Het Belang van Limburg

Voedingsex­pert KU Leuven pleit voor meer kost uit eigen land

- Jonas MAYEUR

We zijn in de ban van gezonde voeding, en terecht, maar in al onze ijver om gezonder te gaan eten, zoeken we het veel te ver. Dat zegt KU Leuven-professor en voedingsex­pert Christophe Matthys (42). Hij pleit voor een meer Belgisch dieet. “We moeten de rijkdom die traditione­el in ons voedingspa­troon zat, opnieuw ontdekken.” Terwijl hippe blogs superfoods uit exotische streken aanbevelen, kunnen we het dus net zo goed - of zelfs beter - dichter bij huis zoeken. “We moeten dringend weer leren appreciëre­n wat we hebben”, zegt voedingsex­pert Christophe Matthys. De bio-ingeneur is professor, vader van drie zonen en medewerker van het universita­ir ziekenhuis in Leuven. Hij pleit voor een Belgisch(er) dieet. Nochtans heeft ons eetpatroon - in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld het mediterraa­nse - absoluut geen goede reputatie. “Maar het Belgische dieet bevat van oudsher wel degelijk gezonde tradities”, zegt Matthys. “Alleen zijn we die rijkdom uit het oog verloren.”

Radijs

Met andere woorden: er is meer dan biefstuk-friet. “Vroeger kon je in elke bruine kroeg in het Pajottenla­nd een bruine boterham met platte kaas en radijs krijgen. Dat is een fantastisc­he combinatie. Volkoren brood is rijk aan vezels. Platte kaas bevat probiotica, levende bacteriën die onze darmflora aanvullen. En in radijs zitten prebiotica, onverteerb­are voedingsve­zels die ook een zegen zijn voor onze darmen.” Prebiotica zijn razend hip. “Maar niemand die weet dat ze gewoon in prei, witloof en ajuinen zitten.”

Hutsepot

Een ander voorbeeld van een gezonde Belgische traditie: hutsepot. Ten onrechte stiefmoede­rlijk behandeld. “Het is niet het meest sexy gerecht, dat geef ik toe, maar het zit wel tjokvol groenten. Er zijn tv-koks genoeg die er een hedendaags­e versie van kunnen maken. Je kan er ook makkelijk veel van bereiden. De overschot stop je weg in de diepvries voor als het snel moet gaan.” We moeten ophouden met alleen het mediterran­e dieet te verheerlij­ken, zegt Matthys, die zijn pleidooi eerder hield in de Campuskran­t. “Dat dieet is zo gezond omdat het veel groenten en fruit bevat, en weinig bewerkt vlees. Maar zo kan het hier ook. Bovendien tonen veel studies alleen positieve effecten bij extra vierge olijfolie. De duurdere variant dus, die je niet in elk winkelrek vindt. Koolzaadol­ie kan evengoed. Vroeger werd hier veel hennep gekweekt, ook hennepolie kan. De stengel van die plant dient trouwens uitstekend als isolatiema­teriaal in de bouw.”

Tablet

Terug naar de basis, zo vat Matthys zijn advies samen. Hij wil graag dat de rust terugkeert als het over (gezonde) voeding gaat. De hypes volgen elkaar in zo’n snel tempo op dat het verwarrend wordt. “Hoewel er veel informatie op hen afkomt, slagen jongvolwas­senen er minder goed in dan hun ouders om alles goed te plannen en gezonde keuzes te maken. In de supermarkt maar ook tijdens het eten. Te vaak gebeurt dat voor de tv of met de tablet naast het bord.”

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Voedingsex­pert Christophe Matthys en zijn drie zonen smullen van een bruine boterham met platte kaas en radijs.
FOTO CARLO COPPEJANS Voedingsex­pert Christophe Matthys en zijn drie zonen smullen van een bruine boterham met platte kaas en radijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium