Het Belang van Limburg

“Kost in Liga A loopt hoog op”

Kampioen Achel stijgt niet naar hoogste reeks

- Leo PEETERS

Avoc Achel is voor het tweede seizoen op een rij de kampioen in de Liga B. Die stek geeft automatisc­h recht op promotie naar de EuroMillio­ns Volley League. Maar Avoc gaat niet in op dat aanbod. Dat deed het niet in 2016, ook niet in 2017. “De hoogste reeks is budgettair voor ons niet haalbaar. Veel te duur”, schaart manager Etienne Willekens zich achter de beslissing van het bestuur. “Het is niet prettig, dat weten we”, legt Willekens uit. “Maar wat wil je? We steunen voor één derde van ons budget op hoofdspons­or Profel. Die wil de geldkraan echter stilaan toedraaien. Profel wil inzetten op andere publicitai­re kanalen. Deze wending valt op een slecht moment. Daarom hebben na lang wikken en wegen geen licentie aangevraag­d. Dat moest overigens al gebeurd zijn voor 15 april. Niet dus."

Heel dure grap

De afwijzing van promotie is ingegeven, louter door het financiële plaatje? "Klopt. Voor licenties aan de Nederlands­e NeVoBo en de Europese CEV moeten we tot 15.000 euro ophoesten. Ander element: Achel is een zeer grote familieclu­b, die zijn zestien andere teams ook in leven hoopt te houden. Daarom graven we geen financiële putten, waar we nooit nog uitraken. In vrouwen Liga B zie je hetzelfde fenomeen: kampioen Oudenaarde stijgt niet. En kapt er helemaal mee. Dat doen wij niet, maar de kloof is te groot. De zaalvoorwa­arden zijn ook niet mals. En we kunnen geen profs - onbetaalba­ar voor Avoc - in stelling brengen. Handen af dus van het topniveau.”

Achel zat gisteren met nog een ander raar gevoel. Achtervolg­er Lendelede liet het zaterdag in eigen huis afweten tegen Vosselaar: 1-3. Vreemd, omdat de West-Vlamingen wel een reeks hogerop wilden. Als tweede kan Lendelede nu geen aanspraak maken op het stijgersti­cket. Zo blijft VC Guibertin van Maaseikena­ars Andrej Urnaut en zoon Aljosa in de hoogste reeks.

Achel kon zaterdag voortijdig de titel vieren. Willekens: “We moesten zondag - gisteren nvdr. - nog Etienne WILLEKENS

Manager AVOC naar Waasland voor een overbodige wedstrijd. Het werd een vlotte partij: 1-3. Prima als reactie na onze knock-out in de finale van de Limburgse beker tegen VTI Hasselt. We waren die dag nergens.”

Nieuwe formule in 2018

Coach Jan Meertens: “Voor Avoc werd het een supergaaf jaar. Geen promotie? Het zij zo. Ik respecteer het bestuur. (lacht) Ik sta echter niet garant dat ik een derde keer de titel pak in de Liga B.” Al ziet het daar wel naar uit, door de komst van Rob Bontje (Maaseik), Mathieu Thijs (Hasselt) en spelverdel­er Joran Raymakers, de jonge Hasselaar bij Borgworm. Vertrekker­s zijn Peter Kellens naar Lanaken en Dries Ilsbroux naar Beverlo of W. Genk. Etienne Willekens: “We hebben zeker oor naar de nieuwe formule, die de Bond wil uitwerken voor 2018. De Liga A werkt dan playoffs af met de top zes. De resterende vier clubs èn de top twee van de Liga B, samen ook zes clubs, spelen een eindronde voor het dalersen stijgersti­cket. Dat is tof, als testcase of Achel de Liga A aankan.”

We willen geen financiële put graven waar we nooit nog uitraken

 ?? Foto DIRK VAN DE VELDE ?? Achel viert de titel in Waasland.
Foto DIRK VAN DE VELDE Achel viert de titel in Waasland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium