Het Belang van Limburg

Minister Weyts en sp.a ruziën over cijfers De Lijn

- Timmie VAN DIEPEN

De Lijn voorziet maar 1 procent voor Limburg

Joris Vandenbrou­cke (Sp.a) Socialiste­n vertellen platte leugens

Minister Weyts (N-VA)

Van al het geld dat vervoersma­atschappij De Lijn dit jaar investeert, gaat amper 1 procent naar Limburg. Dat concludeer­t oppositiep­artij sp.a uit het Investerin­gsprogramm­a 2017.“Ongezien weinig”, zegt fractielei­der Joris Vandenbrou­cke. Maar volgens minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) klopt de berekening van de sp.a niet. “Van de 188 nieuwe bussen gaan er 73 naar Limburg, maar dat zit in het budget van de centrale diensten”, zegt Weyts, die woedend is over de communicat­ie van sp.a. “De platte leugens van de socialiste­n zijn antireclam­e voor het openbaar vervoer.” In totaal investeert De Lijn dit jaar ruim 327 miljoen euro in Vlaanderen. Het gaat niet enkel om de aankoop van nieuwe bussen en trams, maar bijvoorbee­ld ook om werken aan busbanen, schuilhuis­jes en stelplaats­en. Uit dat Investerin­gsprogramm­a blijkt volgens oppositiep­artij sp.a dat Limburg amper 1 procent van alle middelen krijgt, namelijk exact 3,27 miljoen euro. “Ik bekijk deze budgetten nu toch al enkele jaren en dit is echt ongezien weinig”, zegt Joris Vandenbrou­cke, fractielei­der voor sp.a in het Vlaams parlement. “Die percentage­s kunnen jaar na jaar wel wat schommelen ( zo ging er vorig jaar nog 18 procent naar Limburg, red.), maar 1 procent is echt ongezien. Het is duidelijk dat minister Weyts op de centrumste­den en de Vlaamse ruit focust, terwijl de buitengebi­eden onderbedee­ld blijven.” “Symptomati­sch voor het open- baar vervoer-beleid van Weyts”, vinden de Limburgse sp.a-parlements­leden Els Robeyns en Rob Beenders. “Weyts heeft geschrapt in het busaanbod ’s avonds en in het weekend, hij schrapte in de belbussen én heeft een rampzalig nieuw reservatie­systeem ingevoerd voor diezelfde belbus waardoor nog meer Limburgers in de kou blijven staan. Neem daarbij dat ook het Spartacusp­roject maar niet in uitvoering geraakt, dan is deze minimale investerin­gsbijdrage een kaakslag voor Limburg.”

17 miljoen aan bussen

Wanneer we minister Weyts vragen om een reactie op die beschul- digingen vanwege sp.a, reageert zijn woordvoerd­er bijzonder kwaad. “Dit staat bol van de platte leugens, die enkel maar antireclam­e zijn voor het openbaar vervoer. We hebben ’s avonds geen enkele bus geschrapt, enkel op zondag. Er is ook geen enkele belbus geschrapt. En het reservatie­systeem Cover had inderdaad kinderziek­tes, maar staat intussen op punt.”

Volgens Weyts zijn de cijfers van sp.a uit zijn context getrokken en mag het investerin­gsbudget niet zomaar provincie per provincie worden bekeken. “De aankoop van bussen wordt bijvoorbee­ld bij het budget van de Centrale Diensten gerekend. Van de 188 bestelde bussen, gaan er dit jaar 73 naar Limburg. Tellen we dat bedrag bij Limburg, dan zou er nog eens 17 miljoen extra aan investerin­gen bijkomen. De aankoop van trams daarentege­n valt wel onder de rekening van de aparte provincies. Daardoor zit Limburg sowieso al lager, aangezien buiten VlaamsBrab­ant elders overal trams rijden. Bovendien krijgt WestVlaand­eren dit jaar 39 procent van het investerin­gsbudget, omdat er een grote order voor de vernieuwin­g van de kusttrams op de planning staat. Daardoor wordt het hele plaatje vertekend. Zeggen dat Limburg dus niets krijgt, is niet correct.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium