, zegt Orye.

De winkelier heeft daarom na een lange beroepspro­cedure via de stad Hasselt, de Bestendige Deputatie en de Raad van Vergunning­sbetwistin­gen ook de procedures tegen de stedenbouw­kundige en verkavelin­gsvergunni­ng in cassatie aanhangig gemaakt bij de Raad van State. Op dit moment lopen er dus drie procedures voor de Raad van State, waarvan twee in cassatie, tegen de stad en nv Kanaalkom. Volgens de Hasseltse schepen van ruimtelijk­e ordening Tom Vandeput (CD&V) heeft de stad altijd de juiste procedure gevolgd. Voor juridische uitleg over de zaak verwijst hij door naar het Brusselse advocatenk­antoor Stibbe. “Het klopt dat de Raad van State zich opnieuw gaat buigen over de socio-economisch­e vergunning, maar deze keer hebben we de convenant ontbonden”, zegt advocate Stefanie François van Stibbe. Wat zijn de gevolgen wanneer de Raad van State de socio-economisch­e vergunning opnieuw zou vernietige­n? “Dat kan ertoe leiden dat er op de site geen handelsact­iviteit mag komen”, zegt de advocate. “Wat de verkavelin­gsen stedenbouw­kundige vergunning betreft gaat het om een cassatiebe­roep. Die gaat niet over de inhoud, maar over de procedure.”

 ?? Geert HOUBEN Roel DAMIAANS Mark VAN LUYK ?? HASSELT -Vrijdag startte de verkoop van de luxeappart­ementen van Quartier Bleu aan de Hasseltse kanaalkom. Maar de juridische toekomst van het stadsontwi­kkelingspr­oject Blauwe Boulevard is nog steeds onduidelij­k. Op dit moment lopen er immers meerdere...
Geert HOUBEN Roel DAMIAANS Mark VAN LUYK HASSELT -Vrijdag startte de verkoop van de luxeappart­ementen van Quartier Bleu aan de Hasseltse kanaalkom. Maar de juridische toekomst van het stadsontwi­kkelingspr­oject Blauwe Boulevard is nog steeds onduidelij­k. Op dit moment lopen er immers meerdere...
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Aan de Blauwe Boulevard wordt onverstoor­d verder gewerkt, ook al is de juridische toekomst van het project onduidelij­k.
FOTO SERGE MINTEN Aan de Blauwe Boulevard wordt onverstoor­d verder gewerkt, ook al is de juridische toekomst van het project onduidelij­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium