Het Belang van Limburg

Nu op kroegentoc­ht in Dublin

Zonhoven promoveert na thriller naar eerste nationale

- Leo PEETERS

Helios Zonhoven is kampioen in eerste divisie en promoveert naar eerste nationale. Het is de vijfde titel na de herstart sinds 1999. De vorige promotie dateert van 2015, toen Helios van tweede naar eerste divisie steeg. Het team ontplofte bij het laatste punt. Over 2-2, na een bikkelhard gevecht, via een zinderende tiebreak: 6-15. Na 25 jaar dienst hangen ‘bomber’ Tom Vandeput en Glenn Evens de sloffen aan de haak. Ook Roy Vandereyt stopt. “Het is mooi geweest. We hebben een resem titels op ons palmares.”

Zenuwslope­nd

Haasrode-coach Ben Smeets beloofde zijn huid duur te verkopen. “Onze laatste match dateert van 18 maart. Let goed op: we gaan er verschroei­end invliegen.” Sterckens en Derom joegen zo 2318 op de tabellen: 1-0. Van der Velden, Vandeput, Perilleux en Theunis counterden naar 1-1. “Dan volgde een verkrampte derde set: 26-24”, zei H-coach Wim Baillien. “Zenuwslope­nd. De spanning was te snijden.” Helios rechtte de rug over 18-21 en 20-24 in de vierde fase. T2 Gilbert ‘Gildo’ Bijloos: “Ik kon niet vatten wat er dan gebeurde: die flits naar 1-6, 6-11 en 6-15. Via Van Dijck. Onze eerste winnende vijfsetter in twee seizoenen.”

De titel kostte bloed en zweet, gelukkig geen tranen. “Onze klasse kwam in het slot aan bod. We smashten deuken in hun stugge verdedigin­g”, doken libero Glenn Evers, Kevin Theunis en Joery Van der Velden elkaar in de armen. Youngster Jonas Cuppens, uitgevalle­n met een zware enkelbless­ure in de voorwedstr­ijd, danste mee op één been.

Graag wat zakgeld

Receptie-hoek Rein Evers hoopt op een geste: “Vorig seizoen mochten we naar Praag. Nu vieren we de titel in het verlengd weekend van 1 mei in de Ierse hoofdstad Dublin. (lacht) Hopelijk geeft het bestuur genoeg zakgeld mee. Enkele sloten whisky en nog meer Guinness kosten veel geld.”

Manager Frank Evers en Guy Van Meeuwen hebben over die zakcent nog niks beslist. “We zijn zeer tevreden. Helios heeft ons driejarenp­lan al in het eerste jaar ingevuld. Dankzij dat stevige groepsgevo­el: de sleutel tot het succes. Zo trekken we altijd samen 'naar het carnaval, naar het veldrijden en naar Pukkelpop.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Grote ontlading bij kampioen Helios Zonhoven.
Foto KAREL HEMERIJCKX Grote ontlading bij kampioen Helios Zonhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium