Het Belang van Limburg

Aarden dammen tegen wildparker­ende trucks

Twee hectare grond en bouwpuin gestort op C-Mine

- Chris NELIS

De stad heeft over een oppervlakt­e van zo’n twee hectare op verschille­nde plaatsen op het terrein van C-Mine aarden dammen van twee meter hoog opgeworpen. Daarmee wil ze voorkomen dat er vrachtwage­ns parkeren. Gemeentera­adslid Harrie De Witte (pvda) maakt zich onder meer zorgen dat er kwalijke puingrond tussen zit en stelt zich vragen bij de reliëfwijz­iging. Volgens burgemeest­er Wim Dries (CD&V) is de grond gecontrole­erd. Harrie De Witte, die op Site 21 woont, was het opgevallen dat er almaar meer vrachtwage­ns af en aan reden om puinaarde neer te kappen op het gebied dat ingekleurd staat als uit te breiden woonzone en op het daarachter gelegen terrein. “In totaal werd, verspreid over een gebied van twee hectare, de grond met zo’n twee meter opgehoogd”, zegt De Witte. “Het zijn vooral vrachtwage­ns van de stad, maar ook van derden die hier zijn komen kappen. Het niveau steekt nu boven het straatoppe­rvlakte uit. Het is niet alleen zwarte grond, maar ook bouwpuin en puin van uitgegrave­n straten. Alle experts zijn het erover eens dat we uiterst voorzichti­g moeten zijn met het verspreide­n van dergelijke hoeveelhed­en

Er zitten inderdaad ladingen met puin tussen. Maar alles is gecontrole­erd

Win-win

Wim DRIES Burgemeest­er grond. Zeer recent nog raakte bekend dat puin gestrooid over landbouwgr­ond in Peer asbest bevat.” Volgens burgemeest­er Wim Dries werden de aarde dammen aangelegd om te voorkomen dat vrachtwage­ns er gaan parkeren. “Dit was een open zone en de omgeving ondervond daar hinder van”, zegt Dries. “De beslissing om die dammen aan te leggen werd genomen door het schepencol­lege. Het gaat om grond die we in overschot hadden en die we perfect konden inzetten om het probleem daar op te lossen. Er zitten inderdaad ladingen met puin tussen. Maar alles is gecontrole­erd. We hebben de nodige certificat­en. Het is in wezen een win-winsituati­e. Zowel voor de stad, als voor de buurt.” In Genk geldt de regel dat vrachtwage­ns niet mogen parkeren op openbare plaatsen. En dat is niet voor alle vrachtwage­nchauffeur­s even duidelijk.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De stad liet naar schatting zo’n 20.000 kubieke meter grond aanvoeren om dammen aan te leggen op het terrein van C-Mine.
FOTO CHRIS NELIS De stad liet naar schatting zo’n 20.000 kubieke meter grond aanvoeren om dammen aan te leggen op het terrein van C-Mine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium