Het Belang van Limburg

Mirakel dankzij Mertens

Hamontse loodst België met drie zeges naar stunt

- Hans JACOBS

Zonder hun twee ervaren rotten, op verplaatsi­ng tegen tennisgroo­tmacht Rusland: na een stunt staat België weer bij de beste acht tennisland­en ter wereld. Met dank aan Elise Mertens. De Hamontse won haar twee enkelparti­jen en zette met An-Sophie Mestach het beslissend­e punt op het bord in het dubbelspel. De zege van de Belgische meisjes is straffer dan die van in februari tegen Roemenië. België klaarde de klus afgelopen weekend immers tegen een veel sterkere tegenstand­er. Rusland beschikte met Vesnina (WTA 15), Pavlyuchen­kova (WTA 16) en Kasatkina (WTA 29) over speelsters die de afgelopen weken respectiev­elijk de tornooien van Indian Wells, Monterrey en Charleston wonnen. Bovendien kon kapitein Dominique Monami geen beroep doen op Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer. Maar het was Elise Mertens (WTA 66) die de Belgische dames bij de hand nam. Ze won haar twee enkelparti­jen, tegen Pavlyuchen­kova en Vesnina, en in het beslissend­e dubbelspel vormde ze een winnend duo met An-Sophie Mestach. Monami: “We hebben er misschien wel een leading lady van de Fed Cup bij. Na Mijnheer Davis Cup met Steve Darcis hebben we Mevrouw Fed Cup met Elise. Zij is enorm fier om haar land te vertegenwo­ordigen.” Mertens: “Je land vertegenwo­ordigen geeft een extra boost. Ik heb wel een dutje gedaan voor het dubbelspel. (lacht) We zijn ons ding blijven doen, en het team heeft elkaar zó opgepept.”

Toveren

En zo spelen de mannen in september de halve finales van de Davis Cup tegen Australië en beginnen de vrouwen volgend jaar aan de Fed Cup in Wereldgroe­p I. Straf, voor een klein tennisland. Monami: “Ik geloof dat de Davis Cup- en de Fed Cup-ploeg elkaar motiveren. Die landencomp­etitie heeft niets te maken met punten, je speelt voor de eer. En dan kun je toveren.”

RUSLAND-BELGIË 2-3: Elena Vesnina/Daria Kasatkina - Elise Mertens/An-Sophie Mestach 1-6, 6-7; Mertens - Vesnina (Rus) 6-4, 1-6, 6-2; Kasatkina (Rus) - Maryna Zanevska (Rus) 5-7, 6-1, 6-0. Zaterdag: Vesnina (Rus) - Alison Van Uytvanck 6-3, 6-4; Mertens - Anastasia Pavlyuchen­kova 6-4, 6-0.

Na Mijnheer Davis Cup met Steve Darcis hebben we Mevrouw Fed Cup met Elise Mertens Dominique MONAMI

FedCup-kapitein

 ??  ??
 ??  ?? BELGA FOTO
BELGA FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium