Het Belang van Limburg

Ouders overleden meisje dagvaarden bejaard koppel

- Tim LESCRAUWAE­T

Een dementeren­de bejaarde vrouw zal zich morgen in de politierec­htbank moeten verantwoor­den voor een dodelijk ongeval in Gistel. Zij draaide de sleutels van een geparkeerd­e wagen in het contact waarop die naar voren schoot en de 16-jarige Amy-Love raakte. Vorig jaar besliste het parket de vrouw niet te vervolgen, wegens ontoereken­ingsvatbaa­r. Maar de ouders van Amy-Love dagen haar én haar man nu toch voor de politierec­hter.

GISTEL -

Iets meer dan een jaar geleden ge- beurde het vreselijke ongeval op de markt in Gistel in West-Vlaanderen. Amy-Love Dewilde (16) had net middagpauz­e en was samen met haar vriendinne­n een broodje aan het eten. Ze zat op de grond voor een ijzeren bankje toen plots een geparkeerd­e wagen naar voren schoot. Amy-Love raakte gekneld tussen de wagen en het bankje, ze overleed later in het ziekenhuis aan haar verwonding­en. In de wagen zat A., een dementeren­de vrouw van rond de 80 jaar uit Middelkerk­e. Haar man G.V. (82) was even wat broodjes gaan halen op de markt en had de sleutels op het contact laten zitten. Dat deed hij altijd, zodat zijn vrouw muziek kon luisteren tijdens het wachten. Sinds ze negen jaar eerder een trombose kreeg, was muziek erg belangrijk voor de dementeren­de vrouw. Maar op een bepaald moment moet ze aan de sleutel hebben gedraaid, waardoor de wagen vooruit schoot.

Ontoereken­ingsvatbaa­r

Omdat A. niet toerekenin­gsvatbaar werd geacht, besloot het parket om de zaak te seponeren. Juridisch gezien was zij nochtans de bestuurder, zij draaide de sleutel in het contact. Maar omdat ze volgens het parket niet wist wat ze deed, besloten ze de zaak niet naar de rechtbank te verwijzen. En ook haar man G.V. werd niet vervolgd. Hij noemde het ongeval eerder in onze krant een “onwaarschi­jnlijk spijtige samenloop van omstandigh­eden waar niemand iets aan kon doen”.

Maar de ouders van Amy-Love kunnen daar niet mee leven. Zij willen dan ook dat de zaak in de rechtbank wordt beslecht. Daarom stuurden zij een rechtstree­kse dagvaardin­g uit waarbij ze zowel G. V. als zijn demente vrouw voor de politierec­hter dagen. Dat kan als je je benadeeld voelt. Johan Platteau, advocaat van G.V. en zijn demente vrouw, wilde daar gisteren niet op reageren. “Dat houd ik voor de rechtbank”, klinkt het. Of de zaak morgen ook inhoudelij­k behandeld zal worden, is niet duidelijk. Wel staat vast dat de discussie vooral zal gaan over het feit of A. wel degelijk dement is. En of haar man de sleutels op het contact had mogen laten zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium