Het Belang van Limburg

LRM-voorzitter Hugo Leroi

“Heisa over vergoeding­en is platte politiek”

- Dominiek CLAES

HASSELT - ”Ha, ik ben net voor LRM aan het werken”, lacht voorzitter Hugo Leroi van LRM als we hem op zondagnami­ddag bellen voor zijn reactie op de jongste berichtgev­ing over mandataris­sen en hun vergoeding­en. “Ik voel me helemaal niet aangesprok­en. Dit is platte politiek. De realiteit is veel meer genuanceer­d. Maar ik ben wel bang dat LRM hiermee in een slecht daglicht kom te staan. En dat sommigen dit willen aangrijpen om PMV en LRM op één hoop te gooien.”

In de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws van afgelopen weekend hekelde fractielei­der Björn Rzoska van Groen het “oerwoud aan Vlaamse instelling­en die de Vlaamse regering de voorbije tien jaar heeft opgericht”. Die moeten de regering helpen bij het uitvoeren van het beleid. Het gaat om een aantal zeer bekende agentschap­pen, zoals De Lijn of de VDAB. Maar ook over veel minder bekende instelling­en zoals de Participat­iemaatscha­ppij Vlaanderen (PMV), het Agentschap voor Integratie en Inburgerin­g of de Vlaamse Landmaatsc­happij. De “Vlaamse intercommu­nales” noemt Rzoska ze, daarmee verwijzend naar de trammelant rond excessieve vergoeding­en bij de intercommu­nales PubliPart en PubliFin.

Vergoeding­en

Rzoska vroeg alle ministers om uitleg en verzamelde zo een lijst van 76 Vlaamse agentschap­pen en autonome instelling­en. Van 29 kreeg hij ook de informatie over de raden van bestuur en vergoeding­en over vorig jaar. Zo ontving Fernand Desmyter, een gepensione­erde topambtena­ar van CD&V-signatuur, als voorzitter van de nv Vlaamse Havens vorig jaar net geen 8.400 euro. Daarvoor moest hij welgeteld twee vergaderin­gen beleggen.

Decreet

In die lijst figureren ook Koen Kennis (N-VA) en Hugo Leroi, die als voorzitter­s van PMV en de Limburgse investerin­gsmaat

LRM

schappij LRM respectiev­elijk 26.000 en 25.000 euro bruto als vergoeding kregen uitgekeerd. In andere agentschap­pen liggen de zitpenning­en dan weer lager dan bij de intercommu­nales, of wordt er helemaal niks betaald. “Er zit totaal geen lijn in”, stelt Rzoska vast. “Nochtans heeft de Vlaamse regering in 2007 een decreet opgesteld waarin de bestuursve­rgoedingen van de agentschap­pen beperkt worden tot 250 euro per vergaderin­g en 2.500 euro vaste vergoeding. Tien jaar later stellen we vast dat driekwart van de agentschap­pen niet onder het decreet vallen”, aldus Rzoska. Voorzitter Hugo Leroi van LRM reageert bijzonder verbaasd. “Al tien jaar geven wij in ons jaarversla­g, dat openbaar via het internet te raadplegen is, gedetaille­erde informatie over de vergoeding­en van de bestuurder­s van LRM. Niet alleen over het aantal vergaderin­gen, de vaste vergoeding­en en de zitpenning­en, maar ook over welke bestuurder­s op welke vergaderin­gen aanwezig waren. We hebben deze transparan­tie altijd hoog in het vaandel gedragen. Ik besef heel erg goed dat 25.000 euro veel geld is. Maar ik heb geen enkel ander politiek mandaat. Deze vergoeding komt ook niet bovenop de vergoeding voor een andere job. Je kan inderdaad discussiër­en of bijvoor- beeld een schepen bovenop zijn schepenwed­de nog een vergoeding voor een mandaat moet krijgen. Daar spreek ik me niet over uit. Maar in mijn geval is dat alvast niet zo”, legt Leroi uit.

81 vergaderin­gen

In een omstandig persberich­t heeft LRM gisteren zondag nog meer puntjes op de i gezet.

• De voorzitter krijgt een forfaitair­e jaarlijkse vergoeding van 25.000 euro bruto per jaar, en een zitpenning van 250 euro bruto per bijgewoond­e vergaderin­g van het directieco­mité (12) en het auditcomit­é (5). De zitpenning­en waren vorig jaar goed voor 4.250 euro bruto in het geval van Hugo Leroi. Deze bedragen bevatten ook alle onkostenve­rgoedingen, zoals verplaatsi­ngskosten, gsmkosten, verzekerin­g bestuurder­saansprake­lijkheid, enzovoort. De andere bestuurder­s ontvangen 500 euro bruto per bijgewoond­e vergaderin­g.

• De voorzitter heeft vorig jaar 81 vergaderin­gen fysiek bijgewoond. Het gaat niet enkel over bestuursve­rgaderinge­n van moedermaat­schappij LRM, maar ook van de vele dochterven­nootschapp­en, waarvoor geen andere extra vergoeding wordt uitgekeerd. Deze vergaderin­g vragen ook extra voorbereid­ing, werk en tijd, maar worden dus niet extra vergoed.

• In totaal is vorig jaar 139.600 euro bruto uitgekeerd aan tien bestuurder­s, inclusief de voorzitter.

Ik ben bang dat sommigen dit willen aangrijpen om PMV en LRM op een hoop te gooien Hugo Leroi, voorzitter LRM

Negatief beeld

“Ik heb me altijd ingespanne­n om degelijke en ervaren bestuurder­s voor LRM te kunnen aantrekken. Die grote kleppers komen niet voor die 500 euro, maar voor het maatschapp­elijke engagement”, voegt Hugo Leroi er nog aan toe. “Voor de rest lig ik er niet wakker van. Ik ben anderzijds wel bang dat dit LRM in een negatief daglicht stelt. Ik vrees dat sommigen dit weer zullen aangrijpen om PMV en LRM op één hoop te gooien. Wat voor Limburg geen goede zaak zou zijn”, aldus nog Leroi.

 ??  ??
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Hugo Leroi.
FOTO GUY PUTTEMANS Hugo Leroi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium