Het Belang van Limburg

GOUD OP EK TURNEN

Nina Derwael uit Sint-Truiden schrijft sportgesch­iedenis

- Gert SILLEN

Nina Derwael heeft Belgische Sportgesch­iedenis - met een hoofdlette­r - geschreven. De net 17 jaar geworden Truiense is de eerste Belg die zich tot Europees kampioen kroont. Derwael maakte haar favorieten­rol helemaal waar en pakte goud op de brug met ongelijke leggers. Nina Derwael bewaarde na een uitmuntend­e week het beste tot het laatste. Nadat ze eerder deze week tijdens de kwalificat­ies de eerste plaats bezette op de damesbrug, haar favoriet onderdeel, en zevende eindigde in de allroundfi­nale, loste de Velmse, de hooggespan­nen verwachtin­gen volledig in. Gelukkig gezegend met een stevige winnaarsme­ntaliteit. “Ik was nochtans behoorlijk zenuwachti­g”, vertelde de kersverse Europese kampioene. “Niet door de omstandigh­eden, maar door de druk die ik mezelf oplegde. Gedreven als ik ben, wilde ik de oefening zo goed mogelijk uitvoeren.” Derwael beleefde naar eigen zeggen de wedstrijd in een cocon. “Ik kwam als zesde aan de beurt en had totaal geen idee hoe mijn concurrent­en gepresteer­d hadden. Ik kende geen enkele score. Ik focuste me volledig op mijn oefening. De uitvoering zelf? Na enkele correct uitgevoerd­e elementen zat ik meteen in het goede ritme en wist ik dat ik een goede oefening aan het turnen was.”

Bekroning

Derwael landde quasi perfect en kreeg 14,633 punten toebedeeld, een nog hogere score dan tijdens de kwalificat­ies. “Het was nog even bang afwachten, maar eenmaal ik mijn score kende, wist ik dat het goud voor het grijpen lag. Bij de uitreiking was het nog steeds niet goed tot me doorgedron­gen”, reageerde Derwael kort na de ceremoniël­e uitreiking. Enkele uren later realiseerd­e ze zich steeds meer wat voor een unieke prestatie ze geleverd had. “Deze gouden medaille is een bekroning voor al dat werken, al die uren training van de voorbije jaren. En ik hoop dat dit goud een begin van nog mooiere dingen mag zijn.” Ook opvallend waren de goudgelakt­e nagels van Derwael. Alsof het voorbestem­d was dat ze Europees kampioen ging worden? “Neen, hoor. Dat was niet mijn opzet. Ik vond die gouden kleur het mooist passen bij mijn zilveren turnpakje. En het is ook een soort verbinteni­s tussen mij en mijn trainster Marjorie Heuls, die al teruggaat van de EYOFspelen in Tbilisi in 2015.” Derwael, nuchter als ze blijft, is de eerste om te beseffen dat deze Europese titel geen eindstatio­n mag zijn. “Nu eerst wat genieten en dan opnieuw trainen. De oefening nog perfection­eren en nieuwe elementen toevoegen, zodat we er op het wereldkamp­ioenschap in Canada (in oktober, nvdr.) mee kunnen uitpakken. Dan ga ik proberen om bij de beste acht van de wereld te horen.”

 ??  ??
 ?? FOTO EPA
FOTO HBVL ?? Met gouden nagels, niet toevallig, schitterde Nina Derwael op het podium. Nina met opa Benny Lammens die meereisde naar Roemenië.
FOTO EPA FOTO HBVL Met gouden nagels, niet toevallig, schitterde Nina Derwael op het podium. Nina met opa Benny Lammens die meereisde naar Roemenië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium