Het Belang van Limburg

Van Avermaet (11e) “Op een superdag moet ik hier kunnen winnen”

-

Greg Van Avermaet heeft zijn grandioze voorjaar afgesloten met een verdienste­lijke elfde plaats. De olympisch kampioen wou testen of het mogelijk was om na een loodzwaar voorjaar - waarin hij als enige topper álle klassieker­s reed - mee te kunnen strijden voor de zege. De conclusie van de test: meestrijde­n ja, winnen neen. Van Avermaet draaide met de groep der favorieten mee de slotklim in Ans op, maar had niet voldoende panache in de benen om Valverde en co te volgen. “Eigenlijk was dit een ideale LuikBasten­aken-Luik voor mij”, analyseerd­e de BMC-renner achteraf. “Alles bleef lang bij elkaar, onze ploeg ontwikkeld­e een goed tempo. Ik raakte mee over de Roche-aux-Faucons en de Saint-Nicolas. Aan de voet van de slotklim zat ik goed geplaatst, maar die laatste strook richting finish is superlasti­g. Het tempo lag zo hoog, ik zat tegen mijn limiet. En toen de grote kanonnen versnelden, wist ik dat het gedaan was.”

Vlaanderen primeert

Dus kwam Van Avermaet tot de logische conclusie dat het allicht niet mogelijk is om vanaf de Omloop Het Nieuwsblad tot LuikBasten­aken-Luik in elke voorjaarsk­lassieker mee te doen voor de zege. “Als ik ook hier gewonnen zou hebben, zou dat toch een beetje abnormaal zijn geweest, niet? Het is een lang en zwaar voorjaar geweest. En ik moest hier strijden tegen echte klimmers die een pak frisser waren. Maar dit was een goeie test. Ik concludeer dat in Luik mogelijkhe­den voor mij liggen. Maar dan zal de koers perfect voor mij moeten verlopen. Als ik dan een superdag heb, kan ik deze wedstrijd ooit winnen.”

Van Avermaet is alvast niet meteen van plan om in functie van Luik-Bastenaken-Luik te gaan schrappen in zijn Vlaamse voorjaar. “De Vlaamse klassieker­s zullen altijd mijn prioriteit zijn. Ik heb nu de combinatie met Luik geprobeerd, maar als je hier wil schitteren, moet je een andere voorbereid­ing rijden. Ik ga de komende jaren toch vooral proberen om een eerste keer de Ronde van Vlaanderen te winnen. Dat zal makkelijke­r zijn.”

Ook volgens BMC-ploegleide­r Valerio Piva is een focus op de Ardennenkl­assiekers nog niet aan de orde. “Het enige echte doel in de nabije toekomst is het winnen van de Ronde. En dan kom je in Luik-Bastenaken-Luik frisheid tekort om echt mee te doen voor de zege.”

 ?? FOTO BELGA ?? Greg Van Avermaet.
FOTO BELGA Greg Van Avermaet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium