Het Belang van Limburg

Eindelijk nog eens Paulin

Jeremy Van Horebeek ondanks buikkrampe­n toch op podium Strijbos allicht onder het mes

- Van onze verslaggev­er Jürgen SCHROOTEN in Valkenswaa­rd

Net geen twee jaar heeft hij erop moeten wachten, maar gisteren was het eindelijk nog eens raak voor Gautier Paulin: GP-zege nummer 12. “Ik was bijna vergeten hoe geweldig het is om op die hoogste trede te staan”, zei de Fransman, die in Lommel woont. In de eerste reeks reed Paulin van start tot finish op kop. Al voelde hij tot op de meet de hete adem van de concurrent­en in zijn nek. Met z’n vijven finishten ze binnen vijf seconden (Paulin, Van Horebeek, Herlings, Bobryshev en Jasikonis), zo spannend was het.

In de tweede reeks zorgde Cairoli - in de openingsre­eks negende na een dramatisch­e start - er al snel voor dat de rest voor de tweede plek moest knokken. En dat werd opnieuw een pittige strijd. Paulin stelde de tweede plaats, én de GP-zege, veilig voor Herlings, Gajser en Van Horebeek.

Ice Man

Paulin, normaal gezien een koele kikker, was vrij geëmotione­erd na de race. De Fransman had dan ook lang moeten wachten op zijn twaalfde GP-zege. Nummer 11 dateerde al van 26 april 2015, ook toen in Valkenswaa­rd. “Dat is erg lang, hé”, zei Paulin. “Ik was bijna vergeten hoe geweldig het voelt om op die hoogste trede te staan. Dit is heel emotioneel. Zeker toen ik mijn vrouw zag huilen van geluk.” Wie ook lichtjes ontdooide was F1-piloot én teameigena­ar Kimi Raikkonen. The Ice Man, die zelden naar de GP’s komt, was een van de eersten om Paulin te felicitere­n. “Ik wist niet dat hij zou komen”, vertelde Paulin. “Heel plezant dat hij er is. Deze zege is Kevin Strijbos haalde het einde van de eerste reeks niet. In de tweede reeks kwam de Suzuki-rijder zelfs niet meer aan de start. De elleboogbl­essure (scheurtje in pees), waar hij al enkele weken mee sukkelt, bezorgde hem te veel pijn. “Zelfs een inspuiting hielp niet. Ik kon mijn stuur maar met één arm meer vasthouden, waardoor ik ook nog eens tegen de grond ging”, zuchtte Strijbos. “Ik kan m’n arm niet eens meer opheffen. Zo verder doen heeft geen zin meer.” Vandaag moet Strijbos naar het ziekenhuis voor een nieuw onderzoek. “Maar de kans is groot dat ik onder het mes moet”, zei hij. “Dat betekent toch snel zes tot acht weken inactivite­it.” een beloning voor het hele team. Het is een grote familie, waar iedereen keihard werkt.” Ook knap: Paulin heeft nu GPzeges gepakt voor Kawasaki, Yamaha, Honda en sinds gisteren ook Husqvarna. Iets wat niet veel rijders ooit geflikt hebben. “Ah, daar had ik nog niet bij stilgestaa­n. Best een leuk weetje”, lachte de winnaar.

Maagvirus

Jeremy Van Horebeek had in de tweede reeks even uitzicht op de GP-zege, maar finishte derde (2+5). “In de tweede reeks kreeg ik plots enorme buikkrampe­n”, sakkerde Jerre. “Allicht nog naweeën van een maagvirus dat ik begin deze maand heb opgelopen. Daardoor verloor ik wat plaatsen. Spijtig, want als ik topfit was geweest, had er misschien winst ingezeten. Nu ja, dit podium is ook mooi. En nu ben ik weg. Want ik moet, euh, dringend naar de wc.” Ook terug van weggeweest: Jeffrey Herlings. The Bullet, al het hele seizoen op de sukkel , pakte de tweede plaats (3+3). “Het had nog één plaatsje beter gekund natuurlijk, maar ik mag niet klagen. Ik kom van heel ver na die handbreuk en de aanpassing­sproblemen. Op een bepaald moment was ik zelfs een beetje beschaamd. Ik ben blij dat ik eindelijk weer de strijd kan aangaan met deze gasten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium