Het Belang van Limburg

Zoveelste vernederin­g

- Bob FAESEN

Bij Standard was er na een nieuwe rumoerige week en het ontslag van trainer Aleksandar Jankovic geen sprake van een schokeffec­t. Nee, geen bezieling, geen tempo en geen duelkracht. De 1-0-nederlaag tegen KV Mechelen was de zoveelste vernederin­g van dit seizoen voor de Rouches, die na vier speeldagen troosteloo­s onderaan staan in hun play-off 2-poule. Een paar minuten voor tijd kreeg Ishak Belfodil het aan de stok met de halve KV-bank nadat hij iets te ruig om was gegaan met Mats Rits. Een storm in een glas water, maar wat was de frustratie van het gezicht van Belfodil af te lezen. Hoe hij Croizet aanmaande om na de match maar even te wachten in de spelerstun­nel. 90 minuten lang sjokte de spits ogenschijn­lijk met frisse tegenzin over het Mechelse gras. Twee klasseflit­sen daargelate­n – hij zette Legear alleen voor Coosemans en kopte op de paal – herkende je in niets de Belfodil van voor januari. Die speler waarvoor Everton bereid was heel ver te gaan.

Het is een van de vele symbolen die staan voor dit zwalpende Standard. Het elftal draaide zaterdag opnieuw van geen kanten en van de tomeloze inzet waarover op voorhand zo vaak wordt gesproken, was ook nu geen sprake. Dat het thuispubli­ek aan het einde van match de naam van ex-Standard- en huidig Malinwa-trainer Yannick Ferrera scandeerde, maakte het allemaal nog iets pijnlijker. Ferrera stak zijn duim omhoog. Toen hem na de wedstrijd gevraagd werd of die laatste plaats van Standard in PO2 hem nog iets doet, beweerde hij van niet. “Ik weet dat jullie dat niet geloven”, zei hij er wel bij.

Jeunechamp­s

Naast hem zat José Jeunechamp­s. Met veel passie coachte de Luikse interim-trainer zijn spelers, maar hij kreeg er weinig voor terug. “Ik ben teleurgest­eld want ik had graag de drie punten gepakt voor de spelers, de supporters en de clubleidin­g”, opende hij. Jeunechamp­s kondigde op voorhand wijziginge­n aan, maar heel ingrijpend waren die niet. Goreux en Cissé kwamen voor Fai en de geblesseer­de Enoh. De 4-4-2 werd een 4-3-3 die niet werkte. Te veel ruimte tussen de linies en de rechterfla­nk van de Rouches lag helemaal open.

“Mensen denken wellicht dat we 4-3-3 speelden, maar de idee was om 3-3-2-1 te spelen om ruimte op de flanken te creëren”, verklaarde Jeunechamp­s. “We deden niet genoeg, maar we hadden maar vier, vijf dagen om eraan te werken. Jankovic probeerde verschille­nde duo’s uit op het middenveld, dat werkte niet. Dus wilden wij het met drie doen. Af en toe hadden we de kans om uit te breken, maar maakten we de verkeerde keuzes. Bij de tegengoal stonden we door de blessurebe­handeling net met tien man, maar toch hadden we de bal moeten wegwerken. We moeten verder en ons doel blijft hetzelfde: zo snel mogelijk een match winnen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ishak Belfodil zit in de greep van Uros Vitas.
FOTO BELGA Ishak Belfodil zit in de greep van Uros Vitas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium