Het Belang van Limburg

“Iedereen helpt om Jaydens droom te laten uitkomen”

Leopoldsbu­rg springt in de bres voor 6-jarig kankerpati­ëntje

- Ruben STEEGEN

Wat een paar weken geleden begon met de verkoop van enkele knutselwer­kjes van oma Elly voor haar kleinzoon en kankerpati­ëntje Jayden (6), is vandaag uitgegroei­d tot een benefiet waar honderden Kampenaren hun schouders onder hebben gezet. “Jayden droomt van een reis naar Disneyland Parijs”, vertelt Elly, die met haar bescheiden actie geld wilde inzamelen voor de trip. “Intussen is half Leopoldsbu­rg in de bres gesprongen. Hartverwar­mend.” Nog drie chemo’s, en dan komt er hopelijk voor altijd een einde aan het lange gevecht tegen botkanker dat de kleine Jayden (6) de afgelopen twaalf maanden heeft geleverd. “Hij houdt zich ongeloofli­jk sterk”, zegt papa Fernando Van Caneghem. “Ondanks de loodzware behandelin­g blijft Jayden zijn vrolijke zelf. Daar trekken wij ons als familie aan op.” Ongeveer een jaar geleden stelden de ouders vast dat hun zoon moeite had met wandelen. “Volgens de dokter zat er vocht op zijn heup, vermoedeli­jk veroorzaak­t door een verkoudhei­d”, vertelt Fernando. “Met voldoende rust zou zijn toestand snel beteren.” De weken daarna ging het echter van kwaad naar erger met het jonge patiëntje. “Hij brulde van de pijn als we hem oppakten om naar het toilet te gaan. Wandelen kon hij na een tijd zelfs helemaal niet meer.”

Zeldzame botkanker

De ongeruste mama en papa werden naar het UZ Antwerpen doorgestuu­rd, waar hun ergste vrees werd bewaarheid: Jayden leed aan Ewingsarco­om, een zeldzame en agressieve vorm van botkanker. “Ik wou het hele ziekenhuis bij elkaar schreeuwen van onmacht”, zucht Fernando. “Een kind moet kunnen spelen met zijn vriendjes, niet vechten tegen kanker. Voor ons gezin was dit bovendien een tweede emotionele mokerslag. Drie jaar geleden hebben we enkele dagen na de geboorte een zoontje verloren.”

Na de diagnose van de specialist­en volgden voor Jayden twaalf slopende maanden vol ziekenhuis­bezoekjes, chemobehan­delingen en een chirurgisc­he ingreep waarbij het bovenbeen van de Kampse kleuter door een prothese werd vervangen. “Tot overmaat van ramp bleek de kanker uitgezaaid naar de longen, wat nog meer bestraling inhield. Al die chemo’s hebben hem bovendien erg verzwakt. Jayden moet zo veel mogelijk binnenblij­ven, in bed. Zijn immuunsyst­eem is op dit moment niet sterk genoeg om onder de mensen te komen.” De komende weken staan de drie laatste chemo’s op het programma. “En daarna wordt het leven op hoop. Hopen dat deze vreselijke ziekte nooit meer terugkeert.”

Disneyland Parijs

Hoewel het ziekenfond­s een groot deel van de behandelin­gskosten op zich neemt, betekenen het trage herstelpro­ces en de constante zorgen voor Jayden een aanslag op het gezinsbudg­et. “Daarom heb ik mijn kleinzoon beloofd om hem na zijn behandelin­g mee te nemen naar Disneyland Parijs”, vertelt oma Elly. “Daar droomt hij al zó lang van, maar die vakantie is voor de mama en de papa nu financieel even niet haalbaar.” Om geld in te zamelen voor de dure trip, besloot Elly via Facebook enkele van haar knutselwer­kjes te verkopen. “Ik heb er alles voor over om Jayden de tijd van zijn leven te geven.” De inzet van de grootmoede­r voor haar zieke kleinzoon raakte de harten van honderden Kampenaren. “Zonder dat ik het wist, hebben mijn stadsgenot­en via Facebook eigenhandi­g acties op poten gezet, soms zelfs mensen die Jayden nog nooit hadden ontmoet.” Heel Leopoldsbu­rg bleek vastberade­n om de droom van het 6-jarige kankerpati­ëntje in vervulling te laten gaan. Zo werden er de afgelopen weken Berlijnse bollen gebakken, snoepzakke­n verkocht, babyspulle­n geveild, kleren gedoneerd, portemonne­es geknutseld,… allemaal om centjes in te zamelen voor de moedige kleuter. Vandaag staat de teller al op meer dan 1.000 euro.

Sprankeltj­e hoop

“Er is zelfs een Facebookgr­oep opgericht met een overzicht van alle inzamelact­ies, we zijn compleet overweldig­d”, zegt Fernando. “Dat er zoveel mensen in de bres springen voor onze zoon is prachtig. Die steun uit onverwacht­e hoek doet ons weer geloven in de toekomst. Het geeft ons opnieuw een sprankeltj­e hoop in deze donkere, bange dagen. Zelf is Jayden uiteraard dolgelukki­g met de vele giften. Hij fantaseert nu al volop over zijn trip naar Disneyland ( lacht). Het geld dat overblijft, gaat rechtstree­ks naar zijn verzorging. Het liefst zou Jayden iedereen persoonlij­k bedanken, maar het zal nog een tijdje duren voor hij weer mensen mag ontmoeten. Maar het besef dat zoveel mensen zich het lot van onze zoon aantrekken, is hartverwar­mend.” Dinsdag sluit de PXL voor het derde jaar op rij twee dagen lang de deuren. “Studenten en docenten moeten de straat op, naar de mensen en bedrijven om samen projecten op te zetten”, aldus Lambrechts. “Het feit dat ons idee wordt gekopieerd, is het mooiste compliment dat je als school kan krijgen. Maar het had wel netjes geweest als de Kulak ons had gecontacte­erd.” Lambrechts stuurde dan maar zelf een mailtje naar de West-Vlaamse collega’s om hen succes te wensen. “Voorlopig nog zonder antwoord.” Kulak-woordvoerd­er Lorenzo Parmentier liet weten dat het Kortrijkse initiatief géén kopie is. “Het is vooral onze bedoeling om de connectivi­teit met de stad Kortrijk in de verf te zetten, helemaal anders dan in Hasselt. Dat ook de PXL elk jaar de deuren sluit, wisten we niet eens.”

Zonder dat ik het wist, hebben mijn stadsgenot­en eigenhandi­g acties op poten gezet, soms zelfs mensen die Jayden nog nooit hadden ontmoet.

Oma Elly

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De bescheiden actie van oma Elly (midden) om geld in te zamelen voor Jaydens reis naar Disneyland - zijn grote droom - is uitgegroei­d tot een grootse benefiet. “Hartverwar­mend”, klinkt het bij ouders Ellen (links) en Fernando (rechts) en broertje Kaiden.
FOTO RAYMOND LEMMENS De bescheiden actie van oma Elly (midden) om geld in te zamelen voor Jaydens reis naar Disneyland - zijn grote droom - is uitgegroei­d tot een grootse benefiet. “Hartverwar­mend”, klinkt het bij ouders Ellen (links) en Fernando (rechts) en broertje Kaiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium