Het Belang van Limburg

“Eén grote voetbalclu­b Genk-Hasselt is niet logisch”

Sportecono­om gelooft niet in voordelen voor voetbal, wel voor zaalsporte­n

- Caroline VANDENREYT/Rob RODIERS

“Een fusie zou het niet betekenen, voor de voetbalclu­bs van Hasselt en Genk. Wel een opslorping. Hasselt heeft geen voetbaltra­ditie, voor Genk is het extra geld van Sporting Hasselt peanuts. Dat eerste jaar zouden ze misschien nog spelen als KRC Genk-Hasselt. Maar dat woordje Hasselt zou steeds kleiner worden. Zoals Wilrijk sinds Germinal Beerschot-Wilrijk”, concludeer­t sportecono­om Trudo Dejonghe. Voor de zaalsporte­n kan het wel een en ander opleveren in zijn ogen. Zoals bijvoorbee­ld één grote sporthal waar die allemaal aan hun trekken komen (en dus kunnen gaan voor topsport). Een beetje zoals Barcelona nu al doet als ondersteun­ende club voor zowat alle grote sporten. Zonder de voetbal, dan. Neen, op één grote voetbalclu­b Hasselt-Genk - of: Genk-Hasselt eerder - moeten we niet rekenen na een fusie van de twee steden. Toch niet in de overtuigin­g van sportecono­om Trudo Dejonghe van de KU Leuven. “Winterslag en Waterschei, dat was een logische fusie. De twee voetbalclu­bs waren allebei zo goed als failliet, ze hadden dezelfde traditie van de mijnstreek en er was uiteraard het geld van de reconversi­e om een en ander uit de grond te stampen. Maar Hasselt en Genk zijn te verschille­nd. Hasselt staat voor shopping, de bourgeoisi­estad. Genk is de arbeiderss­tad, met nationalit­eiten van overal. Een traditie van voetbal is er ook niet in Hasselt, zaalsporte­n wel. Hasselt is in voetbalter­men het Sint-Niklaas van Limburg. Het zijn twee mentalitei­ten die moeilijk of niet samen te voegen zijn.”

Maar is het dan geen idee, zoals bij Real Madrid of Barcelona om te gaan voor één club met alle sporten?

“Dat zou uniek zijn in België, zo’n omnisportt­errein. Een ideale situatie, inderdaad. Maar ik denk eerlijk gezegd dat het bestuur van KRC Genk niet staat te springen voor een handbalplo­eg waar hooguit 500 à 600 mensen naar komen kijken. Genkenaren liggen niet wakker van bijvoorbee­ld basketbal of handbal, zoals die van Hasselt niet echt gepassione­erd zijn door voetbal. Ik denk echt niet dat er één Hasselaar meer gaat kijken naar KRC na een fusie. Het verschil tussen de twee is te groot. Er zouden ook altijd conflicten zijn: wie speelt wanneer? Want iedereen wil het beste moment, op zaterdag of zondag.”

Ja maar, Genk wil een nieuw stadion en Sporting Hasselt denkt al aan een platgegooi­de Alverberg als nieuwe stek?

“Genk heeft op dit moment het tweede jongste stadion dat er staat. Dat er een heel nieuw moet komen, krijg je Vlaams moeilijk verkocht. Ga je voor een stadion op de grens van de twee? Bereikbaar­heid is heel belangrijk. Ergens in Bokrijk? Maar is dat in het ruimtelijk uitvoering­splan voorzien, dat daar opeens een voetbalsta­dion komt te liggen? Dat mag niet zomaar. Voordat je met zulke vergunning­en rond bent? Datzelfde geldt voor topsportha­llen, als je gaat voor een club die allerlei sporten aanbiedt. Ik denk dat je alleen al met het idee jaren van actiegroep­en voor de boeg hebt. Maar nog, ik ben niet overtuigd dat Genk een heel nieuw stadion nodig heeft. Je ziet het aantal abonnees jaar na jaar dalen. Genk is heel conjunctuu­rgevoelig. Als het slecht gaat komen ze niet. Mensen kijken sowieso veel meer thuis. Hoe krijg je dat aan de belastingb­etaler uitgelegd? Is er niet eerder nood aan nieuwe rusthuizen of dat soort van voorzienin­gen...?”

Maar kan je niet zorgen voor één topvoetbal­club in Limburg, dankzij zo’n fusie?

“Haspengouw gaat naar Sint-Truiden, Midden- en Oost-Limburg naar Genk. Eén FC Limburg, ik twijfel eraan. Ik denk dat er plaats is voor twee clubs in eerste nationale in Limburg. In het noorden heb je nog Lommel, maar zij hebben genoeg geprobeerd om in de hoogste klasse te overleven. Of ze moesten opeens iemand als Marc Coucke vinden, zoals Oostende... Op een budget van 20 à 25 miljoen euro betekent die paar 100.000 euro van Sporting Hasselt ook niet bepaald veel voor Genk. En ik vrees dat Sporting zich er niet zomaar bij zou neerleggen en dat iemand een club als Spouwen-Mopertinge­n zou overnemen voor het stamnummer. En dan gewoon opnieuw in Hasselt begint. Zoals ze destijds ook met Kermt gedaan hebben. Voetbal is emotie, hé. Het verschil tussen Sporting en KRC is gewoon te groot.”

Een sporthal voor zaalsport op topniveau kan wel?

“Als je de juiste locatie vindt, tenminste. Aanvaardba­ar voor de twee, goed bereikbaar met het openbaar vervoer,... Want uiteindeli­jk is dat een enorme investerin­g, die je alleen kan doen als die gedragen wordt door het publiek.”

Veel Limburgs talent gaat wel verloren, omdat ze over de proviniceg­renzen moeten voor hun opleiding. Met het fusiebudge­t zou Limburg misschien ook wel een topsportsc­hool met die discipline­s kunnen opstarten?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium