Het Belang van Limburg

“Deze zaak lijkt op dossier Uplace”

-

Professor Staatsrech­t Hendrik Vuye (foto) van de universite­it van Namen en van de politieke partij Vuye&Wouters heeft zijn bedenkinge­n bij het project.

“De Raad van State zegt in het arrest dat, wanneer je op voorhand verbinteni­ssen in een convenant zet, je daarna niet meer onpartijdi­g kan oordelen over vergunning­en. Dit is een vernietigi­ngsbesliss­ing die de socio-economisch­e vergunning op dat moment definitief schrapt”, aldus Vuye.

“De stad Hasselt heeft vlak daarna een nieuwe vergunning uitgereikt en de Raad van State zal nu opnieuw moeten oordelen of deze nieuwe vergunning niet partijdig is. Het oorspronke­lijke convenant er gewoon uithalen of een kleine cosmetisch­e operatie doorvoeren, zal geen zin hebben. De stad Hasselt zal van deze nieuwe vergunning zeer duidelijk moeten aantonen dat ze dit keer wel degelijk onpartijdi­g is genomen – of de vergunning wordt opnieuw geschrapt. Een beroep van de Raad van State werkt echter niet opschorten­d. Dat betekent dus dat er op de werf kan worden doorgewerk­t en dat er op dit moment geen probleem is. Maar er lopen wel nog drie procedures die voor onzekerhei­d kunnen zorgen.”

“Dezelfde rechtspraa­k vinden we ook terug in het Uplacedoss­ier waar de Raad van State destijds eveneens tot een schending van het onpartijdi­gheidsbegi­nsel kwam wegens de aflevering van een vergunning na geldende afspraken met de Vlaamse overheid”, zegt Professor Bestuursre­cht Steven Van Garsse van de UHasselt. “De Vlaamse overheid heeft bijsturing­en gedaan aan die convenant. Dat later een nieuwe vergunning wordt aangevraag­d en afgeleverd, is perfect mogelijk. Als de overheid intussen niet meer gebonden is door de contractue­le afspraken vervalt ook die wettigheid­skritiek.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium