Het Belang van Limburg

Emmanuel Macron goed op weg naar het Elysée

Poll voorspelt 62% van de stemmen in duel met Marine Le Pen

- Marc Van De WEYER

PARIJS - De Fransen krijgen in de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en de keuze tussen twee radicaal verschille­nde republieke­n. Het open, Europese Frankrijk dat de onafhankel­ijke centrumkan­didaat Emmanuel Macron voorstaat en het Frankrijk van de gesloten grenzen van de extreemrec­htse Marine Le Pen. Emmanuel Macron, aanvoerder van de niet-partijgebo­nden vernieuwin­gsbeweging En Marche!, is daarmee goed op weg naar een overwinnin­g in de tweede ronde op 7 mei. Gisteravon­d werd hij bijna als de aanstaande president ingehaald door zijn juichende aanhangers.

In alle peilingen - die de afgelopen week al ongeveer de uitslag van gisteren aankondigd­en - zou Macron op 7 mei het ruimschoot­s halen van Marine Le Pen. De eerste poll na de eerste ronde bevestigt dat. Emmanuel Macron zou over twee weken winnen met 62 procent tegen 32 procent voor Le Pen. Opvallend gisteren waren de stemverkla­ringen van verslagen kandidaten. Zowel de rechtse François Fillon als de socialist Benoît Hamon riepen op om voor Macron te stemmen om het pad van Le Pen te blokkeren. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon kreeg een dergelijke oproep niet over zijn lippen.

Volgens de peiling van openbare omroep France 2 komt Emmanuel Macron op de eerste plaats met 23,9 procent. Marine Le Pen haalt 21,7 procent. Oud-premier François Fillon, kandidaat voor de conservati­eve Les Républicai­ns, eindigt met 19,5 procent ongeveer op dezelfde hoogte als de radicaalJe­an-Luc Mélenchon.

“Verlangen naar vernieuwin­g”

De peiling veroorzaak­te meteen een uitbarstin­g van vreugde in het verkiezing­shoofdkwar­tier van Macron in Parijs. “We hebben een bladzijde in het Franse politieke leven omgedraaid”,aldus Macron in een eerste reactie. “De Fransen hebben hun verlangen naar vernieuwin­g uitgedrukt. Onze logische opdracht nu is verzamelen, tot en met de parlements­verkiezing­en in juni.”

In alle recente peilingen werd Macron een ruime overwinnin­g in de tweede ronde voorspeld: rond 60 procent, tegen 40 procent voor Marine Le Pen. De uitslag van gisteren lijkt dat enkel te bevestigen.

“Kandidaat van het volk”

De reactie in het hoofdkwart­ier van Marine Le Pen in haar noordelijk­e bastion Hénin-Beaumont was dan ook meer gemengd. “Ik ben de kandidaat van het volk”, verklaarde Le Pen in een eigenlijk geen moment vreugdevol klinkende toespraak, die meteen haar campagne voor de tweede ronde inzette. “Ik doe een oproep aan alle burgers, waar ze ook vandaan komen. Want dit gaat om het overleven van Frankrijk. Dit is een historisch resultaat. De eerste stap om de Fransen in het Elysée te brengen, is geslaagd”, aldus Le Pen. De vreugde en de opluchting om haar finaleplaa­ts werden echter duidelijk getemperd door teleurstel­ling over de uitslag die niet in de buurt kwam van de 30 procent die de peilingen niet zo lang geleden nog voorspelde­n.

Ook in het kamp van de extreem-

Fransen kiezen voor keuze

tussen tegengeste­lde

werelden

linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon - die lang wachtte met een reactie - klonken gemengde gevoelens. Trots om het sterke resultaat van La France Insoumise, maar ook teleurstel­ling om een nipt gemiste kans.

“Le Pen afblokken”

Nergens was de ontgoochel­ing groter dan bij de socialiste­n van scheidend president Hollande. De regerende partij leed de zwaarste nederlaag denkbaar. De socialisti­sche kandidaat Benoît Hamon haalde nauwelijks zes procent. Als eerste erkende hij zijn persoonlij­ke nederlaag. Hamon riep meteen op om in de tweede ronde voor Emmanuel Macron te stemmen om Marine Le Pen, “vijand van de Republiek”, uit het Elysée te houden. Opvallend was de snelheid waarmee PS-kopstukken opriepen om in de tweede ronde voor Macron te stemmen: premier Cazeneuve, ex-premier Valls. Ook president Hollande kondigde een duidelijk stemadvies aan.

“Stem voor Macron”

ker niet als het extremisme voor de poorten van de macht staat. Ik stem dus voor Emmanuel Macron.”

Uit de rangen van Les Républicai­ns klonken echter ook al de eerste tonen van wat de komende weken een bittere afrekening tussen partijclan­s over de toekomstig­e lijn na het debacle dreigt te worden - met de mogelijk even desastreuz­e Assemblée-verkiezing­en van juni in het vooruitzic­ht. Dezelfde oproep tot frontvormi­ng tegen het Front National kwam gisteravon­d ook van de verslagen De uitslag van de eerste ronde lag François Fillon: “Ik doe dit grotendeel­s in de lijn van de recente niet met een licht gemoed. Onthouding peilingen. Eén voorspelli­ng kwam niet uit. De gevreesde desertie

Veiligheid

van de kiezers bleef uit. De opkomst lag rond 77 procent, lager dan in 2012, maar veel hoger dan het laagtereco­rd in 2002 (69 procent).

De stembusgan­g was omgeven met de zwaarste veiligheid­smaatregel­en ooit. Er waren 50.000 politiemen­sen en 9.000 militairen opgetromme­ld. Na de aanslag op de Champs Elysées van donderdaga­vond werden in de hoofdstad bij 400 van de 898 stembureau­s agenten van privé-bewakingsf­irma’s geposteerd. Handtassen en dergelijke werden gefouillee­rd - maar lang niet systematis­ch. In Besançon in de Jura liet de politie een stembureau ontruimen. Een auto reed er tegen de buitenmuur van het lokaal, twee mannen namen de benen en lieten de motor draaien. Na onderzoek door de ontmijners konden de kiezers twee uur later weer aanschuive­n. In Saint-Omer (Sint-Omaars), in Frans-Vlaanderen, werden twee stembureau­s om gelijkaard­ige redenen ontruimd. De Franse binnenland­se veiligheid had ook alarm geslagen voor uitbarstin­gen van geweld in ‘gevoelige wijken’ als reactie op de uitslag. Op de Parijse Place de la Bastille kwam het ’s avonds inderdaad tot ongeregeld­heden.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Marine Le Pen.
FOTO EPA Marine Le Pen.
 ?? FOTO AP ?? Emmanuel Macron.
FOTO AP Emmanuel Macron.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium