Het Belang van Limburg

Discuswerp­ster Babette Vandeput naar EK

- Jacky STIJVEN

Babette Vandeput kwalificee­rde zich op de provincial­e pistekampi­oenschappe­n in Lanaken voor het EK U-20 van deze zomer in het Italiaanse Grosseto. De tweedejaar­sjuniore uit Maasmechel­en zag de discus bij haar derde beurt op 49m39 landen. Dat is niet alleen 27 cm beter dan haar vorig persoonlij­k record, het is vooral tien centimeter verder dan de limiet (49m29) voor het juniores-EK van deze zomer in het Toscaanse Grosseto. “Compleet onverwacht voor mij. Het was na de stage in Spanje pas mijn eerste competitie van dit zomerseizo­en en bovendien vlotte het de vorige dagen op training niet echt. Ik zag de wedstrijd eigenlijk vooral om ritme op te doen”, wist Vandeput. Daarna vloog de discus zelfs nóg verder, maar ook buiten de lijnen. “Ik heb ten opzichte van vorig jaar meer getraind en ook kracht bijgewonne­n”, verklaarde de eerstejaar­sstudente industriee­l ingenieur aan de KU Leuven haar sterke opener. “Er zit nog meer in. Vandaag slopen er nog een aantal technische foutjes in mijn worpen. Kan ik er die uit krijgen, dan moet de 50 meter eraan geloven. Vorige zomer moest ik lang jagen op een WK-ticket en presteerde ik in Colombia niet op niveau. Nu ik de limiet al zo vroeg op zak heb, kan ik in alle rust naar het EK toewerken. Ideaal gewoon.”

Wind spelbreker

Kou en een venijnige tegenwind speelden de atleten van de explosieve nummers vooral op de eerste dag parten. Het belette Niels Theijs niet om in de 100m een relatief goede 11.08 te lopen. “Zeker ook omdat er geen concurrent­ie was om me op te zwepen. Het voelde als een training aan. Tegen de zomer trouw ik met mijn Amerikaans­e vriendin, daarna verhuis ik naar de States.” Anne Schreurs trok in de 3000m met 10.25 haar sterke wintercamp­agne door.

Zeven meter

Op de tweede dag waren de weersomsta­ndigheden gunstiger. Eén van de uitblinker­s was zeker Camille Lubon. De ADD’er bleef in de 400m met 49.48 maar net boven zijn pr. “Ik was door ontsteking­en aan mijn rechterkni­e maanden uit. Een cortisone-injectie bracht redding. Terwijl iedereen zich in het zuiden op het nieuwe zomerseizo­en voorbereid­de, zat ik bovendien thuis te blokken. Ik ben dan ook superblij met deze chrono.” Junior Jens Franssens flirtte in het verspringe­n met de grens van zeven meter en verbeterde zijn record tot 6m97. “Door een hamstringb­lessure kon ik drie weken niet trainen. Mijn snelheid kan zeker nog beter. Zeven meter ver springen is nu mijn volgende doel.”

Marquez: vijf op een rij -

 ?? Foto MIST ?? Babette Vandeput verraste zichzelf met een persoonlij­k record én een EK-ticket.
Foto MIST Babette Vandeput verraste zichzelf met een persoonlij­k record én een EK-ticket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium