Het Belang van Limburg

“Soms hels kabaal als we koken”

-

Wanneer Melissa aardappele­n aan de kook wil brengen, dan beginnen fornuis en/of kookpot ontieglijk hard te ‘zingen’. Melissa krijgt er slechte ‘zinnen’ van. Is het de schuld van het fornuis, of van de pot?

NIET OPGELOST

In de zomer van 2015 lieten Melissa Wouters en haar partner Kenneth hun woning in aanbouw uitrusten met een prachtige keuken. Omdat het jonge koppel belang hecht aan kwaliteit, koos het daarbij ook voor een kookfornui­s met een uitstekend­e reputatie: een inductieko­okplaat van topmerk Zanussi.

Het kookvuur verwarmt zoals verwacht. Maar het doet dat niet geruisloos. Op volle kracht gaat het gepaard met een hoge fluittoon, alsof de potten spontaan beginnen te zoemen en te zingen van Kenneths en Melissa’s kookkunste­n.

“Fluiten, zingen of piepen, hoe je het ook noemt, de oorzaak blijft onverklaar­baar. De ene keer is het geluid er wel, de andere keer weer niet. Soms treedt het geluid op bij het gebruik van het ene vuur, soms is het bij een ander vuur. De ene keer horen we helemaal niets. De andere keer is het zo’n kabaal dat je er bang van wordt.”

“Een technicus van Electrolux is in oktober langsgekom­en. Volgens hem was het geluid te wijten aan het feit dat alle mensen om 18u koken. Daardoor zouden wij niet genoeg elektricit­eit krijgen. Hij vertelde ons dat, als wij in een bos zouden gaan wonen, we nooit onze vier vuren tegelijk zouden kunnen gebruiken. Een oplossing kwam er niet.”

Melissa woont in een centrumstr­aat, en haar woonst beschikt over een ultramoder­ne elektrisch­e installati­e. Ze kreeg voor de non-oplossing inclusief straf verhaal een factuur van 78,65 euro. “En dat fornuis zingt, fluit en zoemt dus nog. Ik heb even gedacht dat het aan de pannen ligt. Maar dat zijn er van goede kwaliteit, meer bepaald van Piet Huysentruy­t. Op de onderkant geeft een icoontje aan dat ze geschikt zijn voor gebruik op inductieko­okplaten. Ik heb ze ook getest op de inductieko­okplaat van mijn ouders. Daar maken ze geen geluid.”

“Wat is dus de oorzaak van dat lawaai? Ligt het aan het fornuis? Aan de pannen van Piet Huysentruy­t? Of toch aan de ligging van ons huis?”

 ?? FOTO HBVL ?? Melissa’s kookfornui­s;. De potten van Piet Huysentruy­t, maken soms een hels kabaal. “Maar dat is niet omdat je kookt tijdens het spitsuur in de keuken”, stelt een Electrolux-vertegenwo­ordiger haar gerust.
FOTO HBVL Melissa’s kookfornui­s;. De potten van Piet Huysentruy­t, maken soms een hels kabaal. “Maar dat is niet omdat je kookt tijdens het spitsuur in de keuken”, stelt een Electrolux-vertegenwo­ordiger haar gerust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium