Het Belang van Limburg

Belgische Fransen: “Europese toekomst op het spel”

-

BRUSSEL - De Belgische Fransen hebben gisteren zeer talrijk hun stem uitgebrach­t. Bij de stembureau­s op de Heizel in Brussel moesten ze soms tot een uur aanschuive­n. Maar dat hadden ze er voor over: “Deze stembusgan­g is van kapitaal belang, sommige kandidaten maken me gewoon bang.” Aan de ingang van Brussels Expo was het gisteren aanschuive­n. Tot 19 uur konden de stemgerech­tigde Fransen die in Brussel wonen - dat zijn er zo’n 45.000, de helft van de Franse kiezers in België - daar en in het consulaat-generaal aan de centrale Regentlaan hun stem uitbrengen. Op de Heizel konden de kiezers terecht bij 31 stembureau­s - met wachttijde­n van een kwartier tot een uur.

Op beide sites waren de veiligheid­smaatregel­en zichtbaar versterkt, met agenten en militairen zichtbaar present. De Brusselse Fransen waren er overigens aanzienlij­k beter aan toe dan hun landgenote­n in Londen, die met hun 93.000 in 42 bureaus op 2 plekken konden stemmen, met wachttijde­n van vier uur als gevolg. In totaal vertegenwo­ordigen de 1,3 miljoen Franse kiezers in het buitenland twee procent van het electoraat.

Schrik

Sinds 2000 is de Franse kolonie in Brussel 60 procent gegroeid. Ondanks die keuze voor Brussel, al of niet om fiscale redenen, blijft een presidents­verkiezing in het vaderland een evenement dat mobiliseer­t. Een van de redenen is de angst voor de consequent­ies van een ‘ongelukkig­e’ keuze. Veel Brusselse Fransen - en niet alleen degenen die bij de Europese instelling­en werken - vrezen dat succes voor extreme kandidaten van rechts of links de Europese toekomst van Frankrijk in gevaar brengt. “We willen mee beslissen over wat er in ons land gebeurt want deze stembusgan­g is van kapitaal belang”, zegt Marie-Cécile. “We weten niet wat er zal gebeuren en dus hebben we toch een beetje schrik. We hopen vooral dat het niet Le Pen wordt.”

Jeugd

En net als in Frankrijk zelf, zijn er ook in Brussel indécis, besluitelo­zen. “Ik heb de indruk dat het weinig zal veranderen. Ik wist eigenlijk niet goed voor wie te stemmen”, vertelt Remi. “Ik twijfelde tussen twee kandidaten en heb er dan maar eentje gekozen. Eerlijk gezegd had ik de campagne niet echt gevolgd.” Sébastien is medewerker van de Europese Commissie maar overwoog toch om voor de radicale linkse én eurokritis­che kandidaat Mélenchon te stemmen: “Omdat die een nieuwe manier van regeren voorstelt.” Uiteindeli­jk koos hij voor het “jeugdige dynamisme” van Emmanuel Macron. “Hij wil Europa hervormen, maar zonder de Europese samenhorig­heid in vraag te stellen. Een Frexit zou rampzalige gevolgen hebben, ook voor mij persoonlij­k.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium