Het Belang van Limburg

“Gelukkig waren er geen klanten”

- Geert VAN BAELEN

Een bestuurste­r verloor zaterdagvo­ormiddag na een hartstilst­and de controle over het haar wagen. Ze reed vervolgens het bankkantoo­r van BNP Paribas Fortis binnen. De 44-jarige Ria Plasschaer­t, die voor oppositiep­artij Appel in de gemeentera­ad zetelt, werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Op het ogenblik van het ongeval was er niemand aanwezig in de bank. Het ongeval gebeurde iets voor 11 uur, toen er heel wat klanten aanwezig waren in slagerij Cornelisse­n, vlak naast het bankkantoo­r. “Een medewerkst­er zag hoe de auto kwam aangereden. Eerst leek het of de wagen hier wou parkeren. Maar op een gekke manier schoot de wagen door. Het voertuig raakte eerst een metalen sierbeugel, die losbrak, en vervolgens ramde de auto de voorgevel van de bank. We hoorden een enorme slag met veel glasgerink­el”, zegt zaakvoerde­r Karel Cornelisse­n. “Het leek er toen al meteen op dat de chauffeur onwel was geworden. Niemand dacht aan een opzettelij­ke actie. Onmiddelli­jk zijn er mensen te hulp geschoten.” Bij de klanten in de slagerij was er aanvankeli­jk wel wat paniek. “Was de wagen iets eerder van de weg geraakt, dan was hij onze zaak ingereden. Gelukkig is dat niet gebeurd en was er ook niemand aanwezig in de bank.”

Bewustzijn

De bestuurste­r was Ria Plasschaer­t, die in Peer als gemeentera­adslid zetelt in de oppositie, maar ook mee de drijvende kracht is van Inloophuis de Kolibrie op het Marktplein. De hulpdienst­en hebben haar ter plaatse kort gereanimee­rd, waarna ze vervolgens terug bij bewustzijn naar het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk werd gebracht voor verdere onderzoeke­n.

De brandweer kwam ter plaatse, samen met de technische dienst van de stad, om de schade op te meten. Na inspectie bleek dat de stabilitei­t van het bankgebouw niet in het gedrang is. “De voorkant van de bank is eigenlijk een betonnen kader, en dat kader is gelukkig niet geraakt. Wel is de bekleding losgekomen, maar de structuur van het gebouw is intact”, zegt bankdirect­eur Erwin Schuurmans (39). “De wagen heeft alleen de twee scheidings­wanden in de publieke ruimte geramd. Hier waren geen klanten aanwezig en de loketten van het kantoor waren ook gesloten.” Met houten planken werd de vernielde voorkant dichtgemaa­kt. “We bekijken of de bewaking op een andere manier moet gebeuren. Maar we denken wel na het weekend gewoon open te gaan”, aldus nog Schuurmans.

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? “Was de wagen iets eerder van de weg geraakt, dan was hij onze zaak ingereden”, zegt Karel Cornelisse­n van de slagerij naast het bankkantoo­r.
FOTO GVB “Was de wagen iets eerder van de weg geraakt, dan was hij onze zaak ingereden”, zegt Karel Cornelisse­n van de slagerij naast het bankkantoo­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium